Inainte de a practica propriu-zis un exercitiu de meditatie, trebuie sa parcurgeti urmatoarele etape preliminare: alegerea locului de meditatie, a pozitiei de meditatie si efectuarea unui exercitiu de relaxare.
1. Stabilirea unui loc pentru meditatie
Primul lucru care trebuie facut este sa alegeti o camera din casa voastra pentru practica meditatiei. Poate fi dormitorul, sufrageria sau camera de oaspeti. Tineti minte ca aceasta camera trebuie folosita doar pentru exercitiul vostru spiritual, asa ca puteti sa o considerati camera de lucru spiritual. Lucrul esential pe care trebuie sa-l pastrati in minte este ca acesta este un loc rezervat relaxarii si lucrului cu voi insiva. Puteti alege o zona din camera in care sa meditati fara a fi intrerupti, unde este foarte putin sau chiar niciun zgomot din afara.
Inainte de a incepe, inchideti toate telefoanele, robotii telefonici si telefoanele portabile cu semnal luminos. Inchideti tot ce v-ar putea distrage sau deranja. Daca vreti, puteti aprinde esente parfumate sau sa puneti o vaza cu flori proaspete in camera. Puteti pune sa cante o muzica blanda si relaxanta, dar nimic care sa fie zbuciumat sau zgomotos. Acestea sunt cateva lucruri care va pot ajuta sa va concentrati catre interior.
2. Alegerea unei pozitii de meditatie
Puteti alege sa stati pe dusumea, daca va este confortabil, sau intr-un scaun cu spatar drept, ce poate fi mai comod. Indiferent ce alegeti, este important sa aveti coloana vertebrala dreapta, ca si cum ar fi trasa de o coarda din varful capului. In felul acesta, energiile pot sa curga libere mai usor in sus si in jos pe coloana.
Daca stati pe un scaun, picioarele ar trebuie sa nu fie incrucisate, si asezate direct pe podea, iar mainile trebuie sa stea pe coapse, cu palmele in sus. Daca stati asezati pe dusumea, indoiti-va picioarele intr-o postura yoga, cu genunchii pe dusumea si palmele in sus, pe coapse.
3. Exercitiul de relaxare
Odata ce v-ati gasit pozitia, concentrati-va asupra respiratiei. Acesta este un element vital in meditatie. Atunci cand incepeti pentru prima data, s-ar putea sa va ia ceva efort si timp pana sa intrati in ritm. Acest lucru este adevarat pentru orice, dar chiar mai mult in cazul meditatiei. Dupa ceva practica, nici macar nu veti mai baga in seama respiratia; ea va decurge automat de la sine, asa cum trebuie. Cheia este sa respiram incet, relaxat, profund, din zona de mijloc a corpului, nu cu respiratii rapide si superficiale.
Atunci cand incepeti sa respirati, inchideti ochii. Ganditi-va la respiratia voastra ca fiind totul, caci fara ea nu ati putea sa traiti. Incepeti sa inspirati incet, pe nas. Cand faceti aceasta, imaginati-va o lumina aurie, spre alb, reprezentand lumina lui Cristos, cam la cinci centimetri deasupra capului vostru. Inspirati aceasta lumina cu intreaga fiinta si vedeti cum ea patrunde prin zona capului, coboara prin gat si piept in brate si maini, apoi coboara spre restul trunchiului, spre picioare si talpi. Tineti-va respiratia cat ati numara pana la patru si vedeti cum lumina ei aurie va umple fiecare celula a corpului cu un sentiment de iubire neconditionata, de puritate si completitudine. Cand ajungeti la patru, expirati pe gura, imaginandu-va cum orice negativitate, stres sau anxietate va iese pe gura ca o ceata gri. Cu fiecare expiratie, va veti simti mai usor, pe masura ce va eliberati de energiile grele si dense. Aceste energii mai grele vor fi inlocuite cu vibratiile mai usoare si mai inalte ale luminii aurii Christice.
Pe masura ce deveniti tot mai relaxat, vizualizati fiecare parte a corpului si eliberati orice stres pe care il tineti acolo. Puteti face acest lucru strangand si relaxand cate o zona, eliberand astfel stresul. Cu ochiul mintii, vizualizati-va degetele de la picioare, contractati-le, apoi dati-le drumul. Faceti acelasi lucru cu gleznele, gambele si coapsele. Treceti la fese, apoi zona pelviana, stomacul, zona de mijloc si zona pieptului. La urma contractati si relaxati bratele, inclusiv bicepsii si tricepsii, apoi mainile. Strangeti pumnul fiecarei maini, apoi dati-i drumul. Amintiti-va sa aduceti lumina aurie in fiecare zona a corpului atunci cand o contractati si o relaxati.
Dupa acest exercitiu ar trebui sa fiti pe deplin relaxati si gata de meditatie. Intr-o asemenea stare de relaxare, este mai usor sa va focalizati atentia asupra meditatiei. Mai jos sunt date trei exercitii pe care le-am inclus pentru voi. Daca, cumva, vreti doar sa va relaxati rapid dupa stresul zilei, puteti face doar exercitiul de relaxare.
Comentariile sunt închise.