Chipul adevarat al lui Iisus Hristos apare in acest codex sacru de cupru?

Social Media

In anul 2006, un presupus portret al lui Iisus a fost descoperit intr-o pestera din Iordania, intr-un codex sacru, turnat pe foite de plumb si sigilat cu inele metalice. Expertii considera ca este vorba de „Cartea Revelatiei”, scrisa chiar in anii urmatori crucificarii Mantuitorului.

Imaginea este cea clasica: un tanar cu barba si cu parul lung, ondulat, purtand pe frunte coroana de spini pusa de catre soldatii romani in timpul interogatoriului ordonat de Pilat din Pont. Diferenta intre acest portret si cele deja familiare de pe icoane este insa extraordinara sub raportul emotiei: Cristul din Iordania apare turnat pe foitele de plumb cuprinse intr-un codex datand chiar din secolul I al erei noastre.

Codexul sacru a fost gasit de un beduin intr-o pestera din Iordania, a carei intrare a fost descoperita dupa ce torentii de pe versantii muntosi au indepartat pietrele de la intrare. Noua pestera se afla la mai putin de 100 de kilometri de Qumran, unde au fost descoperite Manuscrisele de la Marea Moarta.

Codexul care contine si presupusul portret al lui Iisus era sigilat si el cu inele de plumb, pe toate cele patru laturi, si nu mai fusese deschis de la data depozitarii in pestera. Era cu certitudine o carte sacra, continand si numele secrete ale lui Dumnezeu, pe care numai Marele Preot din Templul din Ierusalim le putea pronunta, in ziua de Yom Kippur. Pe una dintre foitele de plumb din acest codex se poate observa un chip asemanator cu cel al Mantuitorului, asa cum este cunoscut din icoanele clasice. Pe fruntea lui se distinge chiar si o coroana de spini. Pe partea cealalta a paginii, se afla acelasi portret, dar fara barba! Textele de pe aceste pagini sunt codificate, scrise cu caractere feniciene si inca nu au fost descifrate in totalitate. Faptul ca Iisus este reprezentat si fara barba, pe verso-ul paginii in care este reprezentat cu barba si coroana de spini, ii determina pe specialisti sa creada ca in codex sunt surprinse mai multe ipostaze ale vietii lui Iisus.

Pe una dintre pagini exista o referire la „Salvatorul Ierusalimului”. Un palmier reprezinta, conform canonului, Casa lui David, din care prorocii anuntau nasterea lui Mesia, Salvatorul. Aranjamentul sub forma de stea, de sub palmier, reprezinta, sunt de parere specialistii, Casa lui Iosif. Pe o alta foita, se vad zidurile Ierusalimului si crucile pentru martirii, ridicate de romani in afara cetatii, posibila referire chiar la crucificarea lui Iisus si a celor doi hoti. Multi cercetatori sunt de parere ca acesta este codexul sacru, sigilat, care contine informatii ce trebuie aduse la cunostinta omenirii la un moment dat, la care face referire Biblia, numind-o „Cartea Revelatiei a lui Iisus” sau „Apocalipsa lui Ioan”!

Directorul Departamentului de Antichitati din Iordania, Ziad al-Saad, care a studiat codexurile, considera ca acestea au fost realizate de adeptii lui Iisus, la scurta vreme dupa crucificarea lui. „Cu certitudine, aceste codexuri sunt mult mai importante decat manuscrisele de la Marea Moarta, poate cea mai importanta descoperire arheologica din istorie. Ne aflam in fata adevaratului chip al lui Iisus Hristos”.

Sursa: Revista „Formula As”


Social Media