Omul trebuie sa invete sa isi accepte si latura negativa – numai atunci va deveni el intreg!

0
54
Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Omul trebuie sa invete sa isi accepte si latura negativa; numai atunci va deveni el intreg. Voi doriti sa va traiti numai latura pozitiva. Cand sunteti fericiti, acceptati aceasta stare. Cand sunteti nefericiti, o respingeti. Dar ambele aspecte fac parte din fiinta voastra. Cand lucrurile se leaga si va simtiti dus de val, va considerati in paradis; cand totul pare sa vi se impotriveasca si sunteti intr-un blocaj general, va simtiti in iad. Dar ambele stari fac parte din viata si trebuie acceptate. Viata nu este numai un paradis, ci si un iad. Diviziunea dintre paradis si iad este falsa. Nu exista un paradis sus si un iad jos. Ambele sunt aici: intr-o clipa esti in paradis, si in alta ai ajuns in iad.

Omul trebuie sa isi accepte si latura negativa, invatand sa se relaxeze in prezenta ei. Intr-o zi, veti fi surprins sa constatati ca latura negativa contribuie si ea la savoarea vietii. Ea nu este inutila. Este sarea si piperul vietii. Altminteri, viata ar parea extrem de plicticoasa si de monotona. Ganditi-va ce ar insemna daca v-ati simti in fiecare zi tot mai fericit… Unde ati ajunge? Momentele de nefericire fac ca viata sa para o aventura, o cautare continua. Va redau pofta de mancare.

Invatati sa va acceptati intreaga fiinta, toate aspectele ei, bune si rele. Nu puteti scapa de nici unul din ele. Nimeni nu poate scapa de propria sa fiinta, dar treptat, poate invata sa o accepte. Abia atunci se naste o armonie intre lumina si intuneric, care are o mare frumusete. Caci armonia nu se poate naste decat din contraste.

De aceea, incercati sa savurati si aceste momente. Nu va mai faceti atatea probleme, nu mai ganditi in termenii: “Ce trebuie sa fac pentru a scapa de aceasta agitatie interioara?” Cand sunteti agitat, fiti agitat! Cand sunteti nefericit, fiti nefericit. Nu mai faceti atata caz, fiti pur si simplu nefericit. Ce altceva ati putea face?

Este la fel ca si vremea. Daca e vara, e cald. Ce puteti face? Daca e cald, acceptati caldura si transpirati, daca e frig, tremurati si savurati aceasta stare! Treptat, veti invata sa va bucurati de interrelatia dintre extremele polar opuse. Iar in ziua respectiva veti trai o mare revelatie.