Din secretele meridianelor energetice ale trupului uman, conform medicinii traditionale chineze

meridianeTerapia meridianelor este straveche, stiintifica si este holisitica. Principiul holistic are la baza arhetipuri si simboluri si o conceptie simpla. Exista doua cauze a dereglarilor sistemului: una interna si una externa. trebuie sa existe doua remedii: unul intern si unul extern. Este posibil ca unele cauze interne sa se trateze prin interventii externe. Ce este in stanga trebuie echilibrat cu ceea ce este in dreapta, ce este sus trebuie armonizat cu ceea este jos, pentru a se realiza miracolul unuia si aceluiasi lucru. Asadar in sanatate exista doua interactiuni, una intrinseca, organica si una extrinseca, ambientala.

In sanatate exista cauze fizice, sufletesti si spirituale si remedii pe masura. Exista doua surse de energii: mana, data de energiile hranei, a elementelor aerului, apei si focului, pamantului, care circula prin sange, si o sursa de energie universala, prana, energia sau forta vitala care circula prin meridianele retelei energetice.

Energia vitala strabate niste trasee foarte clare si precise, care se unesc la insertia unor retele nervoase si circulatorii ale fiecarui organ, aparat, si care se numesc capete de meridiane energetice. Acestea sunt in stransa legatura cu caile sistemului nervos autonom si celui circulator care au legaturi cu toate organele, glandele, ganglionii si orice portiune a corpului.

In felul in care vei invata sa echilibrezi toate acestea, fortele si energiile lor, sa stimulezi meridianele energetice, vei putea sa influentezi toate organele trupului fizic. Influentele fortei vitale sunt organizate, programate si se exercita in timpi egali, repetabili in fiecare zi, dar difera dupa cum sunt conexiunile astrelor. In 24 de ore forta vitala, prana, circula prin tot corpul, prin toate organele si straturile energetice ale biocampului.

Energia se deplaseaza de la un meridian la altul transmitand forta vitala peste tot. Meridianele energetice au fost masurate, s-au intocmit harti ale sistemului lor si pot fi simtite din punct de vedere fizic si energetic. Pentru cine nu vede si nu simte energiile treaba este la fel ca in intamplarea cu vulpea: strugurii sunt acri pentru ca se afla prea sus. De-a lungul acestor meridiane exista puncte ganglionare si nervoase inceputuri si terminale ale altor meridiane, folosite in acupunctura.

Meridianele sunt denumite dupa numele organului sau sistemului cu care au cea mai stransa legatura. Exista 14 (paisprezece) meridiane energetice. Douasprezece dintre ele strabat fiecare parte a corpului, iar celelalte doua se afla pe linia mediana, numite meridianele lungi. Fiecare meridian are un punct de plecare si unul final. Punctul final al unui meridian este legat de punctul de plecare al urmatorului meridian, realizandu-se o retea prin care energia vitala curge continuu si ciclic.

Dezechilibrele gandirii, precum si cele emotionale, fizice si spirituale pot stanjeni fluxul energetic, ducand, in cele din urma, la aparitia unor afectiuni. O problema de nesanatate a unui organ poate bloca un meridian, dupa cum blocajul unui meridan anterior poate afecta organul urmator din traseu.

Pentru a avea un corp sanatos trebuie pastrat functional sistemul canalelor si meridianelor energetice. La baza terapiei meridianelor sta conceptul de polaritate: magnetic pozitiv este yang; magnetic negativ este yin. In lumea materiala, cand straturile cu polaritatile magnetice yang si yin se misca, se freaca intre ele, rezulta electricitate. Electricitatea este bipolara. Polul electric (+) pozitiv este yang, polul electric (-) negativ este yin. De aceea se spune ca ceea ce este pozitiv este barbat, si ceea ce este negativ este electric, este femeie, este yin.

Dupa cum interactioneaza aceste sarcini in organismul nostru se determina propriul mod de manifestare de la o zi la alta. Yin si Yang sunt forte opuse, care se atrag, care formeaza un intreg. Ele exista simultan si influentarea lor benefica produce armonie iar influentarea deficitara produce dizarmonie.

Bolile si problemele de natura Yang se vor trata cu energii de natura Yin, iar bolile si problemele de natura Yin vor fi tratate cu energii Yang. Yang este principiul pozitiv si magnetic iar Yin este principiul negativ si electric.

O problema a unui meridian si a organelor corespunzatoare ar putea fi cauzata de un blocaj intr-un meridian care-l precede. Daca sistemul este in echilibru, nu sunt probleme si restrictii in curgerea energiei si actiunea sa, deci nu sunt probleme nici cu sanatatea. Fiecare om este organizat in X: adica prin intermediul emisferei cerebrale dreapta spiritul sau comanda partea stanga a corpului fizic, iar prin emisfera cerebrala stanga el conduce partea dreapta a trupului. Atunci cand se schimba polaritatea planurilor energetice magnetice care inconjoara Pamantul, se schimba si polaritatea magnetismului uman.

In fiecare om coexista cele doua polaritati Yin si Yang, insa femeia este mai mult electrica si barbatul este mai mult magnetic. La venirea pentru reintrupare, imediat dupa o destrupare (moarte fizica), in care a fost femeie, un spirit care este mai mult magnetic (barbat), va avea atractie mai mult pentru femei, chiar daca se intrupeaza ca femeie. Dar daca a fost mai mereu femeie si purificarea a fost prea scurta, reintrupandu-se ca barbat, va deveni un pic homose*ual, hermafrodit sau travestit, sau isi va schimba se*ul.

Energiile Yang se extind in sus, spre exteriorul si de-a lungul bratelor, picioarelor si a intregului corp, iar energiile Yin se comprima in jos, de-a lungul interiorului bratelor, picioarelor si corpului. Doua meridiane neutre din punctul de vedere al polaritatii strabat aceasta axa centrala: Meridianul Conceptie si Meridianul Guvernor. Meridianul conceptie controleaza meridianele plamanului, splinei, inimii, rinichiului, pericardului si ficatului. Meridianul guvernor controleaza meridianele intestinului gros, stomacului, intestinului subtire, vezicii urinare, trei focare si al vezicii biliare.

Fiecare meridian Yin si organele sale formeaza cuplu cu un meridian Yang si organele sale. Energiile circula de-a lungul unui meridian pana ajung la capatul lui, dupa care parcurg meridianul pereche. Atunci cand se actioneaza asupra unui meridian este bine sa se actioneze si asupra meridianului pereche precum si asupra precedentului si celui urmator.

Meridianele formeaza urmatoarele perechi:

Yang:
* Intestinul Gros
* Stomac
* Intestinul Subtire
* Vezica Urinara
* Trei Focare
* Vezica Biliara

Yin:
* Plamani
* Splina
* Inima
* Rinichi
* Pericard
* Ficat

Comentariile sunt închise.