Doua cauze majore pentru emotiile negative si cum le putem depasi

Exista doua cauze majore pentru emotiile negative: atasamentul si opiniile celorlalti. Sa le luam pe rand.

Atasamentul. Aceasta se intampla atunci cand iei lucrurile personal sau devii atasat de o persoana ori de un lucru. Consideri ca rezultatul nefericit al unui eveniment sau al unei circumstante reprezinta un afront sau un atac la persoana ta sau la adresa a ceva in care crezi sau fata de care ai sentimente puternice. Devii implicat emotional intr-o situatie si te identifici atat de puternic cu imprejurarea respectiva, incat iti afecteaza emotiile si judecata intr-un mod negativ.

Marii mentori spirituali, precum Buddha, au accentuat importanta actului de a te separa emotional de o situatie (dezidentificare), pentru a-ti recapata calmul si stapanirea de sine. Psihologul si filosoful William James, de la Harvard, a scris: „Primul pas in rezolvarea unei dificultati este sa fii dispus ca problema sa existe.” El i-a incurajat pe oameni sa spuna: „Ceea ce nu poate fi tratat trebuie indurat.” Cu alte cuvinte, practica detasarea fata de orice persoana sau situatie care te face sa te simti suparat sau furios. Reprima emotia negativa, astfel incat sa-ti regasesti calmul si stapanirea de sine.

Aceasta abordare nu te determina sa accepti cu pasivitate ceea ce ti se intampla. In schimb, te incurajeaza sa-ti folosesti vointa pentru a-ti controla mintea si emotiile. Te disciplinezi sa te retragi mental si sa rezolvi inteligent problema. Iti folosesti mintea pentru a vedea situatia in mod obiectiv si pentru a lua hotarari mai bune pentru solutionarea sa.

Nimeni si nimic nu poate avea control asupra ta decat daca mai astepti ceva de la acele persoane sau lucruri. Trebuie ca acestea sa mai aiba ceva ce iti pot da sau lua. Imediat ce te detasezi emotional de o persoana sau obiect si nu mai vrei nimic de la acestea, esti liber. O asemenea abilitate de a practica detasarea o poti dezvolta doar prin practica. Te poate face stapanul unei situatii care, in alte conditii, te-ar putea supara sau infuria.

Unul dintre cele mai amabile lucruri pe care le poti face pentru ceilalti este sa-i incurajezi sa se retraga din fata unei situatii problematice si sa fie obiectivi in legatura cu imprejurarea respectiva. Incurajeaza-i sa priveasca dificultatea, de parca i s-ar intampla altcuiva. Intreaba-i ce sfat i-ar da unei alte persoane care s-ar confrunta cu aceeasi problema. Detasandu-te de situatia incarcata emotional, tu si ceilalti veti deveni mult mai capabili sa o solutionati in mod eficient.

Opiniile celorlalti. Uneori devii preocupat excesiv de modul in care te trateaza oamenii. Daca ai senzatia ca cineva nu iti acorda respectul pe care consideri ca il meriti, te poti simti insultat si furios si vrei sa le raspunzi la fel. In cazul in care oamenii sunt nepoliticosi sau indiferenti cu tine, poti resimti comportamentul lor ca fiind un atac la adresa personalitatii sau caracterului tau. Aceasta interpretare a atitudinii lor te poate supara sau deprima.

Psihologii spun ca tot ce facem este menit a ne creste respectul fata de noi insine si sentimentul de valoare personala sau de a le proteja pentru a nu fi diminuate de alti oameni sau circumstante. Daca respectul tau personal nu este atat de ridicat precum ar putea fi, vei fi sensibil la actiunile si reactiile celorlalti oameni fata de tine. Vei lua totul personal, ca si cum ceea ce au facut sau spus ei a fost constient si indreptat intentionat catre tine. Totusi, foarte rar se intampla astfel.

Adevarul este ca cei mai multi oameni sunt preocupati de ei insisi si de problemele lor. In proportie de 99% din timp, oamenii sunt adanciti in propriile ganduri despre ei insisi. Ei aloca restul de 1% din energia lor emotionala pentru ceilalti oameni, inclusiv pentru tine. Persoana care iti taie drumul in trafic este atat de preocupata de propriile ganduri, incat nici nu este constienta de existenta ta. Ar fi prostesc sa te superi din cauza actiunii sale necugetate.

Be the first to comment

Leave a Reply