Fiecare om e nemuritor! (partea 2)Timpul nu exista pentru cei muribunzi

Acest articol este ca un fel de epilog al primului articol, pe care-l puteti citi AICI: https://www.almeea.ro/fiecare-om-e-nemuritor-in-propria-lume-nimeni-nu-moare-niciodata/

Apropierea mortii, asemanatoare cu o epilepsie

Doi cercetatori, Juan Saavedra-Aguilar si Juan Gomez-Jeria, au facut pentru prima data legatura intre epilepsia de lob temporal si moartea clinica, in 1989. Ei au sugerat ca stresul generat de intalnirea cu iminenta mortii duce la eliberarea unei anume clase de substante numite neuropeptide si a unor anumiti neurotransmitatori, precum endomorfinele endogene, dopamina si glutamatul. Acestea devin deosebit de active in regiunile limbice si temporale ale creierului si provoaca in timpul mortii clinice efecte psihologice similare cu cele traite de bolnavii de epilepsie de lob temporal in timpul unei crize. De aici putem conchide ca toate schimbarile de perceptie, indeosebi de perceptie temporala, descrise de epileptici caracterizeaza, cu o mult mai mare intensitate, momentul mortii.

Timpul psihologic incetineste pentru un muribund

Asadar, timpul psihologic incetineste pentru muribund. De fapt, el iese din perspectiva temporala a oricarui observator care ar putea sa asiste la moartea sa. Pentru muribund, fiecare secunda poate trece de doua ori mai incet decat secunda anterioara. Constiinta sa se departeaza de a observatorului, ale carui secunde raman pur si simplu secunde.

Paradoxul lui Zenon

Pentru a intelege cum functioneaza acest mecanism, haideti sa examinam paradoxul lui Zenon. Zenon din Elia (cea 450 i.Hr.) a incercat sa demonstreze ca miscarea era imposibila. In paradoxul lui Ahile si al broastei testoase, el a creat una dintre cele mai vechi probleme nerezolvate ale omenirii. Zenon ne spune ca eroul Ahile, cel iute de picior, si o testoasa au decis sa se ia la intrecere. Cum Ahile alearga de zece ori mai repede decat rivala lui, el accepta sa-i acorde zece metri avans la start. Steguletul de start coboara si Ahile parcurge rapid cei zece metri care il despart de testoasa. Dar, pentru ca stim ca el se deplaseaza de zece ori mai repede, broasca va fi parcurs si ea in acest timp un metru. Ahile continua sa alerge urmatorul metru, dar broasca va fi parcurs in acest timp inca un decimetru. Ahile strabate acest decimetru in timpul in care broasca mai avanseaza un centimetru catre linia de sosire. Parcurgand centimetrul acesta, Ahile descopera ca este totusi cu un milimetru in urma broastei. Putem face acelasi rationament la infinit si rezultatul este ca Ahile nu o va ajunge niciodata pe testoasa.

Evident, asa ceva e ridicol. Simpla observatie empirica ne demonstreaza ca asa ceva nu e posibil niciodata in lumea „reala”, dar argumentul lui Zenon are logica sa si timp de multe sute de ani filozofii i-au dezbatut implicatiile.

Paradoxul lampii lui Thompson

In 1954, James Thomson, ulterior profesor de filozofie la Institutul Tehnologic din Massachusetts, a sugerat o versiune alternativa care nu poate fi „expediata” la fel de usor. Botezat „lampa lui Thomson”, acest paradox arata exact felul in care poate fi inteleasa ideea despre viata dupa moarte.

In cartea sa „Calatorii in patru dimensiuni”, Robin Le Poidevin, profesor de metafizica la Universitatea din Leeds, duce ipoteza originala a lui Thomson la concluziile ei logice ultime. El ne propune sa ne imaginam o lampa al carei intrerupator este controlat de un cronometru foarte sofisticat. Lampa este aprinsa si ramane astfel timp de exact un minut. Apoi este stinsa. Ramane stinsa timp de 30 de secunde si apoi este aprinsa din nou pentru 15 secunde. Este apoi din nou stinsa pentru 7,5 secunde si ulterior aprinsa pentru 3,75 secunde. Cronometrul este atat de sofisticat incat poate fi programat sa continue aceasta injumatatire a duratei la nesfarsit.

