Exista sau nu Dumnezeu? (Partea 1): Viziunea lui Emil Brunner

Social Media
 •  
 •  
 •  

Asa cum ne intrebam in ce mod exista lumea si omul, tot astfel trebuie sa ne intrebam daca si in ce fel exista si Dumnezeu, la care ne raportam ca fiinte religioase; mai exact, daca prin prisma modului in care noi intelegem existenta Dumnezeu exista sau nu (existenta la care ma refer este, evident, existenta definita categorial). Raspunsul din perspectiva protestanta la aceasta intrebare il aflam la Emil Brunner (teolog elvetian foarte influent) care spune:

Daca cineva pune intrebarea: «Exista Dumnezeu? As vrea sa stiu daca exista sau nu!», …singurul raspuns care i se poate da este tacerea. Sau poate ca ar trebui sa i se spuna: «Nu, Dumnezeu nu exista!». Muntii Himalaya «exista», radiumul «exista»; pe scurt, «exista» nenumaratele lucruri despre care ne vorbesc enciclopediile, insa Dumnezeu nu «exista» (…) Dumnezeu nu este ceva din lume, nu este fiinta eterna din lume, componenta divina din lume (…) Dumnezeu nu poate fi cuprins in cunoasterea noastra (…) Daca la intrebarea referitoare la existenta lui Dumnezeu s-ar raspunde prin «Da, Dumnezeu exista!», nu am face decat sa ne alegem cu inca o iluzie intrucat in acest caz am considera ca Dumnezeu face parte din aceeasi categorie cu celelalte obiecte (care alcatuiesc lumea finita) (…) Planetele, muntii, elementele chimice sunt obiecte ale cunoasterii, insa Dumnezeu nu poate fi obiect al cunoasterii.

Logica lui Brunner este limpede: Dumnezeu nu exista sub conditia unei existente categoriale, caci El nu exista conditionat de timp, de spatiu, de relatie, de modalitate sau de orice alta categorie a finitudinii. De asemenea, El nu poate fi cunoscut, pentru ca insusi modul nostru de cunoastere este conditionat in intregime de categoriile amintite; noi traind numai in timp, in spatiu, conditionati de relatie, de mod etc. Noi nu putem cunoaste ceva in afara propriei perspective.

11 comentarii la „Exista sau nu Dumnezeu? (Partea 1): Viziunea lui Emil Brunner”

 1. Da numai protestanta nu e viziunea asta legata de conceptul de Dumnezeu. Eu o impartasesc aceasta versiune sa-i zicem dar este incompleta . Lumea fizica este manifestarea lui Dumnezeu dar nu suntem in masura sa analizam si sa descoperim in cuvinte ce inseamna Dumnezeu , vorba Sfantului Stefan inainte sa fie omorat cu pietre ” Dumnezeu este prea mare ca sa poata sa incapa intr-un spatiu atat de mic ” cu referire la templu , biserica, sinagoga ( casa de rugaciune) , Dumnezeu se traieste aici spun bine teistii dar din pacate doar o spun fiindca ei tot la partea materiala a lui Dumnezeu se raporteaza !

 2. @dani, cred ca miscarea raeliana suna mai aproape de adevar decat povestea cu adam si eva. E posibil ca intr un univers atat de vast sa fii existat si sa existe alte specii de oameni sau extraterestrii cum le spunem noi, fiinte superioare noua care ne au creat. Trebuie insa sa ma documentez sa vad exact care este ideea in aceasta miscare raeliana.

 3. NU STIU DAC ESTE DINCOLO DE UNIVER???POATE ESTE PESTE TOT ??
  ESTE GREU SA SPUI CA NU EXSITA ESTE MAI USOR SA CREZI NU?? NU PEDRI NIMIC !!ESTE O INTREGA FILOZOFIE GREU DE PATRUNS ??SI DELUSIT,MEDITATILE SI MAIESTRI IN MEDITATI SPUN CA EXITA DEPINDE DIN CE PRISMA VEZI PROBLEMA!!??
  MULTA LUMINA SUFLETE !! MULTUMESC SI SCUZE !!

