Zeul Indra si legendele sale incredibile din mitologia Indiei

Social Media
  •  
  •  
  •  

Indra apare mai frecvent decat orice alt zeu in imnurile din Rig Veda (colectie de imnuri vedice din India antica). Ca rege al zeilor, Indra este un zeu al furtunii, manuitor de trasnete. Azi mai este venerat in statul desertic Rajasthan in timpul sarbatorii Indra Puja, tinuta pentru a aduce ploaia in vreme de seceta. Calitatile lui Indra reflecta atributele unui rege al zeilor: forta, curaj, virilitate si generozitate.

Pe langa fapte marete, precum uciderea sarpelui Vritra si gasirea vitelor furate ale zeilor, miturile lui Indra vorbesc si despre slabiciunea lui pentru soma, o bautura alcoolica. In alte povestiri, Indra e descris ca un bufon sau ca un pacatos, deoarece o seduce pe fiica unui preot si e blestemat. In Mahabharata, e tatal eroului Arjuna si il pacaleste pe dusmanul fiului lui, facandu-l sa renunte la armura care il facea invincibil. Indra poarta ca arma un trasnet numit vajra, insemnand si „diamant”.

Indra il ucide pe sarpele Vritra

Marele sarpe Vritra inchisese ploile in burta si lasase omenirea prada secetei, asa ca zeii i-au cerut lui Indra sa ucida monstrul si sa elibereze apele. Pregatindu-se de lupta, Indra a baut trei castroane de soma, umplandu-se de putere. Apoi, inarmat cu fulgerul faurit de zeul Tvastri, a plecat sa infrunte monstrul. Dar si Vritra avea puteri magice asupra vremii si l-a atacat cu ceata si grindina. Cand Vritra a tintit o lovitura catre gura lui Indra, zeul s-a subtiat cat un fir de par si a intors atacul. Vazand ca sarpele avea burta neprotejata, Indra si-a luat fulgerul si a lovit, ucigand monstrul si eliberand ploile.

Indra si vitele furate

Demonul Vala furase vitele zeilor si le ascunsese intr-o pestera, iar zeii l-au trimis pe Indra, teribilul zeu razboinic,sa le aduca inapoi. Insotit de zeii furtunii, numiti Maruti, Indra si-a luat trasnetul, s-a urcat in car si a plecat sa caute pestera. Marutii au luat urma vitelor furate si i-au aratat lui Indra unde erau tinute. In cele din urma, Indra si insotitorii lui au ajuns la muntele unde erau inchise animalele. Tintind cu arma sa coasta muntelui, el l-a deschis si a eliberat vacile.

Lasă un comentariu