Ce inseamna cu adevarat A NU UCIDE, A NU FURA si A NU MINTI

Social Media

Se stie care sunt 3 dintre poruncile biblice: a nu ucide, a nu fura si a nu minti. Dar oare ce inseamna ele cu adevarat?

SA NU UCIZI – Aceasta este o fapta care genereaza efecte dezastruoase pentru ucigas, oricine ar fi el. De asemenea, nu fiti partas la o asemenea fapta, caci responsabilitatea dumneavoastra, desi este mai mica, ramane totusi reala. Cu cat veti evolua spiritual mai mult, cu atat va trebui sa fiti mai strict in aplicarea acestor principii. Cand se spune: sa nu ucizi, nu trebuie sa recurgeti la viclenie impotriva propriei constiinte, si sa limitati aceasta abtinere numai la aproapele dumneavoastra uman.

„Sa nu ucizi” se aplica in mod integral la tot ceea ce are viata, fara exceptie. Cand veti deveni foarte sensibil, veti constientiza faptul ca a rupe o floare inseamna a o omori. Si ea este inzestrata cu o anumita sensibilitate, dar… A manca carne inseamna sa deveniti partas la crima. Ati avea oare curajul sa injunghiati un vitel si sa va taiati, din cadavrul lui inca aburind, cotletul care vi se pare acum atat de apetisant, deoarece este gata fript si bine preparat?

SA NU FURI – Este evident, oricine intelege ce inseamna a fura cand vezi pe cineva furand bunuri de pe o taraba; dar tot furt este si atunci cand umfli artificial preturile – cand acest fapt este vadit, aproape ca exclamam cuprinsi de „admiratie”: este un jaf! A vinde scump un obiect mediocru este furt; a nu-i da un salariu suficient unui angajat este tot un furt; a fi smecher, descurcaret etc. inseamna de multe ori a fura. A-i lua, prin orice mijloc sau artificiu, femeia vecinului sau celui mai bun prieten, inseamna tot a fura.
Si mai inseamna si a o manji… Nu va ascundeti castigurile de la jocurile de noroc in spatele scuzei penibile a riscului; ati avut intentia de a castiga fara efort – jucand, evident, in detrimentul cuiva: asta inseamna furt.

SA NU MINTI – Aceasta fapta va face sa involuati, in loc sa va inaltati. Nici chiar daca folositi pretextul unei intentii caritabile tot nu veti putea impiedica manifestarea in propriul dumneavoastra univers launtric a efectului minciunii dumneavoastra. Spuneti adevarul sau taceti. Caci, puteti oare urmari in timp si spatiu efectele unei minciuni? Cine poate deci ignora efectele atat de nocive ale unei calomnii? Minciuna este un gand, un gand rau, generat cu scopul – constient sau nu – de a face rau; si de prea multe ori, acest scop este atins.

Asadar, daca aveti in dumneavoastra insiva inclinatia de a face rau altora prin fapta, cuvant, dorinta sau gandire, este imperios necesar sa va descotorositi de aceasta tendinta; altminteri, veti genera niste forte contrare caii evolutive si, mai devreme sau mai tarziu, veti avea de suferit. Trebuie sa va eliberati de aceasta tendinta. Cum? Generand in mod constient forte pozitive. Pur si simplu.


Social Media

14 Comments

 1. Sa nu ucizi: Cruciadele pe care le-au dus in numele Domnului si au ucis atat de multi oamenii… ei nu au uscis cu asta.
  Sa nu furi: Fac pochii asta in fiecare zi,luand de la voi „credinciosii” si ultimii banuti pe care ii dau pe televizoare hd si ii cheltuiesc pe bautura… ei nu fura niciodata.
  Sa nu minti: Idiotii astia va mint continuu si va baga in ceata,in biblioteca de la Vatican sunt o gramada de carti ascunse si nu sunt date publicului,intrebarea este de ce? si pe langa asta au distrus sute de carti sfinte scrise de la inceputurile lumii si au schimbat pana si biblia… vechiul testament mai are si unele adevaruri dar cel nou este pur si simplu o minciuna cu care sa va tina legati si inchisi la minte pe voi sclavii Domnului…
  Si acum legati toate astea si ascultati numele Domnului… 🙂

 2. Eu nu stiu cat pricepeti voi din cele 10 porunci. E clar ca acela/aceea care a scris articolul habar nu are care sunt cele 10 porunci.

