Fizica cuantica demonstreaza existenta universurilor paralele, precum si posibilitatea de a calatori in timp

14
12

quantum2Strania descoperire de catre fizicienii de la Universitatea California din Santa Barbara semnifica, pe intelesul tuturor, ca un obiect pe care-l puteti vedea in fata, poate exista simultan intr-un univers paralel; astfel calatoria in timp ar fi mai mult decat posibila si n-ar fi doar o secventa dintr-un film SF, anunta site-ul FoxNews.

Totul a pornit de la o foarte subtire bucata de metal, o “paleta” avand grosimea parului uman, incredibil de mica, dar ce poate fi vazuta cu ochiul liber. Cercetatorul Andrew Cleland de la Universitatea din California mai sus mentionata, a racit aceasta paleta intr-un frigider, a micsorat lumile, si, sub un recipient special, a scos tot aerul pentru a elimina vibratiile. Apoi, a apucat-o ca un diapazon, dar a remarcat ca paleta se misca, dar si ramanea nemisca in acelasi timp!

Acest lucru pare contradictoriu, si e aproape imposibil de inteles daca nu v-ar chema Einstein. Dar chiar asta s-a intamplat. Si e un lucru foarte ciudat.

Cum a fost posibil acest lucru?

Pentru a incerca sa intelegeti, trebuie sa ganditi in termeni mici. Mai mici decat un atom. Electronii, care se invart in nucleul unui atom, se rotesc cu viteze diferite in acelasi timp; de aceea, ei sunt greu in a fi “prinsi”. Acest lucru se poate intampla, doar cand masuram pozitia unui electron pe care il fortam sa aiba o anumita pozitie specifica. Fizicianul Andrew Cleland a avut aceasta idee stralucita de a aplica acelasi principiu al electronului unui atom si in cazul unui obiect vizibil cu ochiul liber.

Ce inseamna toate aceste lucruri mai pe inteles? Sa spunem ca in Oklahoma iti vei vizita matusa. Dar, in alt univers paralel, acolo unde particulele atomice nu se pot mentine, tu te vei uita la serialul de desene animate “The Simpsons”. Acest lucru pare ceva SF, dar se bazeaza pe stiinta reala.

“Atunci cand observi ceva intr-o anumita stare, aceasta teorie imparte Universul in doua parti”, a declarat Cleland site-ului FoxNews.com, incercand sa explice cum de sunt mai multe Universuri si cum putem vedea doar unul dintre ele.

Teoria multiversului spune ca intreg Universul “ingheata” in timpul observatiei si putem vedea doar o realitate. Astfel, la un moment dat, putem vedea doar o minge de fotbal in aer, dar, in alt Univers, mingea de fotbal deja a cazut pe teren.

Sean Carroll, fizician la California Institute of Technology, accepta bazele stiintifice ale teoriei multiversurilor, chiar daca aceasta nu poate fi dovedita. “Doar daca ne-am putea imagina o super-avansata civilizatie extraterestra care ar fi rezolvat acest lucru, noi nu suntem afectati de existenta mai multor universuri”, afirma Carroll. “Dar, cineva ar putea inventa o masinarie prin care sa se poata face comunicarea intre ele”.

Felul ciudat in care percepem timpul

Carroll mai sugereaza faptul ca noi nu simtim timpul, ci il percepem cum trece. De exemplu, timpul trece mai repede cand ne aflam pe un rollercoaster si trece foarte incet atunci cand ne aflam intr-o sala de lectura. Ultimele minute inainte de incheia vor parea ca orele.

Inapoi in Viitor

“Timpul ne pare ca o strada cu unic sens, in care se circula de la trecut la prezent”, afirma Fred Alan Wolf, fizician si autorul a numeroase carti in domeniul fizicii cuantice. “Dar exista teorii care urmaresc nivelurile anumitor campuri cuantice, particule ce traverseaza atat inapoi, cat si inainte in timp”.

Wolf ne spune ca timpul – cel putin in mecanica cuantica – nu se misca inainte ca o sageata. Se misca in zig-zag, iar fizicianul crede ca este posibil in a construi o masina care sa faca posibila calatoria in timp.

Sa luam exemplul lui Sergei Krikalev, un astronaut rus care a zburat in sase misiuni spatiale. Richard Gott, un fizician de la Universitatea Princeton, afirma ca Krikalev are o varsta mai mica cu 1/48 dintr-o secunda decat noi restul, intrucat a zburat la viteze foarte mari. Si a avea mai putini ani decat cineva inseamna ca ai calatorit in viitor, pentru ca nu mai experimentezi acelasi prezent ca ceilalti. Intr-un sens se poate spune ca Krikalev a calatorit in viitor!

“Newton a spus ca timpul e universal, si ca toate ceasurile bat la fel. Cu teoria relativitatii a lui Einstein stim ca e posibila calatoria in viitor. Cu teoria gravitatii a lui Einstein, legile fizicii asa cum le percepem astazi ne arata ca e posibila chiar si calatoria in trecut. Dar, pentru a vedea daca aceasta se poate realiza, trebuie sa invatam noile legi ale fizicii de la nivelul cuantic”, a afirmat Gott. Si pentru asta incepem c-o paleta pusa sub un recipient special. Urmatorul pas ar fi acela de a invata sa folosim si obiecte si mai mari. Astfel, am putea trece in universuri paralele, manipuland doar cativa electroni. Ben Bova, autor SF conclude: “Poate ca cineva a inventat deja masina timpului, iar istoria noastra este constant schimbata, dar noi nu putem sesiza ciudateniile de-a lungul timpului”.

