Un tratat arab exceptional despre vise ne dezvaluie enigmele acestora

vise arabeTeologul arab Abdalchani an Nabulusi (1641-1731) a compilat un ghid enciclopedic al interpretarilor viselor in ordine alfabetica, discutand obiectele vazute, in sase sute de pagini. Semnificatia cognitiva a viselor este considerata ca o profetie si visul are un sens obiectiv, garantat de insasi „Cartea sfanta” a musulmanilor, Coranul: „Asa te va alege Domnul tau si te va invata talcuirea istoriilor”, adica stiinta interpretarii viselor.

O seama dintre islamici au declarat ca daca omul viseaza, aceasta se datoreaza umorilor fundamentale. Daca domina bila neagra, omul vede in vis lucruri impure, daca domina cea galbena, vede foc, lumini, sange, daca domina flegma, vede culoarea alba, apa, fluvii, valuri, daca domina sangele, vede vin, plante colorate si instrumente cu coarde.

Visele pot fi aduse de demoni si pot fi amestecate, neclare. Dupa parerea acestora, visele sunt de trei feluri; vise de fericire, de la Dumnezeu, vise de avertisment, venind de la demon si vise provenind din propriul eu. Visele inselatoare care vin de la demoni sunt de sapte categorii:
* cele care au sursa in dorinte, ambitii, confuzii;
* vise sexuale care necesita purificari si nu au interpretare;
* avertismente ale diavolului care sunt inofensive;
* vise vrajitoresti;
* inselaciuni si nu vise;
* vise produse de umori;
* intoarcerea celui care viseaza in anii de tinerete.

Visele adevarate sunt cele in care visatorul se gaseste in liniste, in repaos, in vesminte somptuoase; ele sunt de cinci categorii:
* vise adevarate si, in parte, profetice;
* vise bune sunt cele in care Dumnezeu trimite vesti sau previne pe cel care viseaza de un necaz;
* visele in care sunt sugerate imagini exemplare din Coran;
* vise simbolice care vin din spirit (cineva viseaza un inger care ii spune: „Femeia vrea sa te otraveasca prin mana prietenului tau” ceea ce s-ar traduce prin aceea ca prietenul este amantul sotiei, adulterul fiind ascuns ca otrava);
* visul este valabil pentru cel care-l vede si-i asculta semnele (cel ce viseaza citeste in vis Coranul).

Clasificarea viselor este urmata de o metodologie minima de interpretare. Elementul psiho-fizic al constiintei visatorului este acela care sta la baza interpretarii: „Omul vede un vis cu spiritul si intelege cu inteligenta… Daca un om doarme, spiritul se raspandeste ca lumina unei lampi sau a soarelui. Prin aceasta lucrare si stralucire a Dumnezeului, el vede ce-i arata ingerul viselor.”

Nabulus se apara impotriva eventualelor obiectii privitoare la incompleta metodologie, aratand ca in vis elementele vegetale, animalele si pasarile reprezinta omul: „Daca arborele este un palmier, omul este un arab, daca pasarea este un paun, omul este un arab, iar daca este un strut, este un beduin”. Raportul dintre interpretare si realitatea obiectiva este de asociatie. Astfel, un copil spune adevarul in vis intrucat il spune si in realitate.

6 Comments

  1. As vrea sa am aceasta carte,fiindca o consider ca este mult mai buna decat cartile de explicatie a viselor scrise de Sigmund Freud ,sau Jung. Freud a fost un maniac sexual si el a interpretat visele ca atare.Eu am carti de explicare a viselor in 4 limbi,romana ,engleza,germana si maghiara. In limba Romana o buna carte de vise este cea a Veronicai Tamas,care este o carte complexa ,dar si cheia viselor din traditia populara. Mai sunt si carti de vise bune traduse din franceza,deasemeni bune.
    Cine interpreteaza visele trebuie sa stie ca visele adevarate se intampla dupa ora 4 dimineata ,sau daca atipeste in timpul zilei. Eu aici adaug pe langa ce am citit si stiu despre vise si experienta mea personala. Oricum eu cred in vise si am langa mine o sumedenie de carti ptr.interpretare.
    Si inca ceva ,cand visati,de bine sau mai ales de rau,sa nu povestiti visul pana trece de ora 12 ziua.Si e bine ca imediat ce v-at trezit din visare sa nu deschideti ochii si incercati sa va amintiti cat mai mult din visul pe care l-ati avut.Somnn usor !

  2. Eu cred in vise.Uneori, ele ne vorbesc despre o situatie , o intamplare din trecut fiind ca acea situatie, intamplare ne-a marcat. Alteori, visele ne pot prevesti ceva din viitorul imediat, sau dintr-un viitor mai indepartat in timp.
    Experienta mea de persoana care interpreteaza semnele din zatul de cafea( pentru ca semnele aparute in vis au aceeasi interpretare ca si semnele din zatul de cafea)ca si experienta mea de viata, ma determina sa iau in serios visele, sa fiu atenta la ce mi se intampla si, daca pot, sa preintampin o situatie neplacuta.
    Dar eu mi-am spus parerea, doar.

Leave a Reply