Scarabeul egiptean este unul dintre cele mai remarcabile simboluri care a fost conceput vreodata de mintea omului. Acesta a evoluat cu ajutorul preotimii de la o simpla insecta care, datorita obiceiurilor si infatisarii sale, simboliza puterea fizica a corpului pana ce a ajuns sa reprezinte invierea sufletului. E. A. Wallis Budge spune urmatoarele lucruri referitoare la venerarea scarabeului de catre egipteni:
„In antichitate se credea ca cerul este o pajiste imensa deasupra careia dadea tarcoale un liliac mare care impingea discul soarelui in fata sa. Acest liliac era Zeul cerului, si pornind de la exemplul scarabeului, care invartea cu picioarele sale de dinapoi o minge despre care se spunea ca contine ouale sale, egiptenii au crezut ca mingea Zeului cerului contine oul sau si ca Soarele este progenitura sa. Datorita investigatiilor renumitului entomolog J. H. Fabre, stim acum ca mingea pe care o invarte scarabeul nu contine ouale sale ci balega, care serveste drept hrana pentru oul sau, ou care se afla intr-un loc pregatit cu foarte multa atentie.”
Initiatii in misterele egiptene erau numiti uneori scarabei, altadata lei sau pantere. Scarabeul era emisarul soarelui si simboliza lumina, adevarul si regenerarea. Scarabeii de piatra numiti si scarabeii sub forma de inima, care au o lungime de trei inci, au fost asezati in cavitatea inimii persoanei decedate cand acest organ a fost scos pentru a fi imbalsamat separat in procesul de mumificare. Unii sustin ca liliecii de piatra erau infasurati in hainele intortocheate in momentul in care se pregatea corpul pentru pastrare eterna. Urmatorul fragment face parte dintr-o cunoscuta carte de initiere egipteana numita „The Book of the Dead” („Cartea Mortii”): „Aveti grija sa faceti un scarabeu din pietre verzi si sa-l asezati pe pieptul persoanei decedate caci acesta va juca pentru el „deschiderea gurii”.
Ritualurile funerare ale multor popoare seamana izbitor de mult cu ceremoniile initiatice ale misterelor. Ra, zeul Soarelui, avea trei aspecte importante. Fiind Creatorul universului, el era simbolizat de capul unui scarabeu si era numit Khepera, cuvant care insemna invierea sufletului si o noua viata la capatul vietii muritoare. Cutiile cu mumii ale mortilor egipteni erau aproape intotdeauna decorate cu scarabei. De obicei unul dintre acesti lilieci, cu aripile desfacute, era pictat pe cutie chiar deasupra pieptului celui decedat. Faptul ca s-au gasit atat de multi scarabei din piatra dovedeste ca acestia erau unul dintre obiectele decorative preferate ale egiptenilor. Datorita legaturii sale cu Soarele, scarabeul simboliza partea sacra din natura omului. Faptul ca aripile sale frumoase erau ascunse sub carapacea sa lucioasa simbolizeaza sufletul inaripat al omului ascuns in invelisul sau terestru. Soldatii egipteni aveau ca simbol scarabeul deoarece anticii considerau ca aceste creaturi erau de sex masculin si sugerau astfel virilitatea, puterea si curajul. Plutarh a observat ca scarabeul isi rotea mingea cu balega inapoi in timp ce insecta era cu fata in directia opusa.
Scarabeul este un simbol foarte potrivit pentru Soare deoarece potrivit astronomiei egiptene aceasta sfera se invarte de la vest la est, desi s-ar zice ca se misca in directia opusa. O alegorie egipteana spune ca rasaritul soarelui are loc in momentul in care scarabeul isi intinde aripile, care apar ca niste culori glorioase pe ambele parti ale corpului sau, respectiv globul solar; atunci cand scarabeul isi strange aripile sub carapacea intunecata urmeaza apusul de soare. Khepera, aspectul cu cap de scarabeu al lui Ra, este adesea simbolizat calatorind pe intinderea cerului intr-o minunata nava numita „barca soarelui”.
Comentariile sunt închise.