Cosmeticele: toxinele din spatele frumusetii (partea 2)

In prima parte a acestui articol (http://www.almeea.com/cosmeticele-toxinele-din-spatele-frumusetii-partea-1/)  faceam o introducere in lumea “urata” a produselor cosmetice. Astazi, vom face o analiza a principalilor compusi folositi in lumea produselor cosmetice.

Formaldehida – care e si conservant si dezinfectant, este folosita in sampoane, lac de unghii, intaritori de unghii si produse pentru cresterea parului. Ea provoaca alergii, ameteala, dureri de cap si dureri cumulate. Este considerata ca fiind halucinogena si probabil cancerigena. Prezenta ei este adesea mascata, dat fiind ca intra in componenta altor ingrediente mai mari. Trebuie sa va uitati dupa ingrediente precum hidantoina si surfactanti cum ar fi lauryl-sulfat de sodiu, care pot contine formaldehida, pentru a afla daca produsul contine aceasta substanta sau nu. Este de asemenea bine de stiut ca produsul mai apare si sub numele de formalina sau MDM.

Gudronul de carbune – folosit ca baza pentru vopseaua de par si pentru sampoanele contra matretii, se stie ca provoaca boli fatale precum cancerul si o serie intreaga de afectiuni comune precum astm si dureri de cap. Aveti grija la cuvintele FD&C sau D&C pe eticheta produsului.

Plumbul. Unele vopsele de par cu efect lent contin plumb, un carcinogen bine cunoscut care afecteaza sistemul hormonal si care este usor absorbit de piele si se depoziteaza in oase. Universitatea Xavier din Louisiana a facut cercetari pe aceasta tema si a descoperit ca unele marci de vopsea de par contin o cantitate de 10 ori mai mare decat cantitatea de plumb admisa in vopseaua pentru locuinte! Oricine care lucreaza cu vopsea de locuinte sau locuieste intr-o incapere proaspat vopsita stie ce reactii poate sa declanseze aceasta: dureri de cap, stranut si greata, pentru a numi doar cateva dintre ele. Pictorii si, intr-un grad mai mic zugravii se stie ca sunt expusi unui risc mai mare de a face cancer din cauza expunerii la plumb. De fapt, studiile arata ca exista o incidenta mai mare a cancerului la copiii ai caror parinti (tata sau mama) sunt expusi la vopsea. Bineinteles, trebuie accentuat faptul ca vopseaua contine multe alte substante chimice fatale si ca pictorul sau zugravul este expus la toate acestea, nu neaparat doar la plumb in forma particulelor care contin cromat de plumb.

Petrolatum, un amestec hidrocarbon semi-solid cunoscut si ca jeleu mineral, jeleu petroleum, vaselina, parafina sau liquidum, are capacitatea de a opri eliminarea toxinelor din corp. Poate provoca de asemenea sensibilitate la lumina si poate saraci pielea de propriile uleiuri naturale, efectul fiind craparea si uscarea ei, imbatranirea prematura, acneea si diverse afectiuni ale pielii.

Talcul, un ingredient mai cunoscut (ganditi-va la pudra de talc) intalnit in produse pentru fata si corp precum si presarat in cantitati mici pe produsele contraceptive cum ar fi prezervativele, este un cancerigen cunoscut. Studiile il identifica ca fiind una dintre cauzele cancerului ovarian cand se foloseste in zona genitala, in primul rand pentru ca talcul, un compus anorganic de silicat de magneziu, poate irita celulele care acopera ovarele. De asemenea, in primii ani, mai mult decat in prezent, talcul cosmetic era adesea contaminat cu urme dintr-o substanta asemanatoare cu azbestul, un agent anorganic cunoscut ca generator de tumori. Cum, in esenta, talcul este un mineral produs prin extragerea miniera a rocilor de talc, care sunt apoi procesate prin sfaramare, uscare si macinare pentru eliminarea mai multor reziduuri de minerale. Cu toate acestea, acest proces nu separa fibrele minuscule care sunt foarte asemanatoare cu cele de azbest. Din aceasta cauza, talcul este asociat cu azbestul cu potential cancerigen. Oamenii de stiinta au analizat atent particulele de talc si au gasit multe asemanari cu azbestul.

Lauryl-sulfatul de sodiu (LSS) este folosit pe scara larga in fabricarea sampoanelor, a balsamurilor de par, a pastei de dinti si practic in orice solutie personala de curatare. LSS e un detergent puternic, agresiv, folosit de asemenea la scara larga ca degresant pentru motoare! Imaginati-va, in aceste conditii, ce efecte poate sa aiba asupra corpului dumneavoastra. Poate provoca iritatii ale ochilor, poate chiar afecta definitiv ochii in special la copii, poate provoca urticarii, caderea parului si ulceratii ale gurii. in combinatie cu alti ingredienti, LSS poate genera nitrozamine cancerigene. Patrunde foarte usor prin piele si poate ajunge in inima, plamani, ficat si/sau creier.

Padimate-O, cunoscut si drept octil-dimetil sau PABA, este un ingredient comun in cremele solare. In prezent se pune tot mai des intrebarea daca nu cumva energia absorbita de acest ecran de protectie este apoi transformata in radicali liberi, ceea ce poate spori, de fapt, riscul de cancer al pielii. O situatie intr-adevar ironica. Sa le folosim sau sa nu le folosim!

Alcoolul sau izopropilul este un solvent si o substanta alteranta, adica o substanta care poate modifica structura altor substante chimice. Folosit in produsele de curatare a vopselei de par, produsele de exfoliere corporala, lotiuni de maini, after-shave-uri si parfumuri, poate provoca greata, vomitare, dureri de cap, inrosiri ale pielii si depresii. De asemenea, usuca pielea si provoaca crapaturi ale acesteia care pot inlesni dezvoltarea bacteriilor.

In concluzie, atentie ce cumparati si folositi!

Sursa: Nexus Magazine

3 Comments

Leave a Reply