Prin meditatie, in artele martiale, se intelege acea stare in care practicantul vizualizeaza imaginea propusa spre meditatie. Ca acest lucru sa se realizeze, practicantul trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
1) sa atinga stadiul de liniste interioara;
2) sa echilibreze fluxurile energetice din corp si sa inchida circuitele;
3) sa realizeze in interiorul sau imaginea mentala propusa;
4) sa traiasca in mijlocul imaginii propuse ca exercitiu spiritual.
Pentru inceput, practicantul va aprinde o lumanare, sau candela sfintita, si se va ruga cu voce scazuta, pronuntand cuvintele numai pe expir (Tatal Nostru, Nascatoare de Dumnezeu, Slava…). Apoi isi va regla respiratia in postura meditativa. Postura meditativa aleasa, asezat cu palmele pe coapse, ochii inchisi.
Gura este usor intredeschisa, aerul este aspirat pe nas si expirat pe gura. Pentru intrarea in starea ceruta se recomanda la inceput un mic exercitiu de control al respiratiei: imaginati-va ca aerul intra pe nas, pe sub calota craniana, coboara pe sira spinarii, in abdomen, urca prin plamani si iese pe gura.
Dupa linistea generala, interioara si exterioara, incepem micul nostru exercitiu: ne imaginam ca suntem martori la nasterea Domnului Nostru Iisus Christos, in Bethleem… Prima data, ne va aparea un abur albicios, apoi, ca din ceata, vom zari Adevarul si vom simti maretia si caldura cea de neimaginat in alte imprejurari, incercati sa mentineti imaginea, apoi incercati sa va imaginati ca faceti parte din martorii la nasterea Domnului.
Daca reusiti, incercati sa tineti cat mai mult timp aceasta stare.