Daca am fi constienti in somnul profund, fara vise, atunci am fi eliberati de inlantuirile acestei lumi! Despre asta vorbeste si Iisus in Biblie…

Celebrul autor al textului sanscrit – Yoga Sutra- Patanjali scria urmatoarele: ”Modificarea mintii care se bazeaza pe absenta oricarei activitati mentale este somnul profund”. Aceasta excelenta definitie a somnului profund, prezinta cea de-a patra modificare a undelor cerebrale a mintii, pentru ca mintea este in permanenta plina, mai putin insa, in stare de somn profund. Mintea este preocupata tot timpul cu ceva, cu un gand o dorinta o amintire, orice. In timpul somnului profund aceasta preocupare dispare. Atunci se poate revela fiinta proprie, propriul sine.

Daca o persoana este constienta in somnul profund, adica daca poate sa-si mentina constiinta treaza inseamna ca stie cu adevarat cine este, ca a ajuns in profunzimea fiintei sale. Acea persoana este pe deplin constienta de tot ceea ce se intampla in Univers. In sanscrita, aceasta stare se numeste samadhi. Daca am putea deveni constienti in timpul somnului profund, am trai pe deplin starea de iluminare spirituala. Somnul este ultimul test pentru a te cunoaste. Chiar si in Biblie gasim un exemplu in acest sens, cand Iisus a fost incercat pe muntele Ghetsimanii si a cerut lui Petru si celor doi fii ai lui Zebedei sa vegheze impreuna cu El vreme de un ceas: „Vegheati si rugati-va ca sa nu cadeti in ispita (…) S-a intors iarasi la ucenici de L-a gasit dormind (a doua oara) pentru ca li se ingreuiasera ochii de somn” (Matei 26:43). Dupa Mircea Eliade aici este vorba despre somnul initiatic.

Din minte izvorasc gandurile, imaginile murdare sau curate, fondul imaginatiei fiind sustinut de minte. De aceea, cand aceasta dispare, constiinta devine pura. In constiinta nu se mai oglindeste nicio reflexie a mintii. Constiinta devine pura. Daca suntem constienti de aceasta stare suntem eliberati de toate inlantuirile acestei lumi. Starea de samadhi reprezinta pentru orientali cea mai inalta stare de fericire, libertate si extaz. Aceasta este cea de a patra stare a mintii, al patrulea tip de frecventa a undelor cerebrale, theta, fiind cele mai lente unde. Doar moartea este mai “profunda”. De aceea, in aceasta a patra stare corpul si tot ansamblul sau ating procesul complect si amplu al regenerarii fizice si al refacerii sanatatii. De multe ori auzim expresia “Dupa un somn bun, esti ca si nou”.

Foto: pixabay.com (Commons Creative – free)

Be the first to comment

Leave a Reply