Ati vazut vreodata filmul „Stardust” sau „Praf de stele” („Pulbere de stele”)? Este o incantatoare poveste despre o stea cazatoare care nimereste intr-un tinut fermecat si care se dovedeste a nu fi un meteorit obisnuit, ci o tanara foarte frumoasa si curajoasa. Puterile ei secrete vor fi tinta unei vanatori pornite de niste vrajitoare, de niste pirati, dar si de niste fete imparatesti. Toti vor un singur lucru: inima fetei. Ei bine, ce ziceti de ideea ca noi, oamenii, am fi alcatuiti tot din pulbere de stele? Vi se pare prea fantastica?
Traind pe o mica planeta albastra, intr-un Univers incredibil de mare si aflat in continua expansiune, acest lucru ne face sa ne simtim extrem de mici. Dar, ceea ce suntem este, de fapt, destul de incredibil. „Noi suntem stele moarte ce provenim din sus la cer”, a declarat dr. Michelle Thaller, astronom si comunicator stiintific la Centrul Spatial de Zbor Goddard apartinand NASA, intr-un recent interviu televizat.
Fiecare celula din corpul nostru este plina cu elementele rezultate din prabusirea unei stele, de la fierul din sangele nostru, pana la calciul din oase si keratina din parul nostru. Si asta pentru ca in primele zile ale Universului care au urmat Big Bang-ului, doar cele mai simple elemente au existat, cum ar fi hidrogenul. „Singurul lucru din Univers care poate face un atom mai mare este o stea”, spune Thaller. „Intregul tabel periodic, fiecare element de care ati auzit vreodata, a fost procesat in interiorul corpului unei stele. Si apoi steaua s-a descompus sau a explodat, si iata-ne aici.” Iar toate aceste elemente ale stelelor se stie ca „navigheaza” prin Univers, ajungand inclusiv pe Pamant, intrand in celulele oamenilor.
Sa nu uitam ce-a spus marele astrofizician Carl Sagan: „Daca va simtiti nesemnificativ, avand in vedere imensitatea cosmosului, sa stiti ca nu judecati in mod corect. Noi nu suntem doar la figurat, ci la propriu, pulbere de stele.”
Comentariile sunt închise.