Omul obisnuit nu are suflet!

Social Media

Ceea ce veti citi mai jos apartine marelui maestru şi mistic rus Gurdjieff (1866-1949). Textul poate va va soca pe multi…

Sufletul este scopul tuturor religiilor, al tuturor scolilor. Dar nu este decat un scop, o posibilitate; nu este un fapt. Omul obisnuit nu are nici suflet, nici vointa. Copilul nu se naste niciodata cu un suflet. Sufletul nu poate fi dobandit decat pe parcursul vietii. Mai mult, acesta este un lux, rezervat doar unui mic numar de persoane. Majoritatea oamenilor isi petrec viata fara suflet, fara stapan. In viata obisnuita, un suflet nu este deloc necesar.

Dar sufletul nu se poate naste din nimic. Orice lucru este material. Si sufletul este material; dar el este format dintr-o substanta foarte fina. Pentru a dobandi un suflet, trebuie sa ai mai intai substanta corespunzatoare. Ori, noi nu avem suficient material nici macar pentru functiile noastre zilnice. Prin urmare, daca vrem sa ne asiguram substanta necesara, capitalul indispensabil, trebuie sa economisim in vederea zilei de maine. De exemplu, daca am obiceiul sa mananc un cartof pe zi, voi manca doar jumatate si voi pune deoparte cealalta jumatate; sau chiar voi posti complet. Si rezerva de substanta trebuie sa fie mare; daca nu, cea care exista se va risipi in curand. Daca avem cateva cristale de sare si le punem intr-un pahar de apa, ele se vor dizolva rapid. Putem sa adaugam noi si noi cristale, ele tot se vor dizolva. Dar vine un moment in care solutia este saturata. Atunci sarea nu se mai dizolva, iar cristalele raman intregi, pe fundul paharului.

Tot asa se intampla si cu organismul uman. Chiar daca materialele cerute pentru formarea sufletului sunt produse constant in organism, ele vor fi imprastiate si dizolvate in acesta. Trebuie sa existe o supraabundenta a acestor materiale, astfel incat cristalizarea sa fie posibila. Materia astfel cristalizata ia atunci forma corpului fizic al omului; ea este copia acestuia si nu poate fi separat de el. Aceste doua corpuri au o viata diferita si fiecare dintre ele este supus unor legi de un ordin diferit. Al doilea corp este „corpul astral”. In raport cu corpul fizic, el este ceea ce numim „suflet”.

Un suflet se dobandeste de-a lungul vietii. Daca omul care a inceput sa acumuleze substanta moare inainte ca aceasta sa se fi cristalizat, atunci, chiar in momentul mortii corpului fizic, si aceste substante se descompun si sunt imprastiate. La moartea unui om obisnuit, corpul sau fizic se descompune in partile lui componente; partile luate din Pamant se intorc in Pamant. „Tarana esti si in tarana te vei intoarce”. Partile nascute din emanatiile planetare se intorc in lumea planetara; partile provenite din atmosfera terestra se intorc acolo. Astfel ca nimic nu ramane ca un tot.

Daca cel de-al doilea corp reuseste sa se cristalizeze la un este abandonat, incapabil sa existe independent si, la fel ca si corpul fizic, nu intarzie sa se descompuna. Daca corpul astral intalneste o materie cu vibratii mai fine, se descompune. De aceea, la intrebarea „este sufletul nemuritor?” nu putem raspunde decat „da si nu”. Pentru a raspunde mai precis, trebuie sa stii despre ce fel de suflet este vorba si despre ce fel de nemurire.

Al doilea corp al omului este sufletul in raport cu corpul fizic. Este posibila si o dezvoltare ulterioara. Un om care are doua corpuri poate sa dobandeasca noi proprietati, prin cristalizarea unor noi substante. Un al treilea corp se formeaza atunci, in interiorul celui de-al doilea; el este numit cateodata „corp mental”. Al treilea corp va deveni principiul activ; al doilea corp – principiul neutralizarii, iar primul corp – corpul fizic – principiul pasiv.

Dar acesta nu este inca sufletul in adevaratul sens al cuvantului. La moartea corpului fizic, corpul astral poate sa moara si el, la randul sau, iar corpul mintal sa ramana singur. Dar, desi in anumite conditii el este nemuritor, si el, mai devreme sau mai tarziu, poate muri. Doar cel de-al patrulea corp arata implinirea dezvoltarii posibile pentru om, in conditiile pamantene ale existentei sale. El este nemuritor in limitele sistemului solar. Adevarata vointa ii apartine acestui corp. El este „eul” adevarat; sufletul omului, stapanul. El este principiul activ in raport cu celelalte corpuri, luate impreuna.

