Patriarhul Pavle al Serbiei, exemplu de umilinta si saracie! Purta o singura mantie si cativa pantofi vechi pe care ii repara singur! N-avea masina la dispozitie, nici secretar, nici asistenti personali… n-avea nimic!

Patriarhul Pavle (1914- 2009) a fost intre 1990-2009 intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Sarbe. Viata umila si saracacioasa pe care patriarhul a dus-o ar trebui cu adevarat sa fie model pentru toti crestinii. De aceea, este necesar sa nu invatati din cuvinte, ci din faptele vietii.

Patriarhul sarb Pavle nu avea decat o singura mantie, pe care o facuse el insusi; cand era intrebat de ce doar una, el intotdeauna raspundea zambitor: „Nu am decat o mantie si nu am nevoie de mai mult; nu pot purta doua deodata”. Aceasta isi spala si calca el insusi mantia.

Patriarhul isi repara singur incaltamintea; in plus, daca domnia sa vedea pe cineva cu hainele sau pantofii rupti, el isi oferea serviciile pentru reparatie. Patriarhul Pavle, pana in ultima clipa a vietii, a avut ca si avere o masina de scris, o masina veche de cusut si un stilou cu care scria. El isi incalzea apa pe o mica soba veche. Nu avea nici asistenti personali, nici secretar personal, nici masina personala. Prin standardele unui necredincios, el nu avea nimic; din punct de vedere spiritual, el avea totul, el era cu adevarat Hristos. Ori de cate ori patriarhul Pavle se plimba, el purta intotdeauna cu el Evanghelia.

Acest Patriarh sarb ar trebui sa fie azi modelul de urmat al oricarui credincios crestin…

Be the first to comment

Leave a Reply