Reglarea energetica a organelor interne conform celor cinci elemente

Social Media

chakra02-fullUnul dintre lucrurile importante pentru mentinerea echilibrului interior si al starii de sanatate este pastrarea relatiei de generare dintre organele interne detinatoare de energie, asa cum este ea prezentata de legea celor cinci elemente.

In corpul unui om sanatos, energia rinichilor hraneste ficatul, energia ficatului sprijina inima, energia inimii sustine splina, energia splinei promoveaza plaminii, iar plaminii, la rindul lor, intretin buna functionare a rinichilor.

Toate aceste lucruri sint posibile prin exersarea unei tehnici care deplaseaza energia intre organele interne, in sensul de generare, adica: de la rinichi spre ficat, de la ficat spre inima, de la inima spre splina, de la splina catre plamini, de la plamini inapoi spre rinichi, inchizind circuitul in acest fel.

Tehnica pune de asemenea accent pe folosirea culorilor ce stimuleaza functionarea organelor interne, avind astfel o eficienta sporita.

Pozitia de exersare:

Tehnica se executa in pozitia sezind, trunchiul este drept, barbia este usor retrasa spre interior (nu lasati capul sa cada in fata), virful capului este indreptat in sus. Talpile stau in intregime pe sol si sint departate la o distanta egala cu latimea umerilor, unghiul dintre coapse si gambe este de 90 de grade. Palmele stau sprijinite pe genunchi, centrul palmelor este indreptat in sus (persoanele care au hipertensiune arteriala sau care au probleme cu inima vor tine palmele cu centrul indreptat in jos), virful limbii in cerul gurii, fruntea este destinsa, pe fata apare un usor suris. Ochii se inchid usor-usor, se relaxeaza intregul corp.

Executia tehnicii:

1) In exersare porniti de la relaxarea corpului.

Inspirati si expirati profund de citeva ori, dupa care relaxati capul, relaxati gitul, relaxati umerii, bratele, coatele, antebratele, articulatiile palmelor, palmele, degetele. Relaxati pieptul, abdomenul, spatele, zona taliei. Relaxati fesierii, coapsele, genunchii, gambele, gleznele, talpile, degetele.

Relaxati interiorul corpului, organele interne (este suficient sa va ginditi la faptul ca interiorul corpului este relaxat, organele interne sint relaxate), relaxati vasele de singe.

2) Aspirati energie in interiorul rinichilor:

Va ginditi la imaginea rinichilor, nu va mai ginditi la restul corpului. Este ca si cum numai rinichii ar exista. Va imaginati rinichii stind in mijlocul Universului. Imaginea rinichilor este foarte mare. Apoi energia Universului se apropie usor – usor, din toate directiile, asemenea unui abur si patrunde in interiorul rinichilor. In timp, rinichii vor avea din ce in ce mai multa energie, vor avea o functionare din ce in ce mai buna. In acelasi timp atentia urmareste zona rinichilor.

3) Cultivati energia in zona rinichilor:

Atentia este indreptata acum spre interiorul corpului, spre zona rinichilor. Contemplati rinichii intr-o maniera naturala. Este ca si cum ati privi spre ei, fara a incerca sa actionati asupra lor. Pur si simplu contemplati zona rinichilor. Daca atentia mai pleaca si in alta parte, o aduceti intr-o maniera naturala din nou spre zona rinichilor. In acest mod, in timp va avea loc un proces de hranire a rinichilor, de combinare a energiei aspirate cu cea din interiorul lor.

4) Deplasati energia intre organele interne:

Va ginditi la un norisor de energie ce apare in zona rinichilor. Acest norisor are culoarea pe care o are Cerul noaptea in directia nord. Contemplati un pic imaginea norisorului, plutind in zona rinichilor.

Deplasati norisorul spre zona ficatului. Aici el isi va schimba culoarea, fiind albastru inchis (Qigong-ul foloseste pentru elementul lemn culoarea albastru inchis in loc de verde). Contemplati norul de energie stind in zona ficatului.

