Atentie ce mezeluri consumati! Multe din acestea sunt pline de nitriti sintetici, care provoaca leucemie, cancer si alte boli grave!

mezeluri toxicePastratul carnii a fost intotdeauna o preocupare pentru oameni, inca din vremuri stravechi, pentru a mentine carnea comestibila pentru perioade lungi de timp. Oamenii nu aveau frigidere atunci, asa ca trebuiau sa gaseasca modalitati de conservare a alimentelor, care sa reziste conditiilor meteorologice aspre.

Sarea este un agent natural de pastrare, care, in sine, nu poate fi daunatoare organismului. Dar, aceeasi sare cand este transformata prin modificari chimice sintetice sub forma de nitriti, atunci devina periculoasa. Iar nitritii, potrivit oamenilor de stiinta independenti, au facut obiectul unor dezbateri intense de-a lungul anilor cu privire la siguranta lor.

Nitritul de sodiu legat de leucemie si cancer

Nitritul de sodiu este unul dintre cele mai populare produse chimice de conservare gasite astazi in produsele procesate din carne; el contine anumiti compusi nitrati care, in conditii potrivite, se pot transforma in nitrozamine cauzatoare de cancer. Chiar in anii 70, atunci cand nitritul de sodiu trebuia aprobat de autoritatile americane pentru utilizare, se cunostea faptul ca nitrozaminele au riscuri grave pentru sanatate, putand produce leucemie si alte forme de cancer.

Faptul ca autoritatile americane din acele vremuri (si apoi cele din intreaga lume) au aprobat folosirea nitritului de sodiu in mezeluri s-a datorat lobby-ului enorm facut de producatorii de carne, care stiau ca nitritii sintetici sunt ieftini pentru a fi produsi, pastreaza culoarea si aroma mezelurilor, iar cei mai multi dintre consumatori nici nu-si dau seama ca sunt acolo, cu exceptia cazului in care ei dezvoltau o stare grava de sanatate, ca urmare a consumului de mezeluri.

Nitritii naturali nu sunt daunatori

A nu se confunda nitritii sintetici cu nitritii care se gasesc in mod natural, si care au un ajutor in reglarea tensiunii arteriale si in imunitatea organismului; nitritii sintetici au un efect aproape opus asupra corpului, deteriorand functionarea normala a hemoglobinei si chiar cauzand leziuni ale creierului, in special in randul tinerilor. Nitritul sintetic schimba functia normala de hemoglobina, care transporta oxigenul in sange in restul corpului, intr-o forma numita methemoglobina, care nu poate transporta oxigenul. In cazurile severe, netratate, leziunile cerebrale pot produce moartea din cauza lipsei de oxigen.

Acesta este motivul pentru care, daca doriti sa consumati in continuare mezeluri, sa le cautati doar cele prelucrate natural, fara nitriti sintetici, sau cele care contin numai nitriti naturali din legume, cum ar fi telina. Citirea etichetelor produselor alimentare va permite sa luati decizii de cumparare inteligente, care sa va protejeze pe termen lung de cancer si alte forme de boli cronice.

Leave a Reply