Matematic vorbind, lampa este aprinsa (stinsa) timp de n secunde, apoi stinsa (aprinsa) timp de n/2 secunde. Thomson ne propune sa ne gandim la doua intrebari despre starea lampii dupa exact doua minute: mai intai, de cate ori a fost aprinsa si stinsa lampa si, in al doilea rand, lampa este acum aprinsa sau stinsa?

Raspunsurile sunt foarte ciudate, dar absolut logice. Cronometrul va continua sa aprinda si sa stinga lampa la intervale din ce in ce mai scurte, dar acestea nu vor ajunge niciodata sa insumeze doua minute, intrucat, pentru a ajunge acolo, lampa ar trebui aprinsa si stinsa de un numar infinit de ori. Cat priveste numarul de actionari ale intrerupatorului, limita de doua minute nu va fi niciodata atinsa. Asadar, un observator nu va putea sti niciodata care este starea lampii dupa trecerea a doua minute.

La fel se intampla cu constiinta umana in momentul mortii. Dar daca acest moment nu este atins niciodata? Toti murim intr-un moment anume. Acesta este un adevar irefutabil.

Un accident mortal…sau cum moartea nu mai vine niciodata

Haideti sa ne imaginam ca o doamna pe nume Zoe Eternus va muri exact la ora 12.59 si 59 de secunde pe data de 31 decembrie 2006. Are un accident – adoarme la volan si, cu viteza de 60 de kilometri pe ora, intra intr-un zid si moare instantaneu. In secunda dinaintea mortii se trezeste, vede zidul napustindu-se spre ea si isi da seama ca are sa moara. In acea secunda finala ea se gaseste la 16,6 metri de zid. Pe masura ce moartea se apropie, creierul Zoei este inundat de ketamina si glutamati. Aceste endorfine incep imediat sa afecteze modul in care Zoe percepe timpul. Din punctul ei de vedere, ea incepe sa traiasca intr-o versiune reala a paradoxului lui Zenon.

Stiti conceptul de „cronon” introdus de fizicianul David Finklestein? Acesta este un „crampei” indivizibil de timp care poate fi masurat obiectiv; in cazul Zoei, substantele eliberate in creierul ei fac ca fiecare „cronon” sa fie perceput ca avand o lungime de doua ori mai mare decat a celui anterior. Pentru a ajunge la momentul mortii, Zoe trebuie sa parcurga o serie infinita de crononi finiti. In realitate, Zoe nu ajunge niciodata sa strabata cei 16,6 metri care o despart de zid.

In acelasi fel in care succesiunea de porniri si opriri ale lampii nu atinge niciodata limita celor doua minute, nici constiinta lui Zoe nu ajunge de fapt la momentul mortii – in spatiu sau in timp. Ea iese din timp si patrunde intr-un univers alternativ, general subiectiv. Dar, in universul unui observator, Zoe moare. Exact ca in experimentul „mitralierei cuantice” al lui Tegmark (pe care l-am prezentat in articolul https://www.almeea.ro/fiecare-om-e-nemuritor-in-propria-lume-nimeni-nu-moare-niciodata/) in care autoarea experimentului nu ajunge niciodata sa fie impuscata de vreun glont, Zoe nu moare niciodata in universul ei. In ambele cazuri, femeile respective urmeaza o alta traiectorie in propriul univers.

Rata metabolismului, moartea si timpul

Cu cat temperatura corpului sau rata metabolismului observatorului sunt mai mari, cu atat timpul trece mai incet pentru el. Experimentele au dovedit de asemenea ca, in perioade de stres accentuat, indivizii percep o incetinire a timpului. Ce poate fi mai stresant decat moartea sau, poate mai important, cunoasterea faptului ca vom muri? Accelerarea ratei metabolismului este in acest caz produsa de invadarea creierului muribundului de catre neuro-transmitatorul numit glutamat. In doze excesive, glutamatul poate supra-excita sinapsele si genera o intensificare masiva a activitatii electrice din creier. Odata inceput, acest proces scapa imediat de sub control si se transforma intr-o criza de epilepsie.