14 COMENTARII

 1. Da asa este experimentul philadelphia si montauk
  Calatoria in timp cea mai sigura este cea de la montauk in care se calatorea la nivel spiritual, aceasta calatorie nu era periculoasa deoarece nu putea creea paradoxuri. La montauk se folosea o statie de radar, care era alesi numai oamenii cu puterii extrasenzoriale, acolo se mai folosea un dispozitiv cu cristale, care amplifica puterea gandului pana in materializa, adica se putea materializa orice, absolut orice, dar dupa ce era deconectat amplificatorul, ceea ce aparea disparea in hiperspatiu.
  Experimentul philadelphia din 1943 s-a dovedit a fi un esec, dar in acelasi timp si un succes, s-a calatorit in viitor, dupa cum stiti oamenii de la bordul naveiau murit, alti au innebunit etc.
  Dar Duncan Cameron, cae se afla la bordul navei a fost trimis in viitor prin anul 2700 si ceva.
  La philadelphia s-a creat un paradox sau o bula temporala, care ameninta nu numai terra, ci si intraga noastra dimensiune fizica, deoarece facea sa se anuleze toata materia universului nostru, dar neavand treaba cu celelalte universuri.
  Au reusit la limita sa se intoarca inapoi in 1943 sa opreasca generatoarele de pe USS eldrige si au salvat si terra si universul, dar a ramas doar bula temporala care apare din 20 in 20 de ani in care apare Duncan Cameron. Duncan Cameron dupa ce s-a intors din experiment a constata ca intrarea in alte timpuri, mai exact calatoria prin hiperspatiu, il facea sa imbatraneasca foarte rapid, adica el de la varsta lui de 20 de ani, ajungea sa moara in cateva zile. Guvernul chiar vroia chiar sa-l elimine deoarece stia prea multe, dar s-au gandit ca daca il omoara creaza in paradox fara oprire si sa luat decizia(nu este sf. ce spun in continuare), de a-i scoate din acel corp care oricum imbatranea procesul de imbatranire fiind celerat nu se putea face nimic, de a-i scoate sufletul cu o tehnologie ultrasecreta si transmitrea lui intr-un copil care urma sa fie nascut de catre niste parinti, platiti de guvern sa faca acel copil, acelui copil chiar din burta mamei i-a fost trimis sufletul lui Duncan Cameron si acel copil a devenit Duncan Cameron, caruia i-a fost stearsa memoria sa nu-si mai aminteasca prin ce experimente a trecut, repet nu puteau sa-l omoare, el trebuia sa moara de batranete.
  Duncan Cameron care il stim astazi si-a amintit prin cea ce a trecut cand lucra in baza militara montauk, o anume statie de radar folosita la proiectari in timp, dupa cum spunea si el ca ea distorsiona spatiu si timpul, chair fara sa fie pusa in functiune, deoarece avea o forma geometrice complexa, asa si-a putu amintii cine este si prin ce a trecut.
  Va recomand dvs. sa vedeti filmul Montauk 1.Eu ce am spus aici este doar 5% din toata acesta imensa poveste.

 2. Cat despre comunicarea intre universuri ea se face cu ajutorul telepatiei sau gandul accelerat, iar materia este “gandul impietrit” in “timp lent” sau campul gravitational, dar gravitatia si excitatia sunt un spectru, asa cum mintea si relitatea, viata si moartea nu sunt separate.
  Schimbul de informatii telepatice se face instantaneu oriunde in toate universurile, necontand distanta.Cand s-au verificat aceste unde ale creierului, s-a ajuns la concluzia ca oamenii pot comunica cu mortii prin materializarea gandului.

 3. Xantos, ms pt doc.
  Eu nu prea inteleg ideea de ”univers paralel” sau ”calatorie in timp”…daca ar putea cineva sa-mi explice !
  O sa incerc sa folosesc un limbaj cat mai ”usor”
  In comparatie cu infinitatea universului, disparitia unei specii reprezinta un lucru infim, disparitia unui singur individ dintr-o specie reprezinta disparitia unui intreg univers.
  Dintodeauna omul a incercat sa dea o explicatie existentei sale, explicatii si convingeri care au fost detronate pe rand de altele noi. Din ideea de a pozitiona omul in centrul universului poti ricosa usor spre marginea Caii Lactee. Omul nu poate da o explicatie asupra existentei sale decat exploatand mediul sau inconjurator care se desfasoara intr-un algoritm ascendent spre un infinit matematic. De la un atom la o galaxie, sute de milioane de grupuri galactice. Ce e dupa? Mintea umana nu poate concepe, intra intr-un colaps, ”cenzura transcendenta”, stiinta nu ne poate raspunde, iar acolo unde stiinta se opreste apar speculatiile.
  Prin ”univers paralel” inteleg un alt univers decat cel existent sai spunem. O ”calatorie in timp” implica timp si spatiu, un timp trecut sau viitor ca daca ar fi prezent ar fi o simpla calatorie in spatiu. O calatorie intr-un timp trecut sau viitor implica automat si spatiu(acelasi pe care il constientizezi in prezent) care apartine universului existent, un univers infinit. Sa presupun existenta unui ”univers paralel” implica faptul sa cred ca e infinit, implicit sa cred in existenta unui numar infinit de universe infinite ca marime…nu? Nu…glumesc :))
  Limita in Univers – 299.792.458 m/s

 4. Daca sunt mai multe universuri paralele iar noi nu percepem decat unul din ele, asta inseamna ca si perceptia trecerii timpului este diferita de la unu la altu. Ceea ce inseamna ca 1 ora intr-un univers poate insemna 3 ani in altul sau 10 minute in altul. Si trecerea dintr-un univers in altul este posibila insa nu doresc sa divulg mai multe informatii despre asta pentru ca inca studiez si nu vreau sa gresesc sau sa induc cumva in eroare.