Home Spiritualitate teoreticaCugetari A-L intalni pe Dumnezeu inseamna a ajunge acasa

A-L intalni pe Dumnezeu inseamna a ajunge acasa

by admin
65 views
Social Media
  •  
  •  
  •  

dumnezeu1A patrunde in Dumnezeu inseamna a fi exact acolo unde ne aflam, adica acasa. Nu avea impresia ca intr-o buna zi il vei intalni pe Dumnezeu stand undeva si il vei saluta: “O, ce bine ca te-am gasit!” Un asemenea Dumnezeu nu exista, iar daca se intampla sa intalnesti asa ceva, atunci afla ca te afli in propria iluzie – te-ai hipnotizat singur. Un astfel de Dumnezeu va fi propria ta creatie, iar intalnirea cu El va fi la fel de falsa ca si despartirea de El. Nu aceasta este modalitatea prin care il poti gasi pe Dumnezeu.

Limbajul ne conduce adesea in eroare, deoarece impresia de a-l gasi pe Dumnezeu sau a ajunge la Dumnezeu, ne da impresia ca putem fi capabili sa il intalnim pe Dumnezeu fata in fata. Astfel de cuvinte sunt complet gresite. Si ascultandu-i pe cei care propovaduiesc astfel de idei ajungi la credinta ca vei putea lua vreodata contact cu Dumnezeu sau ca il vei putea imbratisa. Este eronat. Daca se intampla sa intalnesti un asemenea Dumnezeu, ai grija! El va fi doar propria creatie mentala -va fi o iluzie, o autohipnoza.

Este necesar sa ne trezim si sa revenim in punctul in care nu exista somn, vise sau hipnoze – trebuie sa ajungem in punctul interior in care suntem pe deplin constienti. Si atunci vom fi inradacinati in propria fiinta. Iar experienta avuta va fi a unitatii vietii: experienta existentei indivizibile. Numele acestei experiente este Dumnezeu.

(Text de Osho)

ATENTIE! Site-ul almeea.ro nu-si asuma nicio responsabilitate pentru articolele legate de vindecarea fizica, prin folosirea sau nefolosirea anumitor alimente, medicamente si/sau anumite exercitii. Aceste articole au doar rol informativ. Daca doriti sau nu sa folositi sfaturile din aceste articole depinde doar de voi. Va recomandam sa cereti consult specializat inainte de a pune in practica aceste sfaturi.

S-ar putea sa va placa si

6 comments

petit 10 aprilie 2010 - 2:04

in sfarsit o incercare de definitie plauzibila asupra ideei de dumnezeu pe acest site
dumnezeu=experienta=cunoastere

Aspera 10 aprilie 2010 - 20:24

Am observat de multe ori la Osho acest talent de a surprinde in cateva fraze bine structurate structura profunda a unui Adevar.
DIn cate am aflat, intradevar intalnirea cu Dumnezeu se desafasoara in tine insuti, in acel loc profund din sufletul tau in care esti cu Adevarat Tu Insuti.
Ne putem aminti celebra maxima sufita ” Dumnezeu e mai aproape de tine decat tine insuti!”.
Putem aminti aici de practica isihasta de a cauta comunea cu Domnul Isus Hristos in “camera ce tainica a inimii”. In registrul citatului prezentat putem mentiona sfaturile din ” Cartea Tibetana a mortilor” care recomanda spiritului ce va intalni in lume de dincolo diferite zeitati ( teribile sau binevoitoare) sa constienteze in mod ferm ca acestea sunt doar produsul propriei minti, si sa caute adevarul Divin in Esenta Luminii Clare Alb Stralucitoare de asemennea si directiva calauzitoare din Upanishade( Tu esti Acela). Putem continua cu exemplele care sustin aceast mod de intelegere a (re)cunoasterii lui Dumnezeu.
Cred insa ca e foarte important sa nu cadem in extrema reductionismului.In aceasta creatie de foarte multe ori adevarul imbraca multe nuante, uneori aparent divergente. E adevarat ca o manifestare cu forma a Divinitatii poate fi un fel de autoiluzionare, sa nu uitam insa ca noi traim in permanenta adanc scufundati ij iluzie si autoiluzionare si ca prin autohipnoza ne creem propria lume. In aceste conditii Dumneze in Infinita Sa Compasiune foloseste acest mod de a Se proiecta pe Sine Insusi in iluzia in care ne complacem luand o Forma Divina pe care noi sa o percem in visul nostru. Poate forma e din vis insa Dumnezeu e prezent acolo, si cunoscundu-l prin iubire, trecem dincolo de forma catre Adevarul Divin Ultim ce salasluieste in acea forma. Un credincios plin de iubire profund transfigurat de iubire in prezenta formei vizibile a Lui Dumnezeu, poate nu a atins inca cunoasterea Esentei Ultime a Lui Dumnezeu, insa este in mod cert pe Calea catre acest tel.

sorin 2 mai 2010 - 21:38

Il tratati pe Dumnezeu ca si cum ar fi produsul imaginatiei omului , ca si cum noi l-am fi creat pe EL si nu invers . Ati cazut intr-o capcana din care s-ar putea sa nu mai puteti iesi . Cum sa afirmi ca si comunistii aia innapoiati , inculti si atei ca Dumnezeu e doar imaginatia omului . In loc sa evoluam noi ce facem ne afundam in teorii care duc tot acolo de unde am plecat in 1989 numai ca le scriem mai metaforic si cu talc dar mesajul e acelasi cu al comunistilor “nu exista Dumnezeu el a fost inventat de om ca se temea de fortele naturii imi zicea o profesoara la scoala pe vremea comunistilor”. Aici am citit acelasi mesaj dar scris sub o forma mai sireata si cu mult talc,tratat mai avansat un pic dar mesajul in sine e cam acelas dar autorul si-a lasat portita de scapare sa zica dupa aia ca el se refere la altceva . Ca e o problema vazuta din alt unghi mai evoluat si elevat . E aceeasi Marie cu alta palarie .Mie asa mi se pare. Multe”succesuri”

petit 17 mai 2010 - 16:59

sorin in primul rand merci pt ”succesuri”….daca sunt ateu inseamna ca sunt un comunist innapoiat si incult iar tu esti un capitalist credincios, ca de, nu poti crede in dumnezeu in comunism?!?! nu?
care e baiul tau pana la urma, sistemul de conducere sau religia?

sorin 5 iulie 2010 - 11:13

Petit ai scris tu articolul? Daca nu atunci de ce ai sarit asa ca nu comentam ceea ce ai scris tu nu te inteleg eu am dat exemplul nostru al comunistilor ca aici am trait si nu conosc invataturile din statele capitaliste dar tot alea sunt dar spuse altfel.

petit 5 septembrie 2010 - 13:00

bre’ nea’ sorine…n-am scris eu textul dar cautam raca pe site si vad ca nu vrea nimeni sa se certe cu mine. matale te vaiti ca regreti comunismul…vai si’amar de noi astia din generatia ”succesuri” sa ajungem sa regretam capitalismul

Leave a Comment