Universul „din afara” este cu adevarat doar versiunea fiecaruia dintre noi

Nu cumva acesta este mecanismul prin care, pe de o parte, este generata realitatea si, pe de alta, perceptia timpului este incetinita? In interiorul fiecarei celule, inclusiv al neuronilor, se afla o retea structurala, citoscheletul. Acesta este compus din cilindri minusculi goi pe dinauntru – microtuburi. Unii oameni de stiinta (de exemplu, Roger Penrose si Stuart Hameroff) cred ca exista dovezi ca ceva din interiorul acestor microtuburi poate cauza acel „colaps” al functiei de unda care produce o anumita versiune a realitatii. Daca asa stau lucrurile, atunci universul „din afara” este cu adevarat doar versiunea fiecaruia dintre noi, generat de descarcarile electrice din sinapsele noastre. Dar nu numai atat.

Nu exista timp cand mergem cu viteza luminii

Gandirea si constiinta sunt generate de descarcari electrice din creier. Neurotransmitatorii sunt cei care determina transferul ionilor de calciu prin fanta sinaptica. Distantele despre care vorbim aici sunt atat de mici incat evenimentele cuantice pot fi afectate de decoerenta cuantica. Si, intrucat electricitatea calatoreste cu viteza luminii, descarcarile electrice din creier se produc si ele cu viteza luminii.

Albert Einstein a fost fascinat de o intrebare esentiala: ce ar percepe daca ar putea calatori pe o raza de lumina? Raspunsul sau la aceasta intrebare avea sa schimbe lumea. Einstein si-a dat seama ca timpul ar inceta sa existe la viteza luminii. Nu doar atat, dar, cu cat un observator s-ar apropia mai mult de viteza luminii, cu atat mai incet ar „curge” pentru el timpul. Pentru un observator aflat nu pe raza de lumina, timpul ar continua sa treaca in ritmul sau normal. Cu alte cuvinte, daca o persoana se afla pe o raza de lumina si cealalta nu, ele ar inceta sa existe in acelasi „bloc” spatio-temporal.

Deci, pe masura ce Zoe si masina ei se apropie de zid, rata metabolismului ei se accelereaza si creierul ei este inundat de neurotransmitatori. Sinapsele ei freamata de agitatie si are loc o descarcare electrica masiva – cu viteza luminii. Aceasta „inundatie cu glutamat” se petrece doar o data in viata, la apropierea mortii. Nu s-ar putea oare ca un asemenea potop sa impinga constiinta insasi sa se deplaseze cu viteza luminii si astfel s-o scoata in afara timpului?
Dar cum stau lucrurile din punctul de vedere al unui martor al accidentului lui Zoe? Pentru un observator, Zoe se ciocneste violent de zid cu masina si moare. Dar ea exista deja pe o alta traiectorie in spatiu-timp, pe care impactul inca nu s-a produs – si s-ar putea sa nu se produca niciodata, in universul observatorului Zoe moare, in timp ce, in universul propriu, ea continua sa traiasca in „crononi” din ce in ce mai mici.

33 Comments

 1. @sinergetic, pe deoparte ai dreptate dar pe de alta cam exagerezi.

  din articol reiese ca a muri poate insemna si a calatorii in timp pt ca ambele implica viteza luminii.Prin ”univers paralel” inteleg un alt univers decat cel existent sai spunem. O ”calatorie in timp” implica timp si spatiu, un timp trecut sau viitor ca daca ar fi prezent ar fi o simpla calatorie in spatiu. O calatorie intr-un timp trecut sau viitor implica automat si spatiu(acelasi pe care il constientizezi in prezent) care apartine universului existent, un univers infinit. Sa presupun existenta unui ”univers paralel” implica faptul sa cred ca e infinit, implicit sa cred in existenta unui numar infinit de universe infinite ca marime…nu? Nu…glumesc 🙂 )
  Limita in Univers – 299.792.458 m/s in vid. cand o sa se inventeze ”masina timpului” o sa cred si in viata dupa moarte. pana una alta ,omul mai are sa crape quarcul in doua.

