„Tehnica cadavrului” pentru relaxare este o tehnica taoista de meditatie, fiind cea mai eficienta metoda conceputa vreodata pentru ca persoanele extrem de tensionate sa invete cum sa se relaxeze. Cei care stapanesc aceasta metoda vor obtine acces imediat la o stare de relaxare mai profunda decat somnul, o stare de relaxare pe care multe persoane nu o experimenteaza niciodata inainte de moarte.
Alegeti o camera in care nu va va deranja nimeni timp de cel putin jumatate de ora. Trebuie sa fie linistita, bine aerisita, suficient de bine incalzita si destul de intunecoasa. Daca sunteti la birou, trebuie doar sa trageti perdelele, sa inchideti usa si sa le spuneti secretarei sau colegilor dumneavoastra ca nu doriti sa fiti deranjat o vreme. Daca sunteti acasa, asigurati-va ca sunteti izolat de orice intrerupere din partea copiilor, a animalelor de companie si a telefoanelor. Daca sunteti la un hotel, nu trebuie decat sa-i spuneti receptionerei sa va retina toate apelurile pana cand veti reveni cu alte indicatii.
Scoateti-va pantofii, cravata, ceasul, cureaua, bijuteriile si orice altceva care va leaga corpul. Asezati-va intins pe spate, pe podea sau pe un covor (saltelele si canapelele sunt prea moi). Picioarele trebuie sa fie putin departate, iar bratele lasate relaxat pe langa corp. Daca este nevoie, inveliti-va cu o patura usoara ca sa nu va fie frig. Intindeti cu atentie gatul, astfel, incat capul sa stea confortabil, fara a contracta muschii gatului. Daca este necesar, puneti o perna mica sau un prosop sub ceafa, pentru a impiedica gatul sa se contracte. Respirati profund si incet din abdomen, dar cu un efort constient cat mai redus. Acesta nu este un exercitiu de respiratie, deci nu va retineti respiratia si nu numarati sau cronometrati respiratiile. Totusi, incercati sa faceti in asa el incat etapa de expiratie sa dureze cam de doua ori mai mult decat inspiratia si respirati numai pe nari. Inchideti ochii si concentrati-va asupra abdomenului care se ridica si coboara.
Cand aveti o pozitie comoda si respirati incet si natural, sunteti pregatit sa incepeti sa va destindeti toti acei muschi din corp care se aseamana unor arcuri. Incepeti prin a va concentra atentia mentala asupra muschilor si a articulatiilor de la picioare, apoi inmuiati-le si relaxati-le mental. Trebuie mai mult „sa va lasati” in voia lucrurilor, si nu neaparat „sa faceti” ceva. Treptat, deplasati-va atentia in sus, spre glezne si gambe, apoi spre coapse, solduri si abdomen, „privind” cu ochii mintii cum acesti diferiti muschi se inmoaie si se relaxeaza.
Continuati sa urcati de-a lungul pieptului, spre gat si sa ajungeti, in cele din urma, la fata. Veti fi uimit cat de multi muschi exista la nivelul fetei si cat de rigizi sunt acestia. Lasati mandibula sa se deschida putin, dar fara a deschide gura. Simtiti cum muschii minusculi din jurul ochilor si de la obraji se inmoaie incet si se „topesc” pe masura ce-i relaxati. Apoi, incepeti de la degete si maini si urcati de-a lungul bratelor spre umeri, revenind la fata si la gat, care merita o a doua runda de atentie datorita tensiunii cronice existente in aceasta zona.
Prima data cand incercati acest exercitiu este posibil sa nu produca rezultatele dorite. Repetati procesul din nou, de cat de multe ori este nevoie in fiecare sedinta, pentru a va relaxa corpul complet. Relaxarea muschilor determina dilatarea vaselor sangvine, ceea ce permite intrarea sangelui proaspat, care le incalzeste si le ingreuneaza. Pe masura ce va relaxati muschii progresiv, intregul corp se va incalzi si se va ingreuna.
Pe masura ce va apropiati de aceasta etapa de relaxare, este de o importanta capitala sa stati absolut nemiscat, deoarece chiar si cea mai mica miscare fizica tensioneaza cel putin cativa muschi, iar tensiunea se raspandeste repede in tot corpul, intr-o reactie in lant involuntara. Odata ce ati prins „ideea” exercitiului, 20-30 de minute sunt, de obicei, suficiente pentru a obtine starea dorita de relaxare totala.
In orice caz, nu va ridicati brusc din postura cadavrului pentru a raspunde la telefon sau la usa. Astfel de tensionari bruste ale unui corp complet relaxat nu numai ca anuleaza complet beneficiile terapeutice ale exercitiului, ci pot fi si daunatoare pentru inima. Cand sunteti pregatit sa „va reveniti in simtiri”, incepeti prin a va scutura usor degetele de la maini si de la picioare ritmic, apoi rotiti-va gleznele si incheieturile mainilor si flexati-va grupele principale de muschi ai bratelor si picioarelor. Intindeti-va fata si gatul, contractati-le intr-o grimasa, apoi intindeti-le din nou. Ridicati-va in capul oaselor si respirati profund de cateva ori, apoi ridicati-va incet in picioare. Ar trebui sa va simtiti la fel de revigorat ca dupa un somn de doua ore, la fel de moale si de suplu ca o pisica si calm ca o broasca-testoasa.