Otetul se spune ca a fost descoperit in jurul anului 5000 i.Hr., cand sucul de struguri nesupravegheat s-a transformat in vin si apoi in otet. Initial a folosit ca si conservant alimentar, dar utilizarile medicinale ale otetului au iesit apoi la lumina. Hipocrate a folosit otetul pentru a trata ranile, in timp ce alti medici din alte vremuri il foloseau pentru a trata aproape orice, de la otravuri si pana la dureri de stomac.
Otetul poate fi facut nu doar din struguri, ci din aproape orice carbohidrat care poate fi fermentat, ca de exemplu curmale, nuci de cocos, cartofi, sfecla sau mere. In mod traditional, otetul se face printr-un proces lung, de fermentare lenta, lasandu-l bogat in componente bioactive, cum ar fi acid acetic, acid galic, catechine, epicatechina, acid cafeic, oferindu-i astfel puternice proprietati antioxidante, antimicrobiene, dar si multe alte proprietati benefice.
Dintre toate oteturile, cel mai bun este otetul de mere, iar in acest articol vom vorbi despre el si benefiicile sale de sanatate:
1) Bun impotriva diabetului. Otetul este anti-glicemic si are un efect benefic asupra nivelului de zahar din sange. Se crede ca acidul acetic din otet poate reduce zaharul din sange prin prevenirea digestiei complete a carbohidratilor complexi, care se realizeaza fie prin accelerarea golirii stomacului, fie prin cresterea absorbtiei de glucoza prin tesuturi. O alta teorie este aceea ca otetul poate inactiva unele dintre enzimele digestive care descompun carbohidratii in zahar, incetinind astfel conversia carbohidratilor complexi in zahar.
Un studiu a constatat ca tratamentul cu otet a imbunatatit sensibilitatea la insulina in 19% din persoanele cu diabet de tip 2 si in 34% din cei predispusi la diabet. Un alt studiu a constatat ca luand doua linguri de otet de mere dimineata a redus nivelurile de zahar din sange la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 cu pana la 6%.
2) Mentine inima sanatoasa. Otetul de mere sustine sanatatea inimii in mai multe moduri. Polifenolii, cum ar fi acidul clorogenic, care este prezent la niveluri ridicate in otetul de mere, poate inhiba oxidarea LDL-urilor si imbunatati sanatatea prin prevenirea bolilor cardiovasculare. Un studiu a aratat ca otetul ar putea reduce colesterolul la sobolanii de laborator, in timp ce un alt studiu pe sobolani a constatat ca tensiunea arteriala a putut fi redus prin consumul de otet de mere. De asemenea, s-a constatat ca acelasi otet de mere poate reduce nivelul trigliceridelor.
3) Ajuta la slabire. Otetul de mere poate ajuta oamenii sa piarda in greutate, putand avea un efect anti-obezitate, prin cresterea satietatii si prin reducerea cantitatii totale de alimente consumate. De exemplu, mai multi voluntari, atunci cand au consumat o cantitate mica de otet, impreuna cu o masa bogata in carbohidrati, au consumat mai putina mancare pentru restul zilei. Aceasta inseamna o reducere a numarului zilnic de calorii cu valori cuprinse intre 200 si 275.
4) Lupta impotriva durerilor de gat. Proprietatile antibacteriene din otetul de mere pot fi utile pentru durerile de gat. Pentru aceasta, se face o gargara cu un amestec de aproximativ o treime cana de otet de mere amestecat cu apa calda.
5) Ajuta la digestie si la refluxul de acid. Refluxul de acid apare atunci cand exista prea putin acid in stomac. Puteti imbunatati cu usurinta continutul de acid al stomacului prin luarea unei lingurite de otet de mere, intr-un pahar mare de apa. Pectina din otetul de mere poate ajuta, de asemenea, pentru a calma spasmele intestinale.
6) Foarte bun impotriva iritatiilor pielii. Otetul de mere este foarte bun pentru o varietate de afectiuni de piele, de la muscaturi de insecte, pana la arsurile solare. Puteti sa aplicati otet de mere direct pe zona iritata.
7) Eliminarea negilor. Aplicarea otetului de mere poate ajuta la eliminarea negilor, probabil din cauza nivelului ridicat de acid acetic continut.
8 ) Energizant. Otetul de mere contine potasiu si enzime, ajutand astfel la alungarea oboselii. In plus, aminoacizii sai pot ajuta la prevenirea acumularii de acid lactic in corp.
Comentariile sunt închise.