  sa-mi fie cu iertare dar articolul e mult prea complicat pt site’ul almeea

 2. TIMPUL ESTE ETERN IN AFARA ACTIUNII,SI CRONO,IN INTERACTIUNI PT ETERNITATE.
  MOARTE NU EXISTA.Apoc;21cu4.Cine vorbeste de moarte nu intelege cu adevarat viata vesnica.
  CA SA INTELEGI FAPTUL CA MOARTEA NU EXISTA,TRBUIE SA FI AVUT PARTE DE INTIIA INVIERE.APOC;20cu6
  ”ATUNCI” POTI SATI EXPLICI CLAR (LOGIC)VIATA ETERNA.
  DESCOMPUNEREA(TEMPLULUI) TRUPULUI FIZIC(moartea)IN CARE LOCUIESTE,TRUPUL PSIHIC(sufletul),NU ALTEREAZA CU NIMIC TRUPUL PSHIHIC(SUFLETUL)CARE ESTE ETERN,SI CARE SE ”REIBRACA”!!!DUPA O PERIOADA,DIN ETERNITATE ,PT ETERNITATE.
  DECI,”MOARTEA”ESTE DOAR UN ”PROCES”IN !!!EXISTENTA!!!,PT ETERNITATE.
  CHIAR MOARTEA ESTE O PARERE,SI UN VISTERNIC DE VETI…. DE EMINESCU.

 3. Invierea lui Iisus Hristos a spulberat moartea care e doar o trecere de la viata materiala la ce de dincolo de aceasta viate la vesnicie.Cumn a inviat Hristos asa vor invia si oamenii iar cei in viata vor fi schimbati cei buni vor primi un trup de slava iar cei rai vor primi un trup de ocara( asa cum si Lucifer si ceilalti ingeri cazuti au primit ) si asa vor trai fiecare dupa aia dupa masura faptelor lor.

 4. Sorin-asa sa faci mereu. Insa vezi ca te inseli atit de amarnic si viata iti va demonstra. Cind ai sa intelegi ce ai spus atunci va fi prea tirziu sa-ti ceri scuze.
  Sorine, sint mai buna decit tine de 10000 de ori! dar ce sa faci asa esti invatat sa acuzi, sa jicnesti, sa scuipi, poate sa si „omori” in final si toate astea in numele credintei tale in Dumnezeu!!!!
  Si daca Dumnezeu exista cum te lasa sa vorbesti in halul asta in numele lui?
  Inca o data iti spun sanatate si numai bine si sa dea Dumnezeu sa intilnesti numai oameni asa „rai” ca mine si sa-i ignori din toata inima caci asa te invata, cine oare? Dumnezeu? Nici vorba! Eu stiu invataturile lui, tu nu le sti!

 5. Ai afirmat cate-am amenintat te intreb:CIND SI IN CARE ARTICOL ,in cel cu ateismul eu nu -mi amintesc sa-ti fi scris nikul decat cand ai inceput sa arunci acuze draga cunoscatoare de Dumnezeu si incercam sa-ti spun ca nu era vorba despre tine ci despre Salom cu care dealtfel m-am si impacat ca ne-am cerut scuze reciproc . De ce m-ai acuzat tu de fanatism nu inteleg . Regret ca mi-am pierdut timpul de poman incercand sa te ajut tu nu vrei sa fii ajutata iti meriti singuratatea ,spun asta cu regret i suflet si sa stii ca nu as ucide ca eu nici o gaina nu sunt in stare sa o tai chem vecinii dar tu care te lauzi ca esti buna cunosti acest aspect.

 6. Sinergetic – intradevar interesant articol, chiar ca timpul nu exista pentru muribunzi, si daca mai exista ceva-ceva, chiar nu trebuie sa si-l piarda aiurea.
  petit – nici nu am observat acel „universe” atit de absorbita am fost de lectura, si pe urma nu existe si forma de „almanahe” si cea de „succesuri”? Nu-ti face probleme, eu am inteles ce ai vrut sa spui de fiecare data.
  Ce nu am inteles este chestia aia „cu 40 de grade la bord”!

