Intalnirea bizara a Sf.Anton cu o creatura ciudata, neumana! Nu era nici inger, nici demon…

Social Media

Sf AntonSf. Anton, fondatorul de origine egipteana al manastirilor crestine, a trait in jurul secolului 3 dupa Hristos. Sfantul Anton s-a intalnit in desert cu o fiinta ciudata, de statura mica, care a disparut in zbor dupa ce i-a vorbit cateva clipe:

Nu peste mult timp, intr-o mica vale marginita de stanci din toate partile, el a vazut un omulet cu un bot acoperit cu o gluga, cu coarne in frunte si cu extremitati asemanatoare unor copite de capra. Cand l-a vazut, Anton, ca un bun soldat, si-a apucat scutul credintei si coiful sperantei: totusi creatura a incercat sa-i ofere un fruct de palmier pentru calatorie ca semn de pace. Vazand acestea, Anton s-a oprit si a intrebat cine este.

Iata ce raspuns a primit: „Sunt o fiinta muritoare si unul din locuitorii Desertului pe care paganii i-au inselat cu diferite forme de cult sub numele de fauni, satiri si incubi. Am fost trimis ca reprezentant al tribului meu. Te rugam sa-l implori pentru noi pe Dumnezeul tau si al nostru, care, am aflat, a venit o data sa salveze omenirea si ≪al carui cuvant a ajuns departe, in toata lumea≫”.

In vreme ce rostea aceste cuvinte, obrajii batranului calator erau scaldati in lacrimi, semne ale simtamintelor sale profunde, ale bucuriei pe care o impartasea astfel. El se bucura de gloria lui Hristos si distrugerea Satanei si se minuna in acelasi timp ca putuse intelege limba satirului si, lovind pamintul cu toiagul, spuse: „Blestemata fii, Alexandrie! Animalele vorbesc de Hristos si tu te inchini monstrilor si nu lui Dumnezeu!’

Nu terminase de vorbit cand, ca si cum ar fi avut aripi, creatura isi lua zborul. Nu trebuie sa ne indoim ca acest incident a avut loc; din nou, prin intermediul acestei povestiri, ne aflam in fata unei relatari a carei buna credinta nu poate fi pusa la indoiala: vietile sfintilor sunt pline de miracole care ar trebui luate mai degraba ca figuri de stil decat ca observatii stiintifice. Important este ca textele religioase contin astfel ele material ce ofera, chipurile, scrisori de innobilare unei categorii de fiinte despre care se credea ca sunt de origine supranaturala. Observatii ca
ale Sf. Anton se dovedesc fundamentale atunci cand autoritatile religioase sunt confruntate cu problema evaluarii relatarilor medievale despre fiinte din cer, a evocarii de demoni prin mijloace oculte si a miracolelor moderne.

Detaliile si terminologia observatiei nu sunt importante. E de ajuns sa notam ca fiinta stranie este denumita satir sau pitic, in timp ce sfintul afirma ca paganii folosesc si numele de faun sau incubus. Sfintul Ieronim vorbeste de „un om de felul acela”. Studiind aceste legende, vom intalni aceeasi confuzie. In relatarea de mai sus, totusi, pentru Sf. Anton este limpede cel putin ca creatura nu e nici inger, nici demon. Daca ar fi fost, l-ar fi recunoscut imediat.


Social Media

3 Comments

 1. Cuvantul lui Dumnezeu in profetia catre Isaia despre Babilon (cap.13 versetele 17-22) :
  17. Iată că Eu ridic asupra lor pe Mezi, care nu pun preţ pe argint şi care nu se lăcomesc pentru aur.
  18. Arcurile oamenilor de luptă vor doborî pe cei tineri. De roada pântecelui nu se vor milostivi, şi pentru copii ochii lor nu vor simţi nici o milă.
  19. Atunci Babilonul, podoaba împărăţiilor, cununa mândriei Caldeilor, fi-va ca Sodoma şi ca Gomora, pe care Dumnezeu le-a nimicit.
  20. Nu va mai fi locuit în veci şi din neam în neam. Arabii nu vor mai înfige acolo corturi şi nici ciobanii nu-şi vor mai face târle în latura aceea.
  21. Ci numai animale sălbatice se vor sălăşlui într-însul, şi bufniţele vor locui prin case, struţii îşi vor face cuiburi acolo şi oameni cu chip de ţap vor juca în acel loc.
  22. Şacalii vor urla în palatele lor şi lupii în casele lor de petrecere. Vremea este aproape să sosească şi zilele ei nu vor zăbovi!
  „[…]şi oameni cu chip de ţap vor juca în acel loc.” deci nu sunt demoni.

 2. In proorocia despre Babilon catre Isaia(cap.13), Domnul zice asa:
  „17. Iată că Eu ridic asupra lor pe Mezi, care nu pun preţ pe argint şi care nu se lăcomesc pentru aur.
  18. Arcurile oamenilor de luptă vor doborî pe cei tineri. De roada pântecelui nu se vor milostivi, şi pentru copii ochii lor nu vor simţi nici o milă.
  19. Atunci Babilonul, podoaba împărăţiilor, cununa mândriei Caldeilor, fi-va ca Sodoma şi ca Gomora, pe care Dumnezeu le-a nimicit.
  20. Nu va mai fi locuit în veci şi din neam în neam. Arabii nu vor mai înfige acolo corturi şi nici ciobanii nu-şi vor mai face târle în latura aceea.
  21. Ci numai animale sălbatice se vor sălăşlui într-însul, şi bufniţele vor locui prin case, struţii îşi vor face cuiburi acolo şi oameni cu chip de ţap vor juca în acel loc.”
  La oamenii cu chip de tap de face referire si in capitolul 34 in proorocia despre tara Edom:
  „9. Râurile în păcură se vor preface şi pulberea în pucioasă. Pământul lui va fi pucioasă arzătoare,
  10. Zi şi noapte. Niciodată nu se va mai stinge în veci de veci şi din neam în neam se va înălţa văpaia şi fumul lui. Pe veci el va rămâne pustiu şi nimeni pe acolo nu va trece.
  11. Pelicanul şi ariciul vor fi stăpânii lui, bufniţa şi corbul, locuitorii lui. Şi pe deasupra, Domnul va întinde peste el frânghia nimicirii şi cumpăna pustiirii. Şi oameni cu chip de ţap într-însul vor locui şi de viţă bună socotiţi vor fi.
  12. Nu se va pomeni acolo de nici un regat şi toţi prinţii lui vor fi nimiciţi.
  13. În palatele lui vor creşte spini, iar în turnurile dărâmate mărăcini şi urgie. Acolo va fi sălaşul şacalilor şi adăpostul struţilor.
  14. Câini şi pisici sălbatice se vor pripăşi pe acolo şi făpturi omeneşti cu chip de ţap se vor strânge (fără număr). Acolo vor zăbovi năluci ce umblă noaptea şi în acele locuri îşi vor găsi odihna.”
  Sper ca de data asta postarea mea va fi aprobata.

1 Trackback / Pingback

 1. Intalnirea bizara a Sf.Anton cu o creatura ciudata, neumana! Nu era nici inger, nici demon… - REVISTE

Leave a Reply