Daca am aduce meditatia in scoli, violenta din toata lumea ar disparea!

meditatie copiiDalai Lama spunea ca „Daca fiecare copil in varsta de 8 ani din lume ar fi invatat meditatia, vom elimina violenta din lume in termen de o generatie.” Imaginati-va daca meditatia ar face parte regulata din viata scolara pentru copii. Ganditi-va cat de diferita ar fi lumea. Daca fiecare copil ar fi capabil sa se conecteze la oceanul de constiinta care ne inconjoara, atunci dorinta de a face rau altora s-ar dizolva.

Meditatia ne permite sa descoperim adevarul despre cine suntem cu adevarat. Problema in societatea de astazi este aceea ca suntem in mod constant detasati de noi insine, si, in consecinta, suntem indepartati de adevar. Suntem atat de preocupati de munca si de evenimente sociale, incat nu avem timp pentru a descoperi cine suntem cu adevarat in centrul fiintei noastre.

Cei mai multi dintre noi invatam sa fim ceva ce nu suntem. Invatam sa ne conformam si sa respectam normele sociale, invatam cum sa ne punem o masca in fata altor persoane. Invatam cum sa fim sclavii propriului nostru ego. Iar „egoul” acesta nu este nici macar al nostru, ci reprezinta produsul societatii nostre. Asa incat ne tradam pe noi insine. Am devenit amortiti la intreaga lume si la fiecare creatura vie din ea. Ne vindem sufletul pentru o iluzie si multi dintre noi nu avem nicio speranta de a ne mai reconecta cu sinele.

Inseamna ca totul e gresit de la bun inceput. Ce s-ar intampla daca am medita de la bun inceput, daca am fi invatati sa fim in pace cu noi insine de la o varsta frageda? Daca scolile ar invata meditatia, copiii nostri ar descoperi propriile pasiuni, propriile lor interese si propriul potential creativ. Ei nu ar mai fi deranjati de propriile lor nesigurante si ar invata sa traiasca momentul.

Meditatia poate ajuta o persoana sa-si gaseasca sensul in propria viata, sa se conecteze mai adanc la dorintele sufletului. Copiii care practica meditatia in mod regulat nu sunt atat de predispusi la stres, griji si boli. Ei dezvolta, de asemenea, legaturi puternice cu toate fiintele vii si au mai putina nevoie de a concura cu colegii lor.

Beneficiile meditatiei

Multe studii clinice au dovedit ca meditatia creste grosimea corticala a creierului, protejeaza organismul de boli, si, in mod semnificativ, imbunatateste capacitatea de concentrare. Un studiu efectuat la 201 de persoane a aratat faptul ca meditatia reduce riscul cu 48% pentru atac de cord si accident vascular cerebral. Un alt studiu a aratat ca meditatia pastreaza materia cenusie din creier, care se stie ca scade odata cu timpul.

Imaginati-va cat de mult generatiile viitoare de copii ar avea de castigat din aceasta practica regulata. Beneficiile sunt cu adevarat extraordinare. Trebuie sa facem tot ce putem pentru a aduce meditatia in scoli. Daca vrem sa invatam sa traim in pace unul cu altul, trebuie sa descoperim in primul rand pacea in noi insine…

5 Comments

  1. NUMAI CINE N-A MEDITAT ,N-A CUNOSCUT ACEEA STARE DE LINISTE SI PACE SUFLETEEASCA SI IUBIRE DUMNEZEIASCA ,PE CARE AR TREBUI S-O SIMTIM TOT TIMPUL,STIIND CA SUNTEM CREATI DUPA CHIPUL SI ASEMANAREA LUI DUMNEZEU.
    VA FI O BINECUVANTARE DIVINA I NTRODUCEREA ACESTEI PRACTICI ,IN SCOLI.ASA ESTE SI ASA SA FIE!

Leave a Reply