 7. THATWASANEARGO. EU IL APRCIEZ PE SORIN PT FAPTUL CA ESTE UN OM,CARE ESTE DE PARTEA BINELUI,CA SI TINE DE FAPT,CHIAR DACA NE MAI ”CIOCNIM”IN CUVINTE UNEORI,SINTEM DE ACEIASI PARTE A BARICADEI, SI ”LUPTAM”FIECARE DUPA CAPACITATILE LUI.ASTA TREBUIE INTELES, CA, RESTU SE COMPLETEAZA IN TIMP.TIMPUL ISI SPUNE ULTIMUL CUVINTUL,DAR,DECISIV. BINELE ESTE UNUL SINGUR. DECI, EL VREA BINELE PT TOTI,SI ”LUPTA”SI EL ,CU ”ARMELE CARE LE ARE IN ARSENAL”. SI EU IL INTELEG. EU ITI DORESC NUMAI BINE CA INTOTDEAUNA.

 8. THATWASANEARGO, pot sa jur ca ti-am vazut un comentariu pe Lovendal unde spuneai ca , cine e interesat poate incerca sa-ti desluseasca nick-name-ul…Pot spune ca se refera la o intamplare traita de mult timp dar totusi timpul sta in loc, sau, ceva de genul: a fost cat-pe’aci, apoi GO..mi-se pare ca esti o persoana foarte interesanta si ca am avea multe de discutat, putem vorbii mai multe ? multumesc anticipat

 9. confuzu-nu te jura, asa este cum spui, imi pare rau ca am ales acest nick caci destui nu au inteles nimic nici din el nici din ce tot am comentat dintr-o crunta si reala realitate si proprie experienta si imi pare si mai rau ca tu m-ai perceput altfel, (chiar nu sint de loc interesanta, sint normala, trist de normala), tocmai am aflat ca am lasat alta impresie, ca am inselat oamenii, ca i-am suparat, dar daca tu mai ai incredere ca avem ce vorbi, ok, dar nu aici, pentru ca aici pe site vorba lui petit – ar trebui sa fac si eu comentari din amuzament. Nu stiu daca o sa pot face asta, voi incerca desi mi se pare aiurea, o pierdere de timp pe care eu nu mi-o mai permit-timpul meu s-a comprimat intradevar. Eu am vrut sa aflu niste raspunsuri, sa invat citeceva, sa „aud” si alte pareri, nu sa ma amuz caci nu este un site de amuzament nici asta nici cel de pe Lovendal.
  Acum sint un pic dezamagita de unii oameni dar imi va trece si putem avea un dialog normal atita vreme cit este masura, autocontrol, bun simt, intelegere si toleranta.
  Nu-mi las public ID dar poti afla coordonatele mele de la Almeea, la cererea ta expresa si as dori sa ramina doar pentru tine si mai ales sa te „desconspiri”! de indata ce doresti sa ma contactezi in privat.

 10. Omul cuvintele tala ma fac sa merg mai departe desi se pare ca pierd teren pe aici pe site tot mi multi incep sa ma urasca pentru ceea ce scriu cred ca o sa va las si o sa ma multumesc sa citesc doar articolele . Imi spuneai candva sa nu mai scriu dar sub o forma mai dura eu nu indraznesc sa scriu si asa sunt acuzat pe nedrept de persoane pe care nu le-am atacat cu nimic . Eu vorbesc la modul general si ma trezesc atacat ca as fi acuzat pe cineva de ceva .Eu stiu de ce pentru ca adevarul supara . Am scris o data ca doar cei credinciosi vor primi energie benefica sa supravetuiasca in perioada urmatoare sa vezi frate cred ca daca eram in fata lor erau in stare sa ma crucifice ca pe Iisus . Cum am indraznit sa scriu asa ceva ca Dumnezeu e bun si iarta . Dumnezeu nu mai ingaduie multe cand s-a legalizat casatoria intre homosexuali,prostitutia, incestul ,drogurile etc . Cand Fiul lui si-a dat viata pe cruce pentru noi ei vor iertare la infinit dar au ales calea raului . Bombardamentele din Coreea au fost inceputul Egiptul fierbe satana vrea razboi ca sa-si introneze falsul profet ca si dumnezeu atunci eu nu voi mai putea sa ma exprim liber ca ar insemna condamnarea mea la moarte si nu numai a mea ci si a intregii mele familii .In imaginea unora bunatetea lui Dumnezeu e considerata ca fraereala lasa ca eu umblu cu curnve beau fur fac tot raul ca El ma iarta . Dumnezeu e drept si plateste corect dupa masura faptelor.Multi care m-au „injurat”pe aici au zis sunt mai bun si mai cinstit ca tine Sorine. Eu nu sunt cinstit eu doar muncesc in productie platesc taxe de ma usuca intretin prin munca mea 20 -30 care o freaca laudanduse ca muncesc . Vorbesc frumos cu familia mea nu beau alcool nu fumez pacatul meu e ca ma aprind relpede si mai injur . Nu vreau sa fiu bogat de aia sunt rau .

