Tarotul, straveche stiinta divinatorie (partea 3): Arcanele majore 7-14

Tarot 11Prima parte AICI: https://www.almeea.ro/tarotul-straveche-stiinta-divinatorie-partea-1-origine-si-generalitati/

Partea a doua AICI: https://www.almeea.ro/tarotul-straveche-stiinta-divinatorie-partea-2-arcanele-majore-1-6/

Arcana VII. Carul triumfal, Caruta

Car cubic, pe patru coloane, acoperit cu un baldachin in care se afla un razboinic triumfator, incoronat, avand un sceptru.

Semnificatie: Triumf, abilitate, actiune, reusita, putere, dinamism. Materializarea ideilor spirituale. Calatoria, vointa, credinta. Profetie, proiectie in timp. Scopul unei actiuni. Conduita. Perioada de deplasari.

Sens social: Tanar intreprinzator, un amant casatorit. Relatii de iubire. Pilot, sportiv. Persoana initiata in lume. VIP, navigator, ambasador.

Sanatatea: Tot ceea priveste motricitatea. Calcifieri. Boli transmisibile pe cale sexuala. Vaccinuri. Sanatate infloritoare. Vitalitate.

Puterea: Scopuri de atins. Protectie in calatorii. Dezvolta simtul orientarii. Carul are inhamati doi sfincsi. Intre ei, pe car, se afla figurat un lingam indian pe deasupra caruia se afla sfera zburatoare egipteana.

Arcana 7 CarutaCifra: 7.

Litera: Dzain.

Semnificatie: zgomotul, suieratul sagetii, ideea victoriei.

Semn zodiacal: Gemenii.

Arcana VII este o lama a sansei, una dintre cele mai bogate in simboluri din tarot. Un rege tanar (androgin pentru unii), incoronat, cu zale si sceptru, conduce un car triumfal tras de doi cai de culori contrare. Tanarul monarh este de origine solara, drumul sau asemanandu-se cu cel al Soarelui pe Cer. Umerii sai sunt impodobiti cu simbolurile Lunii. Culorile celor doi cai sunt: unul negru si unul alb. Printul poarta zale; litera ebraica Dzain, asociata Arcanei, evoca grafic un pumnal si induce ideea de razboi si lupta.

Carul este cea de-a saptea Arcana din pachet. Constelatia Ursei Mari, numita si „Carul lui David” este formata din sapte stele. Arcana evoca ideea unui ghid, a unei directii. „Cheia religioasa si kabbalistica a Tarotului” indica la Arcana a VII-a ca este nevoie de o singura cheie la operele de credinta. „Cartea lui Toth (Hermes)” asociaza Arcana VII cu arma, spada, sabia arzatoare a heruvimului, cu septenarul sacru, cu triumful, cu regalitatea si sacerdotiul magicianului. In pozitie dreapta, arcana indica triumf prin munca si ardoare, succese si victorii, reusita in viata; in pozitie rasturnata, semnifica triumf, in functie de Casele Astrale peste care se suprapune Arcana, dar face trimitere si la pericolul doborarii de catre inamici.

Arcana 8 JustitiaArcana VIII. Justitie

Arcana o reprezinta pe Themiss cu spada si balanta sa.

Semn zodical: Balanta.

Litera: Heth, care simbolizeaza campul.

Cifra: 8, care este cifra reactiei echilibrante a justitiei.

Dupa Papus, in acest al doilea septet al arcasilor, exista, ca si in primul, o corespondenta intre lamele 7 si 12, 8 si 11, 9 si 10, totalul facand 19.

Justitia se aseamana cu imparateasa. Ambele stau pe cate un tron, dar in locul blazonului si al sceptrului, Justitia poarta in mainile sale o spada si o balanta. Balanta indica ideea de justitie si echilibru prin constrangere. In pozitie dreapta are sensul de echilibru, dar si posibilitatea de a fi contestat in timpul vietii, precum si confruntari uneori cu justitia omeneasca. De regula cartile de Tarot nu se citesc in pozitie rasturnata, ele indreptandu-se. In pozitie rasturnata ori intr-o etalare negativa, indica pericol de mediocritate, formalism excesiv, stagnare. De asemenea trimite la rasplata (pozitiv sau punitiv) in functie de actele consultantului, trimite la forta si siretenie pentru obtinerea drepturilor.