 4. prieteni!este inutil si fara sens sa raspundeti la asemenea intrebare! nu exista nimic inafara de materie fiti rationali si la nivelul de cunostinte actual ! in acest fel raspunsul este unul singur! nu! nu exista , nu a existat si nu va exista niciodata o entitate cu asemena caracteristici cum sustine religia ,care sa fie creatorul lumii! despre asa zisul fiu al sau ,covingerea mea este ca a trait candva printre izraelitii traitori pe teritoriul extrem de mic din valea hebron,si care se stabilisera aici emigrand din egiptul antic! era un exaltat religios la fel ca si varul sau ioan cel despre care se spune ca era un extremist religios cu grave torsiuni de personalitate si care l-a lansat prin atat de istorisita poveste a botezului in iordan!

 5. Fratilor, de unde vine curentul asta ateist? Opinia lu’ Emil Brunner m-a atins rau. M-am convins ca Dumnezeu exista, totul se intampla launtric. Daca vrei Sa-l cunosti, El iti nutreste ratiunea cu cunoasterea necesara putin cate putin, caci mintea umana ar exploda cred daca ar fi invadata cu cunoasterea absoluta, e prea mic creierul. Un argument convingator ca Dumnezeu exista ar fi urmatorul: asa precum orice lucru creat de om a necesitat interventia inteligentei omului asa si natura, Omul, toate formele de viata pe care le percepeti cu cele 5 simturi ale voastre au necesitat interventia unei Inteligente- Inteligenta Absoluta, Creatorul, Dumnezeu. Masina n-ar fi aparut fara rodul mintii umane. Totul are o sursa… Iar sursa a tot ce exista este Dumnezeu. Terra, sistemul solar, galaxiile, universul si ce mai exista dincolo de el daca mai exista si altceva e un sistem arhicomplex care are o sursa. Nu va dati cu parerea daca nu-l cunoasteti pe Dumnezeu cu atat mai mult daca nu ati incercat vreodata Sa-l cunoasteti. Lumea-i oarba, vede dar nu intelege…I-am auzit pe multi spunand ca li s-au intamplat minuni in viata atunci cand aveau cea mai mare nevoie de ea si spun ca a fost noroc, nu a fost noroc, a fost Dumnezeu care cunoaste dorintele inimii noastre, care cunoaste suferintele noastre, si care intervine in momentele cand nu mai ai la ce spera si cand nimeni nu te mai poate ajuta. Universul e plin de posibilitati, noi ne dam cu parerea despre Existenta lui Dumnezeu- niste omuleti care traiesc pe o planeta microscopica si care n-au vazut mai mult decat lumea materiala.CU siguranta exista mai mult de atat, cu siguranta exista entitati superioare, mai evoluate, entitati din alte dimensiuni pe care noi cu cele 5 simturi ale noastre nu le percepem, nu avem acces la ele .Se intampla atatea lucruri care vorbesc despre faptul ca Dumnezeu exista, insa oamenii analizeaza cele intamplate prin prisma cunostintelor insuficiente, de la scoala si arunca opiniile aiurea. Multi pana nu vad nu cred- nu asa stau lucrurile cand vorbim de Dumnezeu… sarcina e una grea, Sa-l cunosti pe Dumnezeu necesita studiu individual, observatie, atentie, rugaciune… Fiti mai atenti in expunerea parerilor, va rog mult, nu fiti agresivi, si nu fiti prea siguri pe voi-necredinciosii- nu cunoasteti totul. Vorbim despre Dumnezeu- prudenta va rog. Daca nu credeti in Dumnezeu si nu-l cunoasteti cat de cat nu inseamna ca El nu exista. Multumesc!

Lasă un comentariu