Petreceti macar 20 minute pe zi pentru a scadea nivelul de stres – ne spune un studiu stiintific incredibil

Social Media

Daca petrecem in natura cel putin 10-20 de minute pe zi, acesta este cel mai bun mod de a scadea nivelurile de stres, potrivit unui studiu recent publicat in revista „Frontiers in Psychology”. Viata moderna ne creeaza un stres masiv, deoarece suntem fiinte naturale, nu roboti. 44 de persoane au participat la un experiment timp de 8 saptamani, numit „pilula naturii” de catre oamenii de stiinta. Studiul a urmarit sa vada beneficiile petrecerii timpului in natura. Participantii au trebuit sa petreaca cel putin 10 minute in natura, de trei ori pe saptamana. Rezultatele au aratat puterea si beneficiile petrecerii in natura.

„Stim ca petrecerea timpului in natura reduce stresul. Dar pana acum nu era clar cat de mult. Studiul nostru arata ca pentru a scadea nivelul hormonului de stres – cortizolul -, trebuie sa petreceti 10-20 de minute in natura sau sa mergeti pe jos intr-un loc care va ofera un sentiment al naturii”, a declarat dr. MaryCarol Hunter, profesor de la Universitatea din Michigan si principalul autor al studiului.

Participantilor li s-a cerut sa evite comunicarea, lectura sau exercitiile fizice in timpul celor 10 minute petrecute in natura. Lucruri precum smartphone-urile, retelele de socializare si Internetul nu au fost permise. Participantii au avut libertatea de a alege cand si unde vor lua „pilula naturala” si cat timp vor ramane in natura. Fiecare participant si-a luat probe de saliva inainte si dupa „pilula naturala”. Mostrele au fost trimise cercetatorilor la sfarsitul primei, a treia si a saptea saptamani.

Dupa analizarea salivei participantilor, oamenii de stiinta au descoperit ca nivelul de cortizol a scazut cu 21% pe ora cand participantii au petrecut 20-30 de minute in natura. Asadar, datele au aratat ca o experienta de doar 20 de minute in natura a fost suficienta pentru a reduce in mod semnificativ nivelurile de cortizol.

Concluzie: Fiintele umane fac parte din natura. Suntem fiinte care se dezvolta cel mai bine atunci cand traim in echilibru cu natura. Noi insine facem parte din natura. Asadar, nu e de mirare ca petrecerea timpului in natura, chiar daca este timp de 10 minute, poate avea un efect foarte pozitiv asupra sanatatii noastre. Acolo sistemele noastre fizice, emotionale, spirituale si mentale devin echilibrate.

Foto: maxpixel.net (Commons Creative – free)

Social Media

1 Comment

Leave a Reply