 11. Corect timpul nu exista, sau mai corect ar fi sa spunem ca exista doar un prezent „continuu” , o eternitate impartita secvential. Despre timp cam toate popoarele stiau cu exactitate natura lui. Totusi pentru a putea fi practici in planul fizic au masurat cat de bine au putut timpul cu fel si fel de calendare si „ceasuri” care mai de care mai precise.
  Cat despre moarte …. nu trebuie sa fi un mare credincios sa observi ca exista ceva dincolo de planul si lumea fizica. Personal am fost in moarte clinica , si am observat unele lucruri relatate si in articol. Culorile din planul „astral” sau lumea de dincolo sau cum vreti sa o numiti sunt mult mai vibrante sunt culori ce depasesc spectrul luminos cunoscut, timpul nu exista in acel taram, totul fiind un mare „prezent”, deplasarea se face cu ajutorul gandului si a fortei mentale, emotiile sunt mult mai intense toate fiintele neputand sa isi ascunda emotiile, ele fiind percepute imediat de alte fiinte (nu veti gasi oameni cu 2 fete acolo 🙂 . Este un taram identic cu cel al viselor , dar cand visam tindem sa uitam detalii foarte importante despre locurile ce le-am vizitat. Daca credeti ca isele nu au importanta inchei cu un citat din Thoreau:
  Un rege doarme 12 ore pe zi visandu-se de fiecare data ca fiind un papucar,
  Un papucar doarme 12 ore pe zi visandu-se de fiecare data ca fiind un rege. Cine este regele si cine este papucarul 🙂

 12. petit- zeru-i zer? Precis? Parca leru-i ler, dar si zeru’? Deja am o trilema!
  Iarasi pui intrebari de a caror raspuns te amuzi? Eh, nu-ti mai raspund, asa sa sti!
  Ce este „acum”? Esti timpul in care eu traiesc, pentru miine „miine” poate sa nu mai fie, stiu ca si pentru tine, si pentru altii, INSA EU STIU motivul!

 13. SORINE,TU TIAI ALES PARTEA BUNA A LUCRURILOR…….INTELEGI ?.TRAIESTETI TU VIATA DUPA PRINCIPIILE DREPTE ALE ORTODOXIEI SI NU TE MAI OBOSI SA SCHIMBI LUMEA, CA, NU VEI REUSI ,SI IN PLUS ,ITI FACI SI DUSMANI.DE MULTE ORI ESTE GREU SA NE SCHINBAM PE NOI INSINE,DAR SA MAI SCHIMBI PE CINEVA .LASA TIMPUL SASI SPUNA CUVINTUL,CA EL ESTE CEL CE ”DECIDE”IN TOTUL. –ORICE LUCRU ISI ARE VREMEA LUI– SPUNE ECLESIASTUL. TU ESTI UN OM CU SUFLET MARE, SI ESTE PACAT SA TE CHINUI,FARA A OBTINE REZULTATELE SCONTATE.
  ASCULTAL PE ECLESIASTUL!!!. SANATATE SORINE.

 14. chimie ,fizica,matematica,gandire,ratiune,memorare,stocare,reactualizare…..un lant care continua la nesfarsit prin transmiterea informatiilor de la lumina la lumina ,spatiu la spatiu timp la timp,element la element …etc,viata e un dar, sa o traim frumos,moartea e poarta catre eternitate sa o acceptam si sa traim vesnic prin constiinta celor care ne succed…TATA! ceea ce realizam in aceasta viata vorbeste despre noi si ne asigura continuitatea drumului.

 15. R.A.- sintem frati/surori de aceeasi „experienta” si ce sa-ti spun ca asa este cum spui? Ce sa comentez la articol? Ca da este adevarat! Sa zica lumea pe aici ca sint „dusa”? Nu pot spune intru totul ca „simptomele” sint cele prezentate, eu nu am putut sa mi le explic atit de elaborat, doar ca eu personal (nu stiu daca si tu R.A. sau altii) am ramas de atunci cu niste „calitati” sau „defecte” nu stiu cum sa le numesc de care la inceput m-am speriat, apoi m-am obisnuit cu ele si apoi le-am folosit inspre binele meu si am renuntat sa mai spun la cineva, ca oricum nu te cred nimeni.
  Pina nu treci prin diverse situatii chiar nu poti crede, nu poti accepta, insa eu zic ca daca oamenii ar fi mai receptivi si mai dornici de intelegere poate ca s-ar reusi ca momentele dificile sa fie depasite cu mai putina suferinta si sperietura. Nu stiu ce sa zic mai mult, ma opresc aici spunindu-ti R.A. ca nu esti singur/singura care ai fost pentru putin timp „dincolo”: well came in the club!
  Ce pot spune este ca nu stiu de ce m-am intors! Poate ca este vreun motiv, poate nu il constientizez eu? Am renuntat sa mai caut raspuns la intrebarea asta, undeva in interiorul meu sint convinsa ca am vreun rost, de vreme ce sint inca aici!

