Poate avea un robot constiinta sau suflet? Ne putem transfera constiinta, inainte de a muri, intr-un robot?

Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Existenta sufletului este o idee extrem de veche, inca de la inceputul omenirii. Ideea ca exista mai multe componente care compun o fiinta umana nu este chiar noua. Putem dovedi existenta sufletului? Nu chiar, dar daca privim studiile care au fost publicate in domeniul fizicii cuantice, atunci ne putem schimba parerea.

Prin fizica cuantica, neurostiinta si parapsihologie, stim ca aceasta constiinta, sau cel putin factorii asociati cu constiinta, pot si au un efect direct asupra lumii materiale fizice. Si mai mult decat atat, se pare ca aceasta constiinta in sine s-ar putea sa nu fie un produs al corpului nostru, ci e ceva transcendental, indestructibil si etern. Acest lucru a fost spus si despre suflet; de asemenea, a fost demonstrat prin diverse experimente efectuate ca participantii au fost capabili sa-si proiecteze constiinta lor in alte locuri (cum ar fi programul de vizionare de la distanta).

Potrivit mai multor filosofi greci antici, atunci cand sufletul intra in corp, uita de ce este si de unde a venit. Sufletul apartine lumii non-materiale si alege pur si simplu sa experimenteze o viata intr-un corp, dar devine orbit de simturile umane.

In nenumaratele cazuri de experiente din apropierea mortii, unii pacienti aflati in moarte clinica si resuscitati au descris informatii despre ceea ce se intampla in jurul lor, informatii pe care nu puteau sa le obtina altfel decat prin existenta constiintei.  Diverse studii au aratat ca oameni care au fost morti din punct de vedere clinic, experimenteaza un anumit tip de „constientizare” in acea perioada. De exemplu, un pacient – un barbat in varsta de 57 de ani – in ciuda faptului ca a fost declarat „mort” si complet inconstient, fara activitate biologica detectabila, si-a reamintit ca a urmarit intreaga sa resuscitare.

Se pune insa problema: poate ca un robot sa aiba constiinta? Sau suflet? Daca constiinta este descrisa ca o perceptie, constientizare a propriilor ganduri si abilitatea de a discerne si de a invata, atunci da, se poate spune ca un robot poate avea constiinta. Chiar si astazi, inteligenta artificiala poate invata pe cont propriu. La urma urmei, experimentele cuantice arata ca cele mai mici bucati de materie ar putea fi constiente, aproape ca si cum ar sti ca sunt urmarite. Acest lucru a fost exemplificat de faimosul experiment al fantei duble. Daca acest lucru este adevarat, inseamna ca orice materie ar putea sa aiba un anumit tip de constiinta.

Este un sistem biologic necesar pentru constiinta sau pentru existenta sufletului? Ar putea ca un sistem sa fie artificial? Daca constiinta noastra nu este un produs al biologiei noastre si ceva complet separat de ea, ceea ce ne arata parapsihologia, cine spune ca sufletul sau constiinta nu ar putea exista si intr-o forma de viata neorganica? Atunci da, se poate spune ca un robot ar putea avea un suflet.

In traditia spirituala milenara se spune ca acea constiinta sau suflet isi alege singur(a) parintii si trupul inainte de a intra in noua viata. Potrivism budismului, constiinta poate fi transferata dintr-un corp in altul. Acest lucru este interesant si ne face sa ne intrebam daca intr-o zi constiinta noastra va putea sa ia o alta forma. Nu am putea vreodata sa ne transferam constiinta intr-un robot? Cine stie…

Be the first to comment

Leave a Reply