Rezultant socant al doctorilor americani: privitul indelungat la televizor creste riscul de deces! Ce-am putea face?

Social Media

TV ucideUn studiu care a fost publicat recent on-line pe „American Journal of Preventive Medicine” arata un rezultant socant: vizionarea prelungita la televizor a fost asociata cu mai multe decese decat in mod normal. Studiul, condus de Dr. Sarah K. Keadle, cercetator la Institutul National al Cancerului, a constatat ca 80% din adultii americani se uita la televizor in medie 3,5 ore pe zi. Nu exista nicio indoiala ca acest timp ar putea fi mai bine folosit, prin implicarea in activitati care sa duca la un stil de viata sanatos, dar chiar petrecerea mult timp in fata televizorului te poate ucide?

Studii anterioare au legat deja uitatul indelungat la TV cu un risc crescut in a dezvolta boli cardiovasculare si cancer. „Stim ca privitul la televizor este petrecere a timpului liber, in care apare un comportament sedentar, iar ipoteza noastra de lucru este aceea ca acest lucru reprezinta un indicator pentru lipsa de activitate fizica in general” a spus dr. Keadle.

Keadle si colegii sai au examinat 220.000 de adulti sanatosi cu varste cuprinse intre 50 si 71 de ani, din 1995 pana in 2011, sau pana la moartea participantilor. Concluzia studiului este ingrijoratoare: privitul indelungat la TV creste riscul de boli de inima si de cancer, acest lucru fiind demonstrat si de cercetarile anterioare. Cu toate acestea, rezultatele au descoperit, de asemenea, un risc crescut de boli de ficat, de boala Parkinson, de diabet, pneumonie si gripa.

Studiul a concluzionat ca cei care au urmarit 3-4 ore pe zi televizorul, au avut un risc crescut de deces cu 15% fata de cei care n-au facut acest lucru. Cei care au urmarit 7 ore sau mai multe televizorul, riscul in cazul lor s-a marit semnificativ: 47%. Iar riscul mai mare de deces nu se datoreaza privitului la TV in sine, ci a faptului ca se sta prea mult in fata televizorului, acest lucru dezvoltand sedentarismul.

Chiar daca ne mai uitam la TV, sa nu uitam totusi sa facem zilnic miscare, cat se poate de mult; de asemenea, sa mancam cat se poate de sanatos. O alimentatie echilibrata, hranitoare, cuplata cu activitatea fizica, este cel mai bun mod de a avea o viata lunga si sanatoasa. Asociatia Americana a Inimii recomanda 150 de minute de activitate fizica moderata pe saptamana. Exercitiile moderate echivaleaza cu o plimbare vioaie.


Social Media

1 Comment

Leave a Reply