Mutati imaginea norisorului spre zona inimii. Dupa ce a cuprins inima, culoarea norisorului se modifica. El va avea culoarea rosie si se va transforma intr-un foc foarte puternic. Contemplati imaginea focului rosu arzind in zona inimii.

Deplasati focul din inima spre splina. Ajuns aici el se va transforma din nou intr-un norisor de energie, avind culoarea galbena. Contemplati un timp norisorul de energie.

Mutati norisorul din splina spre cei doi plamini. Ajuns in zona celor doi plamini, norul se va preschimba, capatind culoarea alba. Contemplati imaginea norului alb.

Dupa un timp, norul din zona plaminilor va cobori spre cei doi rinichi, reluind intregul proces. Deplasati de mai multe ori energia pe traseul celor cinci organe interne detinatoare de energie.

5) In final, atentia se intoarce catre interiorul abdomenului inferior, asezati palmele in dreptul abdomenului inferior (sub ombilic), lipite de acesta, centrul palmelor este suprapus, pentru barbati palma stinga in interior si dreapta in exterior, pentru femei palma dreapta in interior si stinga in exterior. Atentia contempla interiorul abdomenului inferior, zona de sub ombilic. Dupa un timp (cel putin cinci minute) executati forma de incheiere.

Forma de incheiere:

Deschideti usor-usor ochii, frecati palmele pina se incalzesc si masati fata gindindu-va ca interiorul capului este din ce in ce mai luminos, toate ridurile dispar, pielea este din ce in ce mai fina. Pe masura ce faceti forma de incheiere sinteti din ce in ce mai relaxati, mai fericiti, mai plini de energie.

Masati zona parului cu buricele degetelor, bateti usor capul avind palmele relaxate. Daca aveti dureri de cap se recomanda sa insistati in executarea batailor (zona partii din spate a capului trebuie insa batuta usor).

Masati ceafa rind pe rind cu cite o palma, masati urechile de sus in jos si de la exterior catre interior, trageti usor de lobul urechilor in jos.

Masati zona umerilor, rasuciti capul spre stinga si spre dreapta de mai multe ori, rotiti capul intr-o miscare cit mai ampla (miscarea barbiei trebuie sa fie cit mai ampla).

Bateti bratele de la umar spre palma, pe ambele parti ale bratelor. Bateti partile laterale ale trunchiului si zona rinichilor. Masati zona rinichilor si oasele bazinului. Insistati pina in momentul in care zonele masate se incalzesc.

Bateti picioarele pe toate partile (fata, spate, partile laterale exterioare si cele interioare) de la coapse spre gambe. In final va ridicati in picioare si va aplecati usor catre in fata si in jos, extinzind coloana vertebrala.

Observatii:

Practica acestei tehnici permite modificarea metabolismului bazal, echilibrarea energetica a organelor interne, imbunatatirea functiei de coordonare a organelor interne, cit si tratarea unor afectiuni ale organelor interne.

Exersind aceasta tehnica este foarte posibil ca la un moment dat sa va dati seama ca starea de sanatate este mult mai buna. Prin practica Qigong-ului se regleaza dezechilibrele din interiorul corpului, anumite afectiuni disparind de la sine. In situatia in care unele afectiuni mai persista, se pot practica tehnici ce tin de rezolvarea concreta a acelor disfunctii.


Social Media

4 Comments

  1. Multumim celor care au transmis aceasta meditatie ,si celor care nu au o cat de mica pregatire in acest domeniu nu o sa inteleaga nimic
    Ati facut pentru mine un lucru minunat dar nu numai pentru toate persoanele care vor sa si inbunatateasca propria energie si chiar sa se vindece o recomand cu multa incredere deoare ce ajuta foarte mult starea de sanatate .Aceasta meditatie o recomand tuturor celor care vor sa si inbunatateasca starea de sa natate

    cu multa consideratiune echipei de specialisti

    angela ciortan energo bio terapeut

Leave a Reply