Astrologia, o stiinta la fel de serioasa ca astronomia?

Social Media
 •  
 •  
 •  

De-a lungul timpului, stiinta astronomica a fost legata de astrologie, arta de a evalua influenta corpurilor stelare  asupra Pamantului si a omului. Stiinta considera astrologia ca o astronomie primitiva. Totusi, facultatea sa de a prezice viitorul este considerata ca iluzorie de lumea stiintifica.

Niciun savant nu ar fi admis, in urma cu cateva decenii, ca o invazie devastatoare a lacustelor in nord-estul asiatic s-ar fi putut produce din cauza activitatilor petelor solare. Ideea unui raport intre acestea si insecte ar fi parut prea ridicol pentru a fi discutata la nivel academic. Cu toate acestea, observatii facute in ultimii ani au stabilit o relatie intre invaziile lacustelor si petele solare, putandu-se preveni flagelul. In cartea sa, Mysteries of the Universe, W. R. Corliss scrie: „Inca si mai straniu e sa observam cum aparitia celor mai puternice pete solare se dovedeste putin sincronizata cu revolutiile franceza si rusa, cele doua razboaie mondiale si conflictele corean si vietnamez. Daca astrologia ascunde o mica parte de adevar, ne mai ramane de explicat acest adevar in termeni stiintifici”.

In opinia astronomului rus R. P. Romanciuc, „patratele” si „conjunctiile” astrologiei au o baza stiintifica. “Sunt, spune el, pozitiile Soarelui, ale lui Jupiter si Saturn care determina activitatea petelor solare”. Si si-a fondat concluziile pe o harta realizata in acest sens. Astrologii din antichitate incercau sa prezica viitorul prin pozitia respectiva a planetelor. Cine stie? Pretentiile lor nu erau, poate, absurde. Daca pozitia aceasta are o influenta asupra Soarelui, tabelele astronomice ar putea sa ne furnizeze date heliografice si chiar sa permita previziuni climatice pe termen lung. Avand la baza surse stiintifice serioase, aceste exemple stabilesc coincidentele intre fortele solare si planetare.

Astrologia era fondata pe aceeasi supozitie, ca stelele influenteaza viata oamenilor. Cateva din credintele profesate de astrologi pot avea deci baze stiintifice. Sir Isaac Newton estima ca astrologia era o stiinta. Criticat vehement de Holley pentru aceasta opinie, el a replicat: „Eu am studiat subiectul, domnule, nu dumneavoastra!” Chiar daca nu este luat in consideratie caracterul divinatoriu al astrologiei, un fapt ramane uimitor: inteleptii din antichitate aveau clar conceptul corpurilor stelare emitand radiatii. Doar aceasta idee singura se dovedeste pe deplin stiintifica.

7 comentarii la „Astrologia, o stiinta la fel de serioasa ca astronomia?”

 1. Astrele nu pot influenta nimic de pe terra ele fiind la distante pe care nici tahionii nu le pot intrece, o astfel de lumina venind de la cea mai apropiata stea pe pamant, dupa ce omul a murit de mii de ani, asta nu inseamna ca planetele nu influenteaza, ba da influenteaza, dar nu creaza destin cum mint astrologii(nu am nimic cu ei, ci cu ideile lor) pt ca destinul meu nu sta in stele sau in planete ci dupa cum vreau eu. Viitorul este intr-o continua miscare si nu este fix, el neputand fiind vazut nici de o masina a timpului, dar de astre.

 2. Astrologia exista.Diferenta este ca ea se afla in puterea mintii si inimii unor oameni care au o limita de varsta…un final de viata…Stelele, soarele..stau mereu la locul lor, asa zis…si ne trimit energie,,Chiar daca se preiau informatii…ele trec printr o minte…o inima de astrolog….Asta face astrologia, astrologul…vrea sa stie cu mintea si inima ce va face aceasta energie pe pamant…cum reactioneaza oamenii…cum vom trai, ce ne asteapta…cum sa fim impacati, fericiti cu stelele si inima noastