S-a demonstrat stiintific ca cei care mediteaza sunt mai rezistenti fata de unele boli grave (cancer) si fata de stres!

Social Media

meditatie aurUn studiu stiintific publicat in prestigiosul site livescience.com arata fara putinta de tagada ca meditatia poate preveni distrugerea genelor umane si crea un fel de „imunitate” in fata bolilor grave!

Exista mai multe dovezi ca stresul psihologic poate provoca o distrugere genetica. Dar acest lucru poate fi prevenit sau contracarat? Da, cu ajutorul meditatiei, caci un nou studiu arata clar ca o perioada de meditatie poate schimba genele ce sunt legate de inflamatie si promova o recuperare mai rapida dintr-o situatie stresanta.

Cercetatorii de la Universitatea din Wisconsin-Madison au luat mostre de sange de la 40 de voluntari, dintre care 19 erau meditatori de mult timp, inainte si dupa o sesiune de 8 ore. Grupul meditatorilor experimentati si-au petrecut cele 8 ore in diverse stari de meditatie; celalalt grup a vizionat filme, a citit si s-a jucat pe calculator.

La inceputul perioadei de 8 ore, nu exista o diferenta semnificativa in markerii genetici intre cele doua grupuri. Totusi, la sfarsitul zilei, cercetatorii au descoperit anumite gene de histon diacetilaza (HDAC), precum si gene de RIPK2/COX2 – toate acestea fiind legate de inflamatie. Aceste descoperiri sunt importante intrucat se cunoaste rolul inflamatiei in dezvoltarea anumitor boli. Recent s-a descoperit ca inflamatia cronica se poate afla la originea unor boli ca artrita reumatoida, astmul, bolile de inima, lupus-ul, cancerul, colitele ulcerative si boala Crohn.

De asemenea, s-a mai masurat si nivelul de recuperare in fata stresului. Voluntarii participanti la cercetare au fost expusi unor situatii stresante, masurandu-se nivelul de cortizol (ce este legat de stres). S-a observat ca cei care au un nivel redus de gene HDAC şi RIPK2 isi revin cel mai usor din situatia de stres… asadar tot cei care practica meditatia au un avantaj in fata stresului.

Concluzia este urmatoarea: MEDITATI CAT MAI MULT, caci meditatia va face si mai sanatosi si mai imuni fata de stres!


Social Media

3 Comments

Leave a Reply