Un dispozitiv revolutionar: cercetatorii au reusit sa inregistreze si sa redea visele oamenilor!

Social Media

vise dispozitivCred ca toata lumea si-ar dori sa-si aminteasca visele avute in timpul noptii. Nu ar fi un lucru uimitor inregistrarea viselor, pentru a le reda mai tarziu pe televizor? Ei bine, se pare ca cercetatorii au venit cu un mod ingenios in a traduce fiecare gand si vis intr-un filmulet, care sa poata fi redat mai tarziu.

Acest dispozitiv inovator utilizeaza tehnologiile existente, cum ar fi imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) si supercalculatoare pentru a face un film despre gandirea unei anumite persoane, prin intermediul modelelor de calcul.

In 2011, la Brown University a fost realizat primul studiu in aceasta privinta. In acest studiu, trei persoane au fost rugate sa poarte un aparat EEG in timp ce dormeau. Apoi, ele au fost trezite in mijlocul viselor si intrebate imediat ce-au visat. Dispozitivul a catalogat toate imaginile creierului si apoi le-a stocat.

Acest proces a fost repetat de cateva sute de ori pentru fiecare persoana, iar oamenii de stiinta au facut o vasta baza de date a tuturor imaginilor. Odata ce oamenii erau treziti, oamenii de stiinta le-au aratat din nou imaginile si scanarile din creierele lor, in functie de raspunsurile lor. Subiectilor li s-a cerut din nou sa se culce, iar scanerele creierului au inceput din nou lucrul.

Ce s-a intamplat ulterior a fost ceva revolutionar… dispozitiv a fost capabil sa prezica ceea ce a visat fiecare persoana!

In cadrul studiului, subiectii au fost, din nou, cuplati la imagistica prin dispozitivele de rezonanta magnetica (IRM), dar, de data aceasta le-au fost prezentate trailere de filme. Calculatorul a preluat imaginile scanate ale creierului de catre IRM, si apoi s-a uitat in peste 18 milioane de secunde de videoclipuri YouTube, incercand sa recreeze ceea ce a vazut fiecare persoana.

Multe dintre imaginile de la scannerul creierului se dovedesc a fi foarte neclare, care nu e prea diferit fata de visele noastre atunci cand incercam sa ni le reamintim dupa ce ne trezim. Dar unele daca imaginile au iesit foarte clare!


Social Media

1 Comment

  1. Cred ca m-ar interesa dispozitivul asta. Sotia mea m-a visat noaptea trecuta stand langa patul in care dormea, cu ochii rosii, privind spre geam cu un ras diabolic. In tot acest timp nu se putea misca si ma implora sa o las in pace. Dupa spusele ei eram posedat…tare as vrea sa vad scena asta.

Leave a Reply