Intrepatrunzandu-se, cele patru corpuri sunt totusi distincte unele de altele. Dupa moartea corpului fizic, corpurile superioare se pot separa. Reincarnarea este un fenomen foarte rar. Ea este posibila fie dupa o perioada foarte lunga de timp, fie in eventualitatea existentei unui om cu corpul fizic identic in fiecare amanunt cu cel al omului care avea corpurile superioare. Mai mult, corpul astral nu se poate reincarna decat prin intalnirea in mod accidental a unui asemenea corp fizic, ceea ce nu se poate produce decat in mod inconstient. Pe cand corpul mintal este deja capabil sa aleaga.


Social Media

8 Comments

  1. din pacate acest cercetator rus a dezvoltat si preluat o parte a gandirii gnostice care spune ca nu toti oamenii se nasc cu Suflet incorporat din Centrul Divin…la faza actuala a cercetarilor mele in aceasta privinta, inca nu pot contesta sau afirma cele spuse de gnosticism…..dar ce spune acest asa-zis maestru rus este foarte departe de adevar…probabil a descoperit ca insasi el era gol pe dinauntru (lucru posibil) insa restul afirmatiilor le pot contesta vehement….sunt aberatiii si atat…afirmatiile cum ca sufletul se poate dobandi pe parcurs aduce dovada ca acest cercetator nu ajunsese nici macar la punctul 1 (din 1miliard) de detinere a informatiilor corecte…
    este inutil sa propagam informatii care duc in eroare, este insa bine sa cercetam si sa verificam…

  2. Eu nu dau doi bani pe ce a spus acest filozof (de unde a mai parut si asta ca pana acum nu am auzit de el) , cum poate spune ca “sufletul nu este un fapt si ca omul obisnuit nu are suflet nici vointa” atunci dupa parerea lui inseamna ca omul e doar uin invelis gol venit aici ca sa ce ……Ɂ ca sa dobandeasca suflet pe parcusul vietii Ɂ Nu cred, acest filozof omite faptul ca noi suntem creati de Dumnezeu , si ca toiate fiintele create de EL avem suflet, chiar si animalele au suflet. Filozoful compara oamenii cu robotii sau cu un fel de masinarie goala si atat, nu se poate sa fim atat de goi, pentru ca, noi toti suferim , iubim iar asta nu se poate face doar cu mentalul ci si cu sufletul , cand suferi si iubesti sau chiar urasti o faci din strafundurile sufletului . Sigur sunt oameni si oameni, unii se nasc cu suflet mare, sunt buni, loiali, sensibili, iar altii sunt materialisti , mai mici sufleteste, dar asta nu insemna ca sunt goi, fara suflet. Sufletul face parte din fiinta noastra. Iar pe parcursul vietii fiecare din noi isi perfectioneaza sufletul , si evolueaza spiritual, depinde de fiecare.
    Oare acest filozof ar putea sa explice ce se intampla daca un copil m,oare inainte de a colecta asa zisa substanta fina care tine loc de suflet , ce se intampla atunci, copilul moare, merge in neant, si gata Ɂ Nu cred asta, Cred ca sufletul lui se duce undeva, ca toate sufletele oamenilor , dupa moartea corpului fizic…Altfel care ar mai fi rostul nostrum aici, doar ca sa fim niste papusi goale (lipsite de “suflet si vointa”)..

  3. Poate ca ar fi bine sa recitim lucrurile astea. Nu cred ca este chiar asa de aiurea ceea ce spune aici. Este adevarat ca informatia venita de la/prin Gurdjieff este destul de greu de asimilat…. se pare ca pana la urma nu l-au inteles decat foarte putini indivizi atunci cand a fost pe Pamant. Este important de inteles clar ce este acela „suflet” in adevaratul sens, altfel se creaza multe confuzii, sau macar in sensul sugerat de textul acesta.

  4. Textul este din cartea Viziuni din lumea reala. Mai are si alte carti destul de interesante , Fragmente dintr o invatatura secreta , Intalnire cu oameni remarcabili etc, totusi nu cred ca vreo religie , scoala ar fi afirmat vreodata cu omul se naste fara suflet. Nu cred ca cele spuse de G.I.Gurdjieff ar trebui luate asa cum sunt in carte , mai degraba sa dea un ,,shock ,,celor care cauta adevarul si astfel sa accelereze spre evolutia spirituala.Nici de reincarnare Gurdjieff nu a pomenit foarte mult in cartile sale , ci mai degraba era adeptul ideii ca putem evolua spiritual in aceasta viata -aici si acum – si nu sa ,,amanam ,, aceasta posibilitate pentru o alta existenta si unde te poti naste in niste circumstante nefavorabile.

Leave a Reply