La nici o saptamana de cand se anunta ca, incepand de la mijlocul lunii mai, clopotele catedralei anglicane din Liverpool vor bate in ritmul melodiei „Imagine”, compusa de John Lennon in 1971, considerata de foarte multa lume un adevarat imn anti-religie, o alta miscare modernista vine sa zdruncine credinta britanicilor. Este vorba de o sculptura dezvelita saptamana aceasta in Uckfield, in care Iisus Hristos este infatisat cu un aspect contemporan, purtand blugi la ultima moda si cu o frizura adaptata vremurilor si gusturilor credinciosilor.
„Am vrut un Iisus care sa nu sufere, ci sa fie dinamic si sa dea de inteles oamenilor ca sunt bineveniti in lacasul de cult”, a declarat parintele Buckley, care slujeste la biserica din Uckfield. Sculptura din bronz este opera unui artist local, Cornish, ale carui lucrari au fost cumparate chiar si de Casa Regala. Anul trecut, credinciosii au putut vota pentru a alege ce sculptura va fi urcata langa clopotul bisericii. Doar 14 credinciosi au fost impotriva statuii Iisus in blugi, potrivit „Telegraph”. Banii necesari pentru investitie, 35.000 de lire sterline, au fost donati de un membru al comunitatii, decedat, intre timp. „Intotdeauna cauti noi metode de a atrage oamenii catre credinta. E bine ca oamenii sunt deschisi si apreaciaza aceasta sculptura”, a explicat parintele Buckley.
In aceeasi idee, a promovarii libertatii viziunilor, chiar si in ceea ce priveste credinta, clopotele catedralei anglicane din Liverpool vor canta, din 16 mai, celebra melodie Imagine, compusa de John Lennon in 1971, considerata de foarte multa lume drept un adevarat imn anti-religie. In versurile cantecului se spune, printre altele, „imaginati-va ca nu exista Rai”, „niciun iad sub noi” sau „imaginati-va ca n-ar exista nicio religie”.
„Faptul ca permitem interpretarea acestui cantec nu inseamna ca suntem si de acord cu versurile”, a precizat un purtator de cuvant al catedralei. Cantecul a atras numeroase critici din partea unor grupuri religioase, in conditiile in care chiar Lennon a caracterizat imnul drept „anti-religios”. Reprezentantii catedralei afirma ca au analizat cu atentie „sensibilitatile” care pot fi provocate de versurile cantecului. „Dar recunoastem puterea melodiei de a te face sa gandesti. Noi nu refuzam dezbaterile. Recunoastem existenta unor alte viziuni decat ale noastre”, a subliniat purtatorul de cuvant.
Sursa: www.ziua.ro