Sens general: Echilibru, rigoare, frig. Armonie, logica, frumusete. Legi, cinste. Justitia pamanteasca si divina. Providenta. Exactitatea. Precizia.

Sens social: O femeie matura, o femeie cinstita, soacra. Un arbitru sau judecator. Supraveghetor. Detectiv, chirurg, bijutier, functionar.

Sanatatea: Rinichi. Ochii. Guta, cataracta. Vitalitate constanta.

Puterea: Diplomatie, echilibru.

Arcana VIII se asociaza cu balanta, atractia si repulsia, spaima, fagaduiala si primejdia.

Arcana 9 Pustnicul SihastrulArcana IX. Pustnicul, Sihastrul

Cifra: 9, cifra initiatului.

Semn zodiacal: Leu.

Litera: Teth (acoperis, adica protectie, siguranta). Litera Teth care este asociata Arcanei corespunde cuvantului evreu taoh (a tese). Lama evocand astfel o munca laborioasa, linistita.

Este imbracat intr-o mantie larga care ii sustine si lanterna care-i lumineaza calea. Unanim, sensul lamei pustnicului este cel al prudentei. Un batran venerabil avanseaza, sprijinindu-se intr-un bat si luminandu-si calea cu o lanterna. Cartea este atasata Timpului. Intr-un pachet de carti vechi (Tarotul lui Charles al VI-lea), Pustnicul tine in locul lanternei o clepsidra. Legat de asta, sihastrul poate fi asociat cu Saturn (Cronos, Zeul Timpului). Alte interpretari leaga Ermitul de simbolul trecutului, care lumineaza generatiile viitoare. Alchimistii il identifica pe Sihastru cu medicul evreu care, in peregrinarile sale l-a intalnit pe Nicolas Flamei. Este maestrul discret care lucreaza in liniste.

Sens general: Solitudinea, tacerea, interiorizarea, initiatul, prudenta, asceza. Precognitia. Intelepciunea. Greutatile. Iarna.

Sens social: Bunicul, decanul. Un vaduv, un pensionar. Inteleptul. Un indrumator. Cultivator. Radiestezist. Un barbat sfant. Un filozof.
Psihiatrul, ginecologul, medicul. Mestesugarul.

Puterea: Fermitatea si diplomatia.

In pozitie normala si aplicata consultantului, cartea sfatuieste spre o retragere prudenta, la circumspectie. Intr-o pozitie rasturnata trimite la tacere in rpivinta proiectelor personale, la limitarea confesiunilor catre altii, la prudenta.

Arcana 10 Roata noroculuiArcana X. Roata norocului

Cifra: 10.

Litera: Yod, a zecea litera a alfabetului evreiesc, este litera indexului, degetul de comanda, de unde ideea de durata spirituala, pe urma eternitatea timpului, roata care se invarte mereu. Litera Yod, care este asociata Arcanei, este initiala numelui secret al lui Dumnezeu. Pentru Kabbala este punctul de plecare al vointei divine, al Vointei misterioase.

Zodia: Capricornul.

Roata este imaginea traditionala a destinului orb. Ea se roteste fara oprire, norocul creste, catastrofele urmeaza. Este viata care merge inainte, miscarea in general. Cel care se ridica risca sa cada, iar cel care coboara are sanse sa se ridice. Este o loterie, iar viata un joc al hazardului. La randul sau, sfinxul nu lasa loc dubiilor. Dupa Papus, lama 10 reprezinta reflexul vointei, karma (ideea de necesitate), puterea magica.

Animalele fixate pe Roata trimit cu gandul la o mascarada. Roata este simbolul traditional al vietii, al sansei, al timpului, Samsara orientala sau Roata kabbalistica. Intregul Tarot are pentru unii interpreti exact acest sens. Miscarea rotii se sugereaza a fi eterna, incontrolabila pentru noi, oamenii. Alti interpreti dau Arcanei sanse mai putin alarmante. Roata norocului fiind o Carte a sansei.

Sens general: Ciclurile cosmice, planetare, anotimpurile, alternantele, inlantuirea lucrurilor. Saturn.

Sens social: O activitate tumultuoasa. Persoana care supervizeaza munca celorlalti. Mecanic, ceasornicar, supervizor. Munca sezoniera.

Sanatatea: Genunchii. Sistemul circulator. Nervozitate. Insomnii.

Putere: Schimbari de destin, detasare fata de evenimente.

