Susanoo, zeul japonez al furtunii

Social Media

Zeul japonez al furtunii, Susanoo, are doua aspecte: cu mania lui distructiva, el devasteaza lumea, secand raurile si uscand plantele. Dar tot el le-a daruit oamenilor cultura. A domnit un scurt timp impreuna cu sora lui, Amaterasu, peste cer si pamant. Apoi i-a spus tatalui sau, din nasul caruia se nascuse, ca prefera sa stea cu mama lui in infern decat sa stapaneasca pamantul. Astfel, el si-a jignit si dezamagit tatal. Dar, in loc sa plece de pe campia cereasca, Susanoo si-a suparat atat de tare sora, ca zeita soarelui s-a inchis intr-o pestera. Apoi el a fost izgonit pe vecie din cer.

Ajuns pe pamant, Susanoo a suferit o insemnata transformare in bine. A invins un monstru numit Yamato no Orochi, care teroriza oamenii. In coada fiarei a gasit-o pe Kusanagi, sabia care este unul dintre insemnele imperiale. De asemenea, i-a invatat pe oameni sa cultive pamantul si a fondat o dinastie domnitoare in provincia Izumo, unde se afla astazi sanctuarul lui.

Salbaticul Susanoo era vestit pentru inselatoriile si renghiurile sale, care au avut adesea consecinte distrugatoare. Dupa o cearta cu sora sa, i-a calcat in picioare campurile de orez si i-a distrus fantanile. Alta data a jupuit un cal ceresc si l-a aruncat in incaperea sacra a zeitei. O tesatoare care facea o haina divina pentru Amaterasu s-a prabusit ingrozita de la razboiul de tesut. Drept urmare, a fost ranita mortal de suveica acestuia. De aceea, Amaterasu, infuriata, s-a inchis intr-o pestera, cufundand lumea in intuneric.

Dupa ce a fost gonit din cer din cauza purtarilor urate, Susanoo s-a dus pe pamant. La sosire, a intalnit doi soti batrani, care i-au spus ca sunt chinuiti de un monstru cu opt capete, numit Yamato no Orochi. In fiecare an le manca o fiica si curand avea sa vina s-o ia pe mezina. Susanoo le-a promis batranilor sa-l omoare pe monstru, daca voiau sa-i dea fata de sotie. El i-a dat monstrului inspaimantator opt boluri de vin de orez otravit, l-a intoxicat si apoi l-a omorat. In coada lui a descoperit o sabie, pe care i-a dat-o lui Amaterasu in semn de impacare cu ea.


Social Media

2 Comments

Leave a Reply