Exercitii de meditatie taoiste pentru coloana vertebrala

Coloana vertebrala este o opera de arta capabila sa efectueze miscari in toate directiile, folosite regulat in activitatile de zi cu zi. Din pacate, viata noastra sedentara conduce la adoptarea unei posturi disfunctionale ce limiteaza miscarile potentiale ale coloanei. Coloana vertebrala este una dintre cele mai importante parti vitale ale corpului uman, sustinand trunchiul si permitand toate miscarile posibile. Atunci cand ea este afectata si functionarea ei este prejudiciata, consecintele pot fi dureroase si chiar imobilizatoare.

Stravechiul sistem esoteric chinez Xing Shen Zhuan, ce este inclus in taoism, actioneaza în special asupra corpului fizic, cu focalizare asupra coloanei vertebrale, care este considerata elementul central al fiintei umane. Fiecare exercitiu are ca tinta anumite aspecte energetice conexe cu coloana vertebrala. S-au constatat efecte benefice asupra tuturor organelor interne: ficatului; inimii, splinei, plamanilor, rinichilor, vezicii biliare, pericardului, intestinelor gros si subtire, stomacului si asupra articulatiilor.

Va prezentam 2 exercitii din Sistemul Xing Shen Zhuan. In urma cercetarilor efectuate în timpul experimentelor stiintifice s-au constatat urmatoarele efecte benefice asupra corpului uman:
– deschiderea accesului la fiecare vertebra a zonei cervicale, restabilind mobilitatea si capacitatea de miscare prin independenta fiecarei vertebre;
– decompresarea discurilor intervertebrale, lungirea si echilibrarea muschilor zonei cervicale;
– activarea micromiscarilor naturale ale articulatiilor craniene, masand creierul  si cerebelul;
– activarea sistemelor circulator si limfatic, talamusului, hipotalamusului, glandelor pineala si pituitara;
– deschiderea sinusurilor si stimularea bulbului olfactiv;
– reactivarea nervului plexus;
– întarirea sistemului imunitar;
– mobilizarea organismului în procesul autovindecarii bolilor cronice;
– reglarea respiratiei;
– echilibrarea mintii si  emotiilor.

1) Gatul Cocorului

In acest exercitiu trebuie sa realizam un patrat imaginar folosindu-ne barbia si capul. Ideea principala a acestui exercitiu este de a fi capabili sa izolam miscarile gatului de restul corpului, care ramane nemiscat intr-o stare de relaxare, coloana vertebrala fiind aliniata. Axa de rotatie a capului va fi osul sfenoidal.

Ne imaginam ca rotim capul în jurul axei sale. Cu cat miscarile vor fi mai ample cu atat mai mult veti reusi sa activati punctul Yu Zhen, baza cutiei craniene, asupra caruia este focalizat acest exercitiu. Realizand  miscarea capului inainte, urmariti sa extindeti gatul cat mai mult ca si cum ati deschide o armonica. Acest lucru va extinde vertebrele cervicale începand cu Da Zhui, cea de-a 7-a vertebra cervicala, in sus. Este necesar sa mentineti pe tot parcursul acestui exercitiu relaxate barbia, maxilarul, pielea capului, gatul, baza craniului, umerii, zona lombara, bazinul. Aceasta este singura directie în care ar trebui orientata activitatea mentala. Repetati din nou si din nou întrebarea: sunt relaxat sau nu în zonele mentionate?

Exercitiul începe cu relaxarea gatului. Baza gatului functioneaza ca un arc care mai întai se comprima, apoi se extinde.  Extinderea gatului începe de la baza inainte, deplasand barbia pe prima latura a patratului imaginar, paralela cu solul. Relaxam barbia, maxilarul, baza cutiei craniene, gatul, baza gatului, umerii. Tindem sa cream astfel o presiune asupra punctului Yu Zhen, baza craniului.

A doua miscare se executa prin rotatia din ce în ce mai mare a capului in jos. Observam ca rotatia in jurul osului sfinoidal se mareste si ajunge la maximum. Are loc comprimarea punctului Yu Zhen, relaxarea umerilor. A doua miscare poate fi numita minimiscare.

A treia miscare se executa prin rotatia capului in sens invers incepand de la baza gatului. Cand ati atins rotatia si comprimarea maxima, relaxati gatul, coborandu-l în jos, mai jos, mai jos, pana ajunge in pozitia de 90 de grade fata de corp. In caz ideal, barbia atinge osul sternal.

A patra faza este miscarea de rotatie a capului în sus, care confera o deschidere totala a punctului Yu Zhen. Barbia exercita o presiune asupra gatului. Incepeti sa ridicati capul, gradat, vertebra cu vertebra, respirand profund, in mod natural. Verificati daca, la sfarsitul miscarii, barbia, maxilarul sunt relaxate si Yu Zhen este deschis, fiind impins in spatele liniei umerilor.

Apoi relaxati-va si reluati exercitiul.

Broasca testoasa

Incepe cu acelasi gen de miscari ale capului in jurul axei sale pentru o deschidere completa a punctului Yu Zhen. Apoi aplecati gradat capul in fata, vertebra cu vertebra, incepand de sus in jos. Relaxati barbia, maxilarele, baza craniului, gatul in intregime, umerii. Rotatia capului in directie inversa incepe cu extinderea barbiei in jos.

Apoi extindeti barbia înainte, atingand punctul maxim în pozitia capului cu privirea orientata în sus. Atentie: este foarte important ca miscarea sa fie usoara si lenta. Apoi rotiti capul in sens invers: barbia se lipeste de gat, deschizandu-se punctul Yu Zhen. Cand punctul este total deschis, impingeti gatul usor inapoi, dupa linia umerilor.

Material preluat din revista „Leacuri si terapii”

1 Comment

Leave a Reply