Pestele, puternic simbol spiritual

Pestii, insectele, reptilele, animalele si pasarile apar in simbolismul religios al tuturor natiunilor, deoarece formele si obiceiurile acestor creaturi si mediul in care traiesc ele le asociaza cu diverse puteri generative si germinative ale naturii, care erau considerate dovada omniprezentei divine. Filosofii si oamenii de stiinta care si-au dat seama ca viata isi are originea in apa, si de aceea au ales pestele drept simbolul germenului de viata. Faptul ca pestele este prolific face asemanarea si mai apta. Deoarece preotii din vremuri stravechi nu aveau instrumentele necesare pentru a analiza spermatozoizii, ei au ajuns la concluzia ca acestia se aseamana cu pestii.

Pestii erau sacri pentru greci si romani fiind asociati cu venerarea Afroditei. O supravietuire interesanta a unui ritual pagan este mancatul de peste vinerea. „Freya”, cea dupa care a fost numita ziua de vineri, era zeita Venus a scandinavilor, iar aceasta zi era sacra pentru multe natiuni care considerau ca aceasta zeita este Zeita frumusetii si a fecunditatii. Aceasta analogie leaga pestele de misterul de procreare. Urmasii profetului Mohammed considera ca ziua de vineri este sacra.

Drept consecinta a teoriei conform careia originea omului provine din apa, pestii era considerati progenituri ale familiei umane. Acest lucru a dat nastere faptului ca caldeenii, fenicienii si brahmanii au inceput sa venereze pestii. Indienii americani credeau ca apele lacurilor, raurilor si oceanelor erau locuite de un popor misterios numit „indienii apelor”.

Pestele era folosit si ca emblema a damnarii; dar printre chinezi acesta simboliza multumirea si norocul, pestii apareau pe multe dintre monedele lor. In momentul in care Typhon sau Set, divinitati malefice egiptene, au impartit trupul zeului Osiris in 14 parti, o parte a fost aruncata in apa Nilului unde, potrivit lui Plutarh, a fost devorata de trei pesti: lepidotus, phagrus si oxyrynchus. Din acest motiv egiptenii nu mananca carnea acestor pesti crezand ca, daca ar manca, ar fi ca si cum ar gusta din carnea Zeului lor.

Folosit ca un simbol al raului pestele reprezinta pamantul (natura inferioara a omului) si mormantul (mormantul misterelor). Astfel, Iona a stat trei zile in burta unui peste imens. Mai multi preoti ai bisericilor timpurii erau de parere ca balena care l-a inghitit pe Iona il simboliza pe Dumnezeu Tatal, iar cand a fost aruncat din burta pestelui acesta a fost acceptat de Dumnezeu in natura Sa pana cand Iona a ajuns intr-un loc sigur. Povestea lui Iona este de fapt o legenda a initierii in mistere si pestele cel imens reprezinta profunzimea ignorantei care pune stapanire pe oamenii care sunt aruncati in apa (apa simbolizeaza aici energia). Obiceiul de a construi nave in forma de peste sau pasari era foarte raspandit in timpurile stravechi si acesta ar fi putut da nastere unei asemenea povesti si poate ca Iona avea sa fie luat la bord de o nava si dus in port. Datorita formei navei, aceasta a fost numita pestele cel mare.

6 Comments

 1. Atena e langa malul marii (Pireu) , Grecia e full de insule si insulite, Isus si-a ales apostoli dintre pescari. Daca pleci pe mare simti cum legatura cu lumea „se estompeaza”. Necunoscutele se gasesc acolo, sub ape !!!! Pana si CUVANTUL primordial „se plimba pe deasupra apelor”. Rezultat ??? PESTELE !!!

 2. buna ziua
  eu am probleme foarte mari atat acasa cat si la serviciu dar atentie fara sa fac rau nimanui .
  prob de acasa sant ca sporul casei , atmosfera si surasul au disparut „!
  la serviciu am foarte multe colege care se ocupa cu magii si imi fac doar rau fara sa le fac rau o fac din invidie si pentru motivul ca sant romanca ,la care chiar au spus ca nu doresc in jurul lor o romanca sant emigranta in germania lucrez la o klinika etc .
  intrebarea mea este cum sa fac sa revin la prosperitatea casei , a sporului atat in viata profesionala cat si familiara ? Apoi odata am apelat la o doamna adevarat la inceput m-a ajutat dar acum am impresia ca pentru terminarea lucrari doreste tot mai multi bani la care eu nu mai dispun si lucrarea nu e terminata si , deja i-am dat o suma mare de bani etc ………………ea asa spune ca nu e terminata dar deja de un an , jumate lucreaza la prob mea sant disperata ca nu mai stiu cum sa scap de greutati si imi vin una peste alta din cauza cui ???? se poate oare din gelozie sa faci atata rau unei persoane fara ca , eu sa nu am o vina ? eu am mai incercat sa fac cate un ritual cel gaseam pe mess dar nimic si , nu stiu daca faceam bine sau formula nu o respecatam nu mai cred in nimic doresc sa merg din nou pe calea domnului dar n ustiu cum ca n uam putere sant ca , si legata sant mereu stresata
  cer ajutorul unui-a care ma intelege am scris in mare povestea mea etc .
  astept rasp
  va multumesc

 3. aprinde lumanari la biserica ori de cate ori simti nevoia sau simti ca ai probleme si crede cu tot sufletul ca se rezolva…

  seara, inaitne sa te culci sa spui „Tatal nostru” si in plus o rugaciune spusa din tot sufletul in care iti spui parerile si dorinte(rugacuinea asta ti-o conpui tu cum vrei si cu iti vine pe moment).

  Domnull sa te binecuvinteze si sa te lumineze, AMIN!

 4. Doamnă Cornelia,
  Cred că aveţi nevoie să gândiţi pozitiv…..tot ceea ce vi se întâmplă neplăcut sunt doar lecţii de viaţă….mai bine încercaţi să mulţumiţi lui Dumnezeu pentru ceea ce aveţi deja, căci celui ce are i se va mai da. Aveţi nemulţumiri, vi se vor mai da, etc. Dar dacă vă gândiţi puţin şi la lucrurile pentru care ar trebui să fiţi recunoscătoare lui Dumnezeu, veţi observa că pe măsură ce mulţumiţi pentru ele, numărul lor va creşte. Eu am o rugăciune simplă în fiecare dimineaţă……Dumnezeu cel Atotputernic este alături de mine, El mă ajută şi mă îndrumă, şi toate le pot întru Iisus Cristos cel care mă întăreşte…. apoi mulţumesc pentru familia mea, oamenii minunaţi care mă înconjoară şi pentru viaţa mea minunată……şi chiar dacă salariul meu este ceva mai puţin de 200 de euro şi îmi este foarte greu, eu ştiu că în fiecare zi, când mă trezesc dimineaţa, am doar două opţiuni: să fiu fericită sau să fiu nefericită….. şi bănuiesc că ştiţi ce aleg.

Leave a Reply