Avertisment grav! Multe din hainele pe care le purtam sunt toxice, putand provoca chiar cancer! Iata ce puteti face…

Social Media

haine toxiceIn viata de zi cu zi intalnim tot felul de produse toxice pentru organism; si aici nu ne referim doar la alimente tratate cu E-uri, sau la pasta de dinti cu fluor, ci si la imbracamintea de zi cu zi. Stiati ca hainele contin o multime de reziduri grele din vopsele toxice, iar multe din textilele sintetice folosite pentru haine sunt toxice ele insele?

Chimicalele toxice sunt folosite pentru procesarea fibrelor de imbracaminte (textile) si, de asemenea, pentru fabricarea hainelor. Tarile din Asia si din lumea a treia fabrica cele mai multe textile si imbracaminte, iar poluarea industriala si standardele chimice de la locul de munca, de obicei, lipsesc sau sunt ignorate. Acesta este un motiv de ingrijorare, pentru ca imbracamintea se agata de cel mai mare organ al nostru, pielea.

Dupa ce hainele sunt facute, ele sunt adesea acoperite cu formaldehida, pentru a le mentine in starea „naturala”. Au fost raportate mai multe reactii alergice severe la formaldehida, iar investigatiile au descoperit un nivel de formaldehida de pana la 900 de ori mai mare decar nivelul de siguranta recomandat pentru haine.

Aceste materiale sintetice sunt produse cu substante chimice toxice, si in timp ce ele nu pot produce reactii imediate, acumularea pe termen lung a acestor toxine adaugate la aerul poluat, apa si alimente pot cauza numeroase boli de sanatate, inclusiv cancerul.

Hainele care nu sunt necesare a fi calcate pot contine substante chimice perfluorinate (PFC) – utilizate pentru a fabrica Teflonul – aceasta substanta chimica cancerigena, ce este cunoscuta a cauza probleme de sanatate.

Alte piese de imbracaminte contin etoxilat de nonilfenol (NPE). Cunoscuti ca fiind perturbatori ale sistemului endocrin, nonilfenolii au fost aruncati in cursurile de apa adiacente, ucigand o multime de pesti.

In plus, hainele negre si colorantii pentru piele contin adesea p-fenilendiamina (PPD), care pot produce reactii alergice. Substantele ignifuge cancerigene pot aparea in lenjeria de pat si in imbracamintea de noapte. Totodata, compusii organici volatili si compusii de albire producatoare de dioxina sunt folosite de industriile textile.

Ce putem face?

Iata cateva masuri simple pe care le puteti lua pentru a reduce expunerea la imbracamintea toxica:

– Daca spalati cu detergentii toxici comuni pe care ii gasiti la supermarket, treceti mai degraba la detergentii naturali. Vor fi necesare cateva spalari pentru a elimina complet rezidurile toxice ale detergentilor chimici.

– Cititi cu atentie etichetele hainele: evitati materialele sintetice, cum ar fi raion, nailon, poliester, acril, acetat sau triacetat. De asemenea, evitati hainele care nu se calca.

– Incercati cat mai mult sa purtati haine din bumbac organic 100% sau canepa.

– Spalati si uscati hainele ce contin materiale sintetice de trei ori inainte de a le purta. Unii oameni adauga bicarbonat de sodiu pentru a ajuta la neutralizarea substantelor chimice din imbracaminte.

– Stati departe de curatatoriile chimice care folosesc percloretilen, cunoscut sub numele de PERC.


Social Media

4 Trackbacks / Pingbacks

  1. Hainele care nu se calcă conţin substanţe cancerigene | Unica.md
  2. Hainele care nu se şifonează conţin substanţe cancerigene | Unica.md
  3. Hainele care nu se şifonează conţin substanţe cancerigene - Showbiz | Showbiz
  4. Hainele care nu se şifonează conţin substanţe cancerigene | WowBiz

Leave a Reply