  Nu exista porunca SA NU MINTI!

  Evident nu e bine sa minti, dar nu face parte din cele 10 porunci.
  E o alta porunca ce spune sa nu ridici marturie mincinoasa impotriva aproapelui tau, dar aici e vorba de altceva in mod explicit.

  SA NU MINTI nu exista in cele 10 porunci !!

 3. „Poftim?” ar fi bine sa ma citesti inca o data poruncile biblice:
  A 9-a porunca suna asa: „Să nu mărturiseşti strâmb împotriva aproapelui tău.” Oare ce inseamna asta? Nu a „nu minti”? N-ar fi rau sa nu te mai lansezi in acuzatii fara habar sa ai in ceea ce spui.

 4. Cele 10 porunci
  I.sa nu ai alt d-zeu
  II.nu te inchina idolilor
  III.nu lua in desert numele lui d-zeu
  IV.respect pt ziua de odihna
  V.sa-ti cinstesti parintii
  VI.sa nu ucizi
  VII.sa nu fii desfrinat
  VIII.sa nu furi
  IX.sa nu marturisesti strimb[a nu minti]
  X.nu pofti la casa aproapelui[asta include mai multe]
  Si acum as fi f curioasa,le respecta careva,haideti sa fim seriosi!Traim intr-o ipocrizie totala,absoluta!

 5. @Vengeful, Dumnezeu a dat oamenilor cel mai important dar dintre toate, libertatea de a alege (liberul arbitru). In cruciade acei oameni au fost manati de furie, ura, iar pentru a-si atinge scopurile usor au dat vina pe religie (Dumnezeu). Acele porunci au fost date pentru toti oamenii, iar preotii nu sunt scutiti de aceste reguli. Acei preoti care mint, fura, ucid, mai pe scurt incalca legile Domnului incearca sa fuga de pedeapsa dandu-se cu Dumnezeu. Te rog, data viitoare gandeste-te mai bine inainte sa vorbesti.

 6. Din cate stim din Biblie, Dumnezeu a facut celelalte animale si plante pentru ca omul sa le foloseasca…daca ne gandim in trecut se sacrificau miei in numele Domnului, si nu este considerat pacat sa tai o gaina sau sa rupi o floare!!!
  Deja sunteti stupizi…asa ar trebui sa nu mai mancam nimic…nu taia graul ca-l ucizi si este pacat, nu calca ca poate nimeresti vreo furnica si o omori! Daca era asa Dumnezeu nu mai dadea pe Pamant animale…trebuia sa fim doar noi, oamneii, si nimic altceva!

 7. Poi sa stiti , ca chiar daca nu sunt de acord cu tot ce scrie acolo in biblie, nu inseamna ca sunt si invataminte pe isi pe colo. Dar cele 10 porunci au fost facute ca sa fie incalcate…Cred ca unele din acestea isi au rolul lor si sunt binevenite. Din pacate nu sut si respectate.

 8. …PORUNCILE SINT LEGI CARE TINE INDIVIDUL INTRUN PERFECT ECHILIBRU IN DUMNEZEU.
  NERESPECTAREA ACESTOR LEGI,DEZECHILIBREAZA INDIVIDUL MENTAL SI FIZIC.
  –OMUL ESTE ,,UN MOTOR IN 10 TIMPI,,IN CARE, DACA NUMAI O,, BUJIE,,NU FUNCTIONEAZA,DEREGLEZA TOT MOTORUL.
  –ASTA O EXPLIC ASA CA SA INTELEAGA SI ,,DOCTII,,–CARE BIJBIIE ZIUA AMEAZA MARE.
  –ESTE O MARE STIINTA,DAR,NU CAE A ,,DOCTILOR,,.

Leave a Reply