Home Spiritualitate teoreticaMituri si mitologii Trinitatea hindusa (partea 3): Vishnu

Trinitatea hindusa (partea 3): Vishnu

by admin
135 views
Social Media
  •  
  •  
  •  

In Vede, Vishnu este infatisat drept zeul soare, care parcurge universul din trei pasi, simbolizand rasaritul, amiaza si apusul. Ulterior a castigat si mai multa importanta, ca unul dintre cei trei zei din trimurti, impreuna cu Brahma si Shiva. Shiva e distrugatorul, iar Vishnu, protectorul, el trebuind sa mentina ordinea in Univers. El o face trecand prin diferite avataruri, incarnari ca om sau ca animal. Vishnu era considerat si un zeu creator, care visa universul in timp ce dormea pe marele sarpe Ananta Sesha.

Impreuna cu sotia lui, Sri-Lakshmi, Vishnu locuia in cetatea cereasca Vaikuntha, facuta din aur si bijuterii si cu imense bazine cu lotusi albi si rosii. Zeul calarea pe Garuda, un urias jumatate pasare, jumatate om, care era dusmanul tuturor serpilor. Odata, s-a luptat si cu Indra pentru nectarul nemuririi si l-a invins.

Cele zece avataruri ale lui Vishnu

Vishnu are zece avataruri (incarnari umane sau animale). Avataruri animale sunt pestele Matsya, care-l salveaza pe Manu de potop; testoasa Kurma, care ajuta la smantanirea oceanului de lapte; mistretul Varaha, ce salveaza Vedele de pe fundul oceanului. Avataruri nici animale, nici oameni sunt Narasimha, omul-leu care-l salveaza pe Prahlada de tatal lui demonic, Hiranyakashipu, si Vamana, piticul care ia inapoi pamantul de la demonul Bali. Avataruri umane sunt Parashurama, luptatorul brahman care sterge de 21 de ori de pe pamant casta kshatriya, a razboinicilor; Rama, printul din Ayodhya; Krishna, centrul multor culte bhakti; Buddha; si Kalki, care va salva lumea la sfarsitul erei cosmice.

ATENTIE! Site-ul almeea.ro nu-si asuma nicio responsabilitate pentru articolele legate de vindecarea fizica, prin folosirea sau nefolosirea anumitor alimente, medicamente si/sau anumite exercitii. Aceste articole au doar rol informativ. Daca doriti sau nu sa folositi sfaturile din aceste articole depinde doar de voi. Va recomandam sa cereti consult specializat inainte de a pune in practica aceste sfaturi.

S-ar putea sa va placa si

1 comment

ffani71 14 aprilie 2012 - 22:34

o prostie idoleasca…sunt ca musulmani extremisti persecuta pe crestini..cu ajutorul satanei si a idolilor lor…un popor pagan uite ca nu sunt de acord cu paganitatea lor..

Leave a Comment