luni, ianuarie 30, 2023

Meditatie in mers

Meditatie in mers

Dati like si inscrieti-va AICI pe pagina oficiala de Facebook a site-ului Almeea.ro

https://www.facebook.com/almeea2008

meditatie20Este bine stiut faptul ca prin meditatie putem reduce stresul, creste puterea de concentrare si sentimentul de bine si putem avea zile linistite chiar si in mijlocul unei furtuni. Dar ce este de facut daca nu puteti sa stati suficient timp pentru a va relaxa sau apelati la meditatiile formale pe care anumite practici spirituale le recomanda? Iata raspunsul: iesiti afara si faceti o plimbare!

Mersul in aer liber poate deveni o meditatie in miscare daca va veti permite patru lucruri: sa fiti atenti la respiratie, sa luati seama la tot ce va inconjoara, sa urmariti miscarile corpului si sa va pastrati timp, la intoarcerea acasa, pentru a reflecta la aceasta experienta.

O meditatie in miscare este un simplu exercitiu de constienta, de aceea acest exercitiu se mai poate numi si miscarea constienta.

Timpul unu – respirati profund de citeva ori

Pentru inceput este bine sa fiti atenti la respiratia voastra. Daca sinteti stresati veti avea tendinta sa respirati des si superficial, ceea ce nu este bine nici pentru sanatate, nici pentru linistea dumneavoastra.

In acest caz inspirati adinc pe nas si expirati pe gura de trei ori. Este foarte important acest lucru pentru ca in acest fel, concentrindu-va asupra respiratiei, atentionati corpul vostru, mintea si spiritul ca sinteti gata sa intrati intr-o stare diferita, intr-un spatiu si o lume aparte. Va indepartati astfel de toate problemele voastre: de sefi, munca, copii, probleme casnice, griji etc. (Daca nu sint acestea problemele care va streseaza, ginditi-va la acelea care va supara intr-adevar). Ideea este ca trebuie sa uitati de toate acestea cit timp va faceti plimbarea. Nu va faceti griji, problemele le veti gasi tot acolo cind va veti intoarce, nu vi le ia nimeni! Concentrarea asupra respiratiei va va ajuta sa faceti aceasta trecere minunata.

Timpul doi – atentie la mediul inconjurator

Urmatorul pas este sa fiti atenti la tot ce va inconjoara. Ce sezon este? Indiferent ca sinteti intr-un oras sau la tara, in centrul orasului sau la periferie, acordati-va citeva clipe pentru a asculta zgomotele din jurul dumneavoastra. Incercati sa simtiti vintul, soarele, ceata sau chiar ploaia care va cade pe fata. Priviti cerul, copacii, cladirile, pasarile, animalele sau oamenii care se intimpla sa fie in preajma.

Mai trageti de citeva ori aer adinc in piept si realizati ca faceti parte din acel univers care va inconjoara, exact in locul unde sinteti in acel moment. Aceasta conexiune cu lumea naturala va ajuta sa va orientati pe cararea dumneavoastra, privita atit in sens literal, cit si metaforic.

Timpul trei – atentie la corpul dumneavoastra

Fiti atenti la corpul vostru, incepeti prin a va urmari pentru a vedea cit sinteti de tensionat. Locurile cele mai obisnuite unde se acumuleaza tensiunea sint gitul si umerii, zona plexului solar, salele si picioarele. Incercati sa relaxati zonele incordate si vizualizati tensiunea care se scurge din voi in pamint, unde este transformata in altceva.

Apoi luati aminte la pozitia dumneavoastra. Mergeti intr-un fel care este confortabil, care sa nu fie greoi sau aplecat. Corpul vostru trebuie sa fie usor si, pe cit posibil, drept. Apoi faceti ca mersul sa fie natural – puneti un picior in fata celuilalt si inaintati tot asa.

Nu este un exercitiu de durata, un minimum de 10-15 minute este suficient pentru inceput. Cind mergeti, fiti atenti la experienta pe care miscarea v-o confera. Puteti sa simtiti muschii picioarelor contractindu-se si relaxindu-se? Cum se simte adierea vintului pe fata si corpul dumneavoastra? Lasati-va mintea cit se poate de deschisa si libera, avind grija ca in acest timp toti factorii de stres din viata voastra vor incerca sa va distraga atentia. Da, permiteti-le gindurilor, grijilor sa vina, observati-le, dar apoi lasati-le sa plece mai departe.

Timpul patru – reflectati la experienta traita

In final, cind ati ajuns acasa, incercati ca timp de 5-10 minute sa reflectati la experienta prin care tocmai ati trecut. Asa trebuie sa se incheie plimbarea si astfel veti putea reveni mai usor in lumea banala, de zi cu zi.

Daca va plimbati pe o carare serpuita, care se invirteste si rasuceste ce experimentati in viata voastra acum? Daca mersul este pe un deal, spre ce va obositi? Daca e asa, cu ce va confruntati? Este usor sa urci un deal? Daca te incumeti sa faci acest lucru, de unde iti iei puterea si rezistenta?

Te simti in forma in toate momentele unei zile? Daca e asa, ce sarbatoresti sau ai grija ca trebuie sa sarbatoresti de acum incolo. Mersul constient va va permite sa pasiti in afara vietii de zi cu zi pentru o scurta perioada de timp, avind insa implicatii pe termen lung. Este o practica ideala pentru oamenii de actiune, mereu ocupati, din cauza ca ei uita sau isi neglijeaza in mod constient corpul, sufletul si spiritul.

Merita sa incercati!

ATENTIE!

Site-ul almeea.ro nu-si asuma nicio responsabilitate juridica sau de orice alta natura pentru articolele legate de vindecarea fizica / psihica / spirituala, prin folosirea sau nefolosirea anumitor alimente, medicamente, exercitii si / sau alte terapii. Aceste articole au doar rol informativ. Daca doriti sau nu sa folositi sfaturile din aceste articole depinde doar de voi. Va recomandam sa cereti un consult specializat inainte de a pune in practica aceste sfaturi.