Sunt buni banii sau nu? Nu priviti doar o singura parte a adevarului

Social Media

bani70Doi calugari erau implicati de mai multi ani intr-o disputa. Unul dintre ei credea ca este bine sa aiba bani la el, in caz de necesitate. Celalalt calugar, nefiind de acord, sustinea: „Pentru ce iti trebuie bani? Noi suntem niste renuntatori si nu avem nevoie de bani. Doar oamenii din lume tin bani la ei.” Amandoi aduceau tot felul de argumente pentru a-si sustine parerea si fiecare argument era corect.

Intr-o seara, cei doi discipoli au ajuns la un rau si s-au apropiat de barcagiu, rugandu-l sa ii ajute sa treaca raul. Barcagiul le-a spus: „Imi pare rau, dar astazi am muncit destul si acum tocmai vroiam sa plec acasa. Veniti maine dimineata si am sa va trec raul.” Calugarii l-au rugat: „Nu mai putem astepta pana dimineata, deoarece maestrul nostru, cel care ne-a invatat adevarurile vietii, este pe moarte si ne-a rugat sa ajungem in seara aceasta la el. Nu putem innopta pe acest mal.” Atunci barcagiul a spus: „Bine, am sa va trec, dar cu conditia sa imi platiti cinci rupii.”

Calugarul care sustinea ideea de a avea bani la ei a inceput sa zambeasca, l-a privit pe celalalt calugar si a intrebat: „Acum ce mai spui? Sunt banii folositori sau nu?” Celalalt calugar doar a zambit si nu a spus nimic. Dupa aceea au platit suma ceruta si dupa ce au ajuns pe celalalt mal s-a adresat iarasi prietenului sau: „Ei, acum ce spui? Daca nu aveam acesti bani nu am fi reusit sa trecem raul.”

Al doilea calugar a ras si a spus: „Am trecut raul nu pentru ca ai avut bani, ci pentru ca ai reusit sa te desparti de ei! Nu am fi reusit niciodata sa trecem pe celalalt mal daca doreai sa ii pastrezi. intotdeauna am spus ca un renuntator trebuie sa aiba curajul sa renunte la bani. Si noi am trecut dincolo tocmai pentru ca am avut acest curaj. Daca nu ai fi dorit sa te desparti de ei, cum am mai fi reusit sa ajungem aici?”

Asa ca disputa dintre ei a continuat pana ce au ajuns la maestrul lor. Cum au ajuns, l-au intrebat: „Ce sa facem? Intre noi a aparut o problema. Iar ceea ce s-a petrecut astazi ilustreaza succint diferentele dintre noi. Unul dintre noi crede ca am reusit sa trecem raul pentru ca am avut bani la noi, in timp ce celalalt spune ca am reusit sa il traversam pentru ca am fost capabili sa renuntam la bani. Fiecare dintre noi pare sa aiba dreptate. Tu ce spui?”

Maestrul a ras cu pofta si a spus: „Amandoi sunteti la fel de nebuni si faceti aceeasi greseala pe care umanitatea o face de mii de ani.” „Ce greseala?” – au intrebat mirati discipolii.

Maestrul a spus: „Fiecare priveste doar o parte a adevarului. Este adevarat ca ati reusit sa treceti raul pentru ca ati fost capabili sa renuntati la bani – dar si cealalta versiune este la fel de adevarata: fara bani nu ati fi reusit sa traversati. Ambele sunt adevarate. Intre acestea nu exista nici un fel de contradictie.”


Social Media

3 Comments

Leave a Reply