duminică, septembrie 25, 2022
AcasăSpiritualitate teoreticaMituri si mitologiiTrinitatea hindusa (partea 2): Shiva

Trinitatea hindusa (partea 2): Shiva

Trinitatea hindusa (partea 2): Shiva

Dati like si inscrieti-va AICI pe pagina oficiala de Facebook a site-ului Almeea.ro

https://www.facebook.com/almeea2008

Impreuna cu Vishnu, Shiva este unul dintre cei doi zei majori hindusi. In trimurti, el e distrugatorul, rol care, ca si faima de mare vanator, ii vine de la predecesorul sau vedic, Rudra. Initial zeu al lunii, Shiva are aspecte feminine. In miturile ulterioare, el are o natura duala: erotica si ascetica; binevoitoare si inspaimantatoare; creatoare si distrugatoare.

Sotia lui Shiva e Parvati si au doi copii, pe Ganesha cel cu cap de elefant, si pe Skanda sau Karthikeya, un zeu al razboiului. Pictat adesea pe animalul lui, taurul Nandl, Shiva poarta o cobra in loc de franghia sacra de brahman si e imbracat in piele de tigru sau de elefant Ca Nataraja („dansator cosmic”), Shiva in flacari danseaza pe trupul piticului Apasmara, reprezentand ignoranta ce distruge lumea. Cand Shiva danseaza, ordinea cosmica se reface; cand dansul inceteaza, lumea si ordinea cosmica sunt distruse.

Distrugerea sacrificiului lui Daksha

Cand Parvati, fiica inteleptului Daksha, s-a maritat cu Shiva, tatalui ei i-a displacut infatisarea ciudata a ginerelui si nu a fost de acord cu casatoria. Daksha a oficiat un sacrificiu la care i-a chemat pe toti zeii, facandu-l de ocara pe Shiva, pe care nu l-a invitat. Parvati a aflat de blasfemia comisa de tatal ei si s-a dus la sacrificiu, ca sa-si infrunte tatal. Acolo, ea s-a aruncat in focul sacrificiului si a ars transformandu-se in cenusa. Shiva s-a infuriat si a creat doi demoni din suvitele lui. Acestia l-au atacat pe Daksha, i-au ars casa si l-au decapitat. Demonii au luat-o apoi razna si zeii l-au rugat pe Shiva sa-i potoleasca. El s-a imbunat si a inlocuit capul lui Daksha cu cel al unui tap.

Lingamul

Dupa moartea lui Parvati, indurerat, Shiva s-a dus in padurea Daru. Acolo i-a intalnit pe inteleptii care locuiau impreuna cu sotiile lor. Acestia nu l-au privit cu ochi buni, dar cand nevestele lor au inceput sa tanjeasca dupa acest nou-venit, ei l-au blestemat sa-i cada falusul. Cand falusul lui a atins pamantul, acesta a inceput sa se cutremure. Speriati, inteleptii l-au rugat pe Shiva sa-i ierte. El i-a iertat si le-a cerut sa-i venereze falusul ca lingam, iar el se va milostivi de ei. In temple si altare, Shiva e venerat sub forma unui lingam care sta intr-un castron, numit yoni, simbol al vaginului. Lingamul si yoni sunt spalate si unse cu unt topit si diferite esente, ca sa mentina uniunea cosmica a barbatului cu femeia. Savantii cred ca lingamul este venerat in India inca din Antichitate.

Shiva ii taie capul lui Brahma

In Evul Mediu, dupa dezvoltarea sivaismului si a visnuismului ca principale culte din hinduism, rolul de creator al lui Brahma a fost tot mai ignorat. In unele mituri, Shiva sau Vishnu este numit creator, iar Brahma este un „zeu mai marunt”, avand mereu nevoie de ajutorul zeilor mal puternici. Intr-unul din aceste mituri, Brahma si Shiva au inceput sa se certe care dintre ei e mai mare. Infuriat, Shiva i-a taiat lui Brahma un cap cu varful unghiei lui roz. Cand capul a cazut, s-a lipit de mana lui Shiva. Brahmahatya, o femeie demon urlatoare si cu colti, inconjurata de flacari, care ii urmarea pe toti cei care faceau pacatul de a ucide un brahman, a aparut langa el. Cu capul lipit de mana si urmarit peste tot de demonita, Shiva a luat inspaimantatoarea forma numita Kalabhairava, ratacind pana a ajuns in orasul sfant Varanasi, unde a fost absolvit de pacat.

ATENTIE!

Site-ul almeea.ro nu-si asuma nicio responsabilitate juridica sau de orice alta natura pentru articolele legate de vindecarea fizica / psihica / spirituala, prin folosirea sau nefolosirea anumitor alimente, medicamente, exercitii si / sau alte terapii. Aceste articole au doar rol informativ. Daca doriti sau nu sa folositi sfaturile din aceste articole depinde doar de voi. Va recomandam sa cereti un consult specializat inainte de a pune in practica aceste sfaturi.

1 Comment