Home Spiritualitate teoreticaBiografii spirituale Apostolul Ioan Evanghelistul, cel mai iubit ucenic al lui Iisus Hristos

Apostolul Ioan Evanghelistul, cel mai iubit ucenic al lui Iisus Hristos

by admin
93 views
Social Media
  •  
  •  
  •  

Sfantul Ioan Evanghelistul a fost fiul lui Zevedei si al sotiei acestuia, Salome, care era fiica logodniculului Maicii Domnului, Iosif. Astfel, se poate spune ca Iisus a fost unchiul lui Ioan. Apostolul a fost totodata ucenicul cel iubit al Mantuitorului, discipolul care s-a rezemat cu capul de pieptul Sau. Apostolul Ioan a fost nedespartit de Iisus si in timp ce a fost arestat (in urma tradarii lui Iuda), si la rastignire, cand Hristos i-a dat-o in grija pe propria mama.

Dupa Rusalii, sortii i-au harazit sa mearga in misiune in Asia. S-a mahnit pentru ca avea de calatorit patruzeci de nopti pe mare. Fiindca nu a nadajduit in puterea divina, a fost supus unor incercari in cetatea Marmareonda. A plecat apoi la Efes, unde a fost chinuit de o femeie numita Romana, ca si ucenicul sau Prohor. De trei ori pe an un duh rau ucidea un tanar si o tanara in baia acestei femei. S-a intamplat sa omoare si un copil, pe care apostolul l-a inviat inaltand rugi fierbinti. Minunea a determinat mai multi oameni sa se boteze, inclusiv pe Romana. In momentul in care efesenii sarbatoreau un idol (pe zeita Artemis), Ioan nu s-a alaturat lor, ramanand intr-un loc inalt. Idolatrii au inceput sa arunce cu pietre asupra lui, dar acestea se intorceau, in mod miraculos, asupra celor ce voiau sa-l loveasca. Apostolul s-a rugat cu ardoare si circa doua sute de agresori au fost ucisi in urma unei „fierberi de pamant”. Inspaimantati, efesenii l-au implorat sa-i invie. Ioan le-a ascultat rugamintile si multi s-au botezat. Apoi sfantul a alungat demonul care salasluia in capistea Artemidei (zeita Artemis) din oras, inaltand rugaciuni in numele lui Iisus Hristos.

De asemenea, evanghelistul a facut minuni in ostrovul Patmos si l-a determinat pe ighemonul Lavrentie sa se boteze. Preotii lui Apolo i-au pus, atunci, gand rau. Dar apostolul a fost protejat de “puterea divina. Totusi, inselatorii nu s-au lasat si au agitat poporul impotriva acestuia. Ioan a fost batut cumplit, dar si-a revenit miraculos si a inceput sa-l propovaduiasca pe Hristos. A scapat ostrovul de un demon feroce si a intors locuitorii la credinta cea dreapta.

Apostolul Ioan a trait pana la varsta de o suta cinci ani si sapte luni. Sfarsitul sau a fost cu totul uimitor: a cerut ucenicilor care il urmau sa-i sape mormantul, dupa ce s-a rugat indelungat. Le-a spus sa-l acopere cu pamant, mai intai pana la genunchi, apoi pana la grumaji… S-a invaluit cu o mahrama, dupa care a pierit sub pamantul aruncat de discipoli. Ioan si-a incredintat sufletul lui Dumnezeu si a fost jelit mult de catre cei care i-au sapat mormantul. Mai tarziu, oamenii au incercat sa-i scoata trupul la lumina, dar nu l-au mai gasit. Policrat, episcopul Efesului, a scris urmatorul mesaj episcopului Victor al Romei: „A adormit in Asia, mare Stihie, Ioan cel ce s-a rezemat pe pieptul lui Hristos.”

ATENTIE! Site-ul almeea.ro nu-si asuma nicio responsabilitate pentru articolele legate de vindecarea fizica, prin folosirea sau nefolosirea anumitor alimente, medicamente si/sau anumite exercitii. Aceste articole au doar rol informativ. Daca doriti sau nu sa folositi sfaturile din aceste articole depinde doar de voi. Va recomandam sa cereti consult specializat inainte de a pune in practica aceste sfaturi.

S-ar putea sa va placa si

Leave a Comment