Postul este acea activitate a omului prin care acesta se abtine de la anumite actiuni avand drept scop insanatosirea trupului si a sufletului, realizarea armoniei interioare in casa sufletului si conexiunea cu Dumnezeu.
Postul este cunoscut inca din cele mai vechi timpuri cu mult inainte de Hristos, din timpul lui Moise si inca si mai demult, caci altfel, de unde ar fi stiut Moise de Post? Mai la toate popoarele si in mai toate religiile se cunoaste postul si actiunile sale benefice asupra existentei si sanatatii omului. Astfel, egiptenii si babilonienii practicau postul considerandu-l un mijloc eficace pentru ispasirea pacatelor. Greco-romanii il practicau dandu-i caracter atat igienic, cat si religios. Pentru budistii si brahmanii de azi postul este o regula de viata. Mahomedanii au si ei un post mare, numit Ramadan, in timpul caruia nu mananca nimic de la rasaritul soarelui pana seara.
Sf. Ioan Gura de Aur spune ca postul „potoleste zburdalnicia trupului, infraneaza poftele cele nesaturate, curateste si inaripeaza sufletul, il inalta si il usureaza”.
Postul cuprinde:
* postul la ganduri;
* postul la vorbe;
* postul la fapte;
* postul la hrana.
Postul de hrana se imparte la randul sau in:
* Postul negru – nu se mananca si bea nimic cel putin o zi.
* Postul aspru – nu se mananca si bea pana la asfintitul soarelui, iar atunci se consuma doar hrana uscata.
* Postul obisnuit – abtinerea de la mancarea asa-zisa de dulce adica: lapte, oua, carne, peste si derivate ale acestora, si nu in ultimul rand alcoolul. Aceasta abtinere ajuta la scoaterea din trupul nostru a toxinelor.
* Postul usor (dezlegarea)- atunci cand e voie sa se manance unele mancaruri de dulce: peste, vin etc.
Postul de hrana neinsotit de macar unul din posturile sufletesti nu se mai numeste post ci, regim alimentar.