Iisus Hristos a luptat impotriva coruptiei si nedreptatilor si pentru asta a fost crucificat de „oculta” Imperiului Roman

Social Media

Unul dintre principiile fundamentale ale crestinismului este acela de a urma exemplul lui Iisus Hristos. Conform invataturilor crestine, Iisus Hristos a fost mai mult decat un invatator sau profet. El a fost singurul fiu perfect al lui Dumnezeu, nascut in lume pentru a marturisi dragostea lui Dumnezeu. Iisus Hristos nu numai ca a fost jertfit pentru a rascumpara pacatele omenirii, dar El a inviat din morti si s-a intors in Rai pentru a pune capat robiei pacatului si a demonstra iubirea vesnica a lui Dumnezeu. Prin Hristos, crestinii formeaza o relatie cu Creatorul lor si sunt rascumparati de pacatele lor, prin iertarea Lui.

In timpul petrecut pe Pamant, Iisus Hristos nu a fost nici slab, nici supus. Iisus Hristos a luptat din greu impotriva coruptiei si abuzurilor Imperiului Roman, dar si impotriva ipocriziei elitei religioase. Chiar si atunci cand a fost torturat, Hristos s-a razvratit in cel mai puternic mod, iertandu-i pe cei care L-au lovit, L-au batjocorit si L-au atarnat pe cruce. Desi putem suferi pentru a putea vorbi despre abuzurile si coruptia din lumea noastra de astazi, invierea lui Iisus este victoria vesnica care o asteapta pe cei care Il urmeaza. „Ferice de cei ce sunt pedepsiti din pricina neprihanirii, caci a lor este imparatia cerurilor” (Matei 5,1-12).

Iisus a fost un radical non-violent care a propavaduit libertatea si responsabilitatea individuala si a denuntat tortura si umilinta nevinovatilor. In Ioan 7: 53-8: 11 carturarii si Fariseii s-au apropiat de Iisus cu o femeie care a fost prinsa in adulter. Cand L-au intrebat daca ar trebui sa fie condamnata la moarte, Iisus a raspuns: „Primul dintre voi care este fara pacat sa fie primul care sa arunce cu o piatra in ea”. Cand a venit la Iisus, El i-a spus cu mila: „Pleaca si nu mai pacatui”. Iisus a mancat adesea cu pacatosi, prostituate si cersetori si nu a cautat puterea si influenta Imperiului Roman.

Iisus nu numai ca a pledat pentru aceia care au fost acuzati si persecutati in mod gresit; dar el s-a ridicat, de asemenea, si impotriva celor aflati la putere, vorbind despre lacomia si coruptia. In Matei 21:12, Iisus a intrat in curtile templului si i-a alungat pe toti cei care cumparau si vindeau acolo. El a rasturnat mesele comerciantilor si le-a spus: „Este scris – Casa Mea va fi casa de rugaciune, dar voi ati facut din ea un cuib de talhari”.

In timpul petrecut pe Pamant, Iisus i-a invatat pe altii cum sa se conecteze cu Dumnezeu, cum sa se increada in puterea Lui. Aceste invataturi au amenintat puterea Imperiului Roman, care controla multe aspecte ale vietii oamenilor la vremea respectiva. In cele din urma, guvernarea nedreapta romana l-a torturat si l-a rastignit pe Iisus. Cand soldatii romani s-au napustit asupra lui Iisus, El le-a spus unuia dintre discipolii sai care si-a scos sabia: „Pune sabia inapoi la locul ei. Caci toti cei care ridica sabia, de sabie vor pieri”.

Astazi „dusmanii statului” sunt asemanatori cu „dizidentul politic”, Iisus Hristos. Astazi, „dusmanii statului” sunt oamenii care spun adevarul si raporteaza abuzurile autoritatilor (vedeti cazul lui Julian Assange). De-a lungul istoriei, indivizi curajosi, atrasi de spiritul lui Iisus, s-au ridicat sa-i apere pe cei nevinovati din epoca lor. In Germania nazista, a fost Dietrich Bonhoeffer cel care s-a opus abuzurilor fasciste. In URSS, Aleksandr Soljenitin s-a ridicat impotriva conducatorilor sovietici. Cand segregarea rasiala a devenit un mod de viata in America, Martin Luther King Jr. s-a ridicat si a vorbit (si a fost asasinat).

In Matei 16:24, Iisus spune: „Cine vrea sa Ma urmeze, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea in fiecare zi”. Aceasta este o alegere pe care trebuie sa o facem cu totii, in orice situatie ne gasim noi insine. Raportam abuzurile si ne ridicam pentru cei nevinovati? Sau continuam sa participam la coruptia acestei lumi? Cautam influenta si puterea pe care lumea o poate aduce sau cautam forta si rascumpararea de la Dumnezeu?

Foto: flickr.com (Commons Creative – free)

Social Media