 16. OMUL- ma simt cumva datoare sa-ti dau NUMAI TIE o explicatie de ce m-ai dezamagit! ” Binele pe care mi l=ai dorit ca intotdeuna, nu l-am simtit, a fost spus de pe virful buzelor asa ca sa-mi spui si mie ceva de bine. Nu, nu am nevoie de asa ceva! Simturile nu m-au inselat niciodata.
  1. Nu suport propozitiile, frazele care incep cu „daca” caci automat apare amentintarea „atunci”, cum sa-ti spun ? organic nu suport amenintarea, imi ies bube, am o stare de rau de foarte rau.
  2. Nu suport agresiunea nici cea fizica (de asta poate ne mai putem apara), si in nici un caz cea verbala (te poti trezi oricind fara sa vrei cu vorbe aruncate, gratuite care ramin si dor)
  3. Ca sa nu mai vorbesc de „cap intre umeri” si „git in jug” si „spiritul de turma”, pe care chiar nu le agreez nici in filme dar in realitate.
  4. Si pe urma cine este „fara pacat sa aunce cu piatra” sa zica ca sint buna sau rea, pe drumul bun sau nebun?
  5. Numai eu stiu cum sint, cine sint, ce am realizat pentru mine si oamenii de linga mine si cit de netrebnica sint sau nu. Eu sint bine infipta cu picioarele in pamint si nici un tzunami din lume nu ma va dobori as de usor.
  Ca sa-ti dau un exemplu chiar de aici de pe site. Exista un nick (nu-i dau numele ca sa nu-i fac reclama si sa-i creasca cornite-oricum se va recunoste singur) cu care „relatia” sa zic asa sau dialogul a inceput in forta si intr-un stil „smuls” ceva de speriat. Eh, acest OM (care poate fi cocalar de Rahova, pitiponc de Dorobanti, satanist, ateu, pocait, musulman, etc) mi-a demonstrat IUBIRE, iubire fatza de oameni, INTELEGERE, dorinta de comunicare, blindete si am sfirsit (ma rog, eu nu imi doresc sfirsitul acestei „relatii”) prin ai multumi pentru vorbele frumoase, calme si din suflet si mai ales „tare si raspicat” spuse (lucru extrem de greu pentru mine caci sint un „gica contra” patologic), adica m-a facut sa „cad pe ginduri” si sa-mi schimb atitudinea ostila. Si nu este singurul, mai exista niste nick-uri pentru care am tot respectul si toata dragostea (se stiu ei foarte bine fara sa dau nume). Eh, asa vad eu modalitatea de a aduce un om pe o cale de mijloc macar daca nu pe cea buna, de al face prin exemplu tau sa cugete mai profund.
  De fapt daca ma gindesc bine si Isus tot asa a facut: a umblat in lumea, s-a asezat pe cite o piatra si a vorbit la oameni si atit, cine l-a ascultat bine, cine nu iarasi bine, nu a amentintat, chiar parca a zis la un moment dat: iarta-i Doamne ca nu stiu ce vorbesc si atit.
  Eu, si asa ar trebui sa facem toti, nu traiesc cu frica de Dumnezeu ca ma „va pali” daca fur, mint, preacurvesc, invidiez, etc ci cu iubirea de Dumnezeu (bun, acum pusa un pic la incercare), din etic si moral si educatie nu fac toate astea, NU de frica cuiva fie el si Dumnezeu.
  Eu nu stiu citate din Biblie (nu ca nu l-as putea retine) ci chiar nu le gasesc rostul, eu stiu si am invatat sa inteleg pildele. Este una care zice: nu-i pacat ce bagi in gura, este pacat ce scoti pe gura. si mai sint si multe altele. Si este mare lucru sa avem capacitatea de a ne comporta astfel incit sa nu fim nevoiti sa cerem iertare. Este vorba de autocontrol, greu de realizat dar nu imposibil daca vrem ceva de la noi mai mult decit obisnuitul: trebuie sa gresesc ca sint om. Da, greseala este omeneasca dar a persevera in greseala doar stim cu totii ca este diabolic.
  Daca m-ai inteles bine sper sa raminem intr-un oarecare dialog, desi ti-am spus m-ai dezamagit un pic, bun, nu esti nici primul si nu vei fi nici ultimul, insa am considerat ca fatza de tine trebuie sa ma explic desi cind ajung sa-mi justific actiunile si gindirea deja ceva moare in mine. Poate increderea.
  Si sa stii ca eu am trecut prin iad de multe ori si crede-ma cu nu este graznic si nu ar trebui invocat sub nici o forma si mai zic ca daca inca sint aici nu inseamna ca sint o neispravita care trebuie sa-mi ispasesc pacatele ci sint un om ales chiar de acest Dumnezeu.
  Eu nu stiu daca sint buna sau rea, insa stiu ca sint pretentioasa cu mine si cu cei din jurul meu, am cerut mult de la viata si mi-a dat, da, viata mi-a dat VIATA (cu timpul stau mai prost, s-a cam comprimat) si nu mi-am irosit-o de data asta si nu am de gind sa o irosesc nici in viitor. Si vorba unui drag prieten virtual de pe aici (am am zis drag-incredibil! dar asa este…… never say never), nu voi mai pune suflet, nu ma voi mai necaji ci doar o sa ma amuz de cum incolo ca risul chiar face bine iar de ingrasat nici o sansa, nu-mi permite „sanatatea”!
  OMUL eu sper sa nu fi suparat pe mine, sa ma fi inteles macar tu, (da, stiu sint „greoaie”, dar asta m-a ajutat sa trec peste MULTE si sa fiu azi „in picioare” linga cei dragi), scuze ca am plictisit ceilalti useri si ce sa zic cu drag si pe curind!

 17. Omul iti multumesc pentru urare si tie la fel dar Moise spunea ca cine salveaza o viata e ca si cum ar salva 1000. Daca nu ma insel cumva ca nu mai tin minte ca nu am mai pus mana pe o biblie cam de multisor citesc doar din Testamentul Nou si asta cand am nelamuriri . Sipentru amica mea pe care eu nu o urasc un citat „calauze oarbe cum veti scapa de focul Geenei” spune Domnul Iisus Hristos fariseilor printre altele.Sa stii Thatw. ca eu nu urasc pe nimeni si nu am amenintat cu focul iadului ci doar am spus ce se poate intampla si cu mine dealtfel ca nu cred ca m-am pus pe mine mai presus decat ceilalti . De fiecare data am zis ca sunt pacatos.

 18. Dar, oameni buni, faceti ceva, cineva sa anunte la 112, Zoe a avut un accident si voi va lamentati aici fara sa interveniti, asa ceva nu e cu putinta. Apoi mai e ala cu lampa care in loc s-o lase aprinsa ca cineva moare o tot stinge. Aprindeti macar o lumanare. Iar daca tot a crapat Zoe, cand e inmormantarea?

Leave a Reply