In pozitie dreapta, Arcana sugereaza fluctuatii ale Sortii, schimbari deosebite in Destin, iar in pozitie rasturnata semnifica posibilitatea ca cele de mai sus sa se petreaca in viitorul apropiat, o deplasare probabila pentru rezolvarea unei situatii.

Arcana 11 FortaArcana XI. Forta.

Cifra: 11.

Litera: Caph.

Zodia: Leul.

O femeie in picioare. Principiu feminin in potentialitate dinamica. Mana semiinchisa in actiunea de a prinde, de a strange puternic. De unde ideea de forta, si, de asemenea, ideea de vitalitate. Imaginea este o femeie incoronata, ca si scamatorul de la 8. O tanara femeie cu o palarie cu boruri largi, ca cea a Magicianului, deschide cu mainile goale gura unui leu furios. Sensul: forta.

Supunerea unui animal feroce prin blandete este uimitoare. Puterea feminina (idee evidentiata in intregul pachet de Arcane din Tarot) este irezistibila fata de vigoarea brutala. Arcana este mai mult inteligenta si mai putin forta. Arcana simbolizeaza supunerea barbatului de catre principiul feminin. Puterea electricului feminin este ascunsa, ea devenind extrem de mare in caz de necesitate.

Sens general: Putere dominatoare. Vointa, dorinta, curajul, sexualitatea. Forta fizica, energie. Perioada de abundenta. Vara.

Sens social: O femeie dominatoare. Persoana conducatoare. Sportiv, antrenor, atlet.

Sanatatea:  Inima. Glande endocrine. Sexualitate debordanta. Sanatate excelenta.

Puterea: Forta interioara. Dominarea dificultatilor. Alchimistii au prezentat deseori puterea spiritului printr-o tanara fecioara. Se mai poate afirma ca Leul solar are calitatile complementare cu ale Fecioarei-Luna.

Arcana 12 SpanzuratulArcana XII. Spanzuratul.

Cifra: 12.

Litera: Lamed. Litera caldeeana Lamed se traduce prin disciplina.

Planeta: Uranus.

El este atasat de piciorul unei spanzuratori in forma literei evreiesti Tau (o ramura intre doi arbori avand fiecare sase ramuri taiate), cu capul in jos, cu mainile legate la spate. Este moartea violenta, martiriul, ispasirea, cel care moare in numele ideii, si exemplul public, disciplina. Simbolul spanzuratului este supunerea fata de legile ineluctabile si care depaseste intelegerea obisnuita a omului de rand. Papus vede in lamele 9, 10, 11 si 12 originea cuaternarului ocultist: a tacea (prudenta), a vrea (puterea magica sau bogatia), a indrazni (curajul, lama 11), a sti (experienta castigata prin lama 12).

Spanzuratul aminteste de drumul Soarelui in punctul lui culminant, intre cele 12 semne zodiacale, 6 de fiecare parte, incepand sa coboare. Sensul general al lamei 12 este ideea de sacrificiu, dupa care vine ideea sfarsitului, a mortii. Spanzuratul este imparatul care renunta la ceva, pentru a obtine puteri superioare. Spanzuratul este imaginea imparatului in Lume, adica spiritul intrupat este o umbra rasturnata a celui ceresc.

Sens general: Sacrificiu, incercari, pasivitate, dependenta. Traditia. Obiceiuri, comunicare. Mediumnitate. Abandonul, dezinteresul. Rugaciunea. Pesimismul. Inversare. Pauza, odihna.

Sens social: Fratele spiritual, un prieten. O persoana simpla si saraca cu duhul. Yogin, mistic. Medium. Cersetor. Prostituata. Somer. Drogat.

Sanatatea: Picioarele si sistemul limfatic. Plamanii. Toxicomanie. Tendinte de suicid. Schizofrenie.

Putere: Comunicarea cu Lumea spirituala. Eliberarea tensiunilor.

Pe plan divinator, Arcana evoca sacrificul ce trebuie facut ori un risc asumat. Indica deceptii, decese, iar in pozitia rasturnata semnifica pericolul de a cadea in eroare, un sacrificiu iminent, ingratitudinea semenilor, suferinte morale.

Arcana 13 MoarteaArcana XIII. Moartea sau Arcana fara nume.

Cifra: 13.

Planeta: Saturn.

Litera: Mem; este initiala cuvantului maveth (moarte).

