sâmbătă, decembrie 10, 2022
AcasăSpiritualitate teoreticaMituri si mitologiiTrinitatea hindusa (partea 1): Brahma

Trinitatea hindusa (partea 1): Brahma

Trinitatea hindusa (partea 1): Brahma

Dati like si inscrieti-va AICI pe pagina oficiala de Facebook a site-ului Almeea.ro

https://www.facebook.com/almeea2008

Trimurti, numita si trinitatea hindusa, reprezinta unitatea zeilor Brahma, Vishnu si Shiva, creatorul, aparatorul si distrugatorul universului. De fapt, conceptiile despre treime difera de la un cult la altul. Visnuismul il pune pe primul loc pe Vishnu, iar sivaismul, pe Shiva. Desi nu exista un cult al lui Brahma, el are un rol important in budism si jainism.

Zeu suprem hindus, Brahma a creat lumea materiala din Brahman, fundamentul divin al universului. Este identificat adesea cu Prajapati, zeul creator vedic. Potrivit Puranelor, povestiri despre zeii si eroii hinduismului, el a procreat oamenii, zeii, demonii si toate fiintele vii impreuna cu fiica lui, Satarupa. Cand Satarupa a fugit, Brahma s-a insurat cu Saraswati, zeita norocului si a intelepciunii; in unele traditii, Saraswati este identificata cu Satarupa. Impreuna cu Aditi, zeita cerului, Brahma l-a conceput pe fiul sau, Daksha, care era tatal lui Parvati si socrul lui Shiva.

Brahma este infatisat mereu cu multe capete, care i-au crescut ca sa o priveasca pe Satarupa. Desi este creatorul lumii, el este rareori venerat in mod direct. In toata India ii sunt dedicate doar doua temple. Aceasta slabiciune a lui Brahma a dus la atribuirea mai multor puteri celorlalti doi zei ai triadei (trimurti) hinduse, Vishnu si Shiva, precum in mitul in care se spune ca Brahma s-a nascut dintr-o floare de lotus crescuta din buricul lui Vishnu.

Cele cinci capete ale lui Brahma

Initial, Brahma avea doar un cap. Inainte sa creeze universul, era singur si a facut o femeie din trupul lui, numind-o Satarupa. Indragostit de fiica sa, Brahma n-o scapa din ochi. Vrand s-o vada vesnic, i-au crescut cinci capete, fiecare privind catre o directie, iar unul in sus. Shiva a ajutat-o pe Satarupa sa scape, taindu-i lui Brahma un cap. Faptul ca Brahma e blestemat, caci a avut o relatie nepotrivita cu fiica lui, este unul dintre motivele pentru care nu e venerat.

De ce nu are Brahma temple

Odata, Brahma si Vishnu s-au dus pe Himalaya, casa lui Shiva. Pe drum, s-au certat privitor la cine dintre ei e stapanul universului. Deodata, le-a iesit in cale un lingam („falus”) urias de foc. Neputand sa-i vada varful sau baza, zeii au inteles ca lingamul era Shiva si i-au intonat numele. In acel moment, Shiva a aparut si le-a cerut sa-si puna fiecare cate o dorinta. Vishnu a cerut sa fie slujitorul lui Shiva, iar acesta a acceptat. Dar cand Brahma i-a cerut sa se nasca in chip de fiu al sau, Shiva s-a maniat si l-a blestemat sa nu fie niciodata venerat in temple.

ATENTIE!

Site-ul almeea.ro nu-si asuma nicio responsabilitate juridica sau de orice alta natura pentru articolele legate de vindecarea fizica / psihica / spirituala, prin folosirea sau nefolosirea anumitor alimente, medicamente, exercitii si / sau alte terapii. Aceste articole au doar rol informativ. Daca doriti sau nu sa folositi sfaturile din aceste articole depinde doar de voi. Va recomandam sa cereti un consult specializat inainte de a pune in practica aceste sfaturi.