Imaginea traditionala a scheletului care coseste capete, maini, picioare. Nu numai ca totul moare fizic, spune Alta, dar moare, de asemenea, si tot ceea ce face omul contra omului. Se va remarca usor ca cifra 13 trebuie sa fie cifra unei asemenea lame si ca Saturn este planeta ei. Papus explica pozitia fiecarui arcan prin numarul lui.

Arcana XIII nu are nume, asa cum Vagabondul nu are numar. Ea este legata puternic de cea precedenta, reprezentand pentru alchimisti ce de-a doua stare, de Nigredo, sau Putrefactio. Uneori Arcana este numita Moartea, alteori Cosasul. Prezinta un schelet cu o coasa insangerata, lucrand pe un sol acoperit cu oase, cranii, membre separate etc. Doua detalii sunt semnificative: el isi secera un picior, iar unul dintre capetele taiate, de pe sol, este incoronat.

Aracana XIII anunta o schimbare, o viata noua. Un sfarsit de ciclu si inceperea brutala a unuia nou. Tuturor le este data moartea, in fata careia sunt egali, indiferent de pozitia lor sociala. Este o poarta de acces spre o noua realizare. Arcana XIII nu prezinta un pericol daca sensul sau este inteles.

Sens general: Transformare, schimbare radicala, ruptura, mutatie, reinnoire. Frigul. Protectia mortilor. Decizie irevocabila. Analiza riguroasa. Perioada de separare si intrarea intr-un nou ciclu. Diagnosticul. Luna neagra.

Sens social: Stramosii. Un vaduv, o vaduva. Gropar, ucigas. Medium. Radiolog. Usier. Informatician.

Sanatatea: Scheletul, articulatiile. Longevitate, rezistenta fizica. Insensibilitate.

Puterea: Distruge iluziile. Trezeste instinctul vital.

In pozitie dreapta, Arcana simbolizeaza transformari materiale importante sau chiar morale, depinde de casa Horoscopului in care cade Arcana. In pozitie rasturnata Arcana trimite la cei apropiati (cu sensurile in care cade sus), dar si la un doliu posibil, la rasturnari de pozitie, sperante desarte, sfarsitul lucrurilor ori a unor intreprinderi noi.

Arcana 14 RabdareaArcana XIV. Rabdarea, Cumpatarea.

Litera: Noan, exprima productia femeii, fructul vietii si, prin extindere, produsul tuturor combinatiilor, rezultanta fortelor (Papus).

Numarul: 14 este cel al lui Christ jertfit.

Zodiacul: Varsatorul.

Imaginea reprezinta un inger cu semnul solar in frunte varsand dintr-o cupa in alta doua esente ale elixirului vietii. Aici trebuie sa vedem simbolul anotimpurilor si al schimbarilor, miscarea eterna a vietii, combinarea ideilor si fortelor, armonia mixta, metamorfozele.

Sens general: Deschiderea catre ceilalti. Legaturile, armonia, initiativa, incercari, schimbari, amabilitate, calm, sociabilitate, continuitate. Arcana XIV ne prezinta o tanara femeie ocupata cu turnarea apei dintr-un vas in altul. Numele Arcanei ne trimite deja la sensul sau divinatoriu: moderatie, prudenta, echilibru, temperanta.

Sens social: Un prieten. Un strain -o relatie. Ingerul pazitor, nasul, nasa. Interpret. Diplomat.

Meserii: magnetizator, instrumentist, vindecator, instalator, electronist.

Sanatatea: Rinichi, vezica urinara. Artere, vene, caile limfatice. Pancreas, hipofiza. Nevrita, scleroza in placi.

Puterea: Coordonarea. Reconforteaza relatiile. Unii vad in gesturile femeii indeplinirea unui ritual.

Pentru alchimisti, Rabdarea marcheaza inceputul Marii Opere Albe, care, cu simbolurile sale – lumina, primavara, inflorirea -, corespunde reinvierii, renasterii. Cele doua vase sunt de culori diferite, unul este lunar si celalalt este solar. J. Evola spune ca „cele doua corpuri au individualitati de sexe diferite” „a caror unire va da viata operei”. Boemienii ca si alchimistii, plaseaza Arcana sub semnul unirii sexuale, al amorului carnal sublimat, al cununiei.

In pozitie dreapta, Arcana sugereaza initiative, intarzieri, frane necesare intr-o pasiune exagerata, iar in pozitie rasturnata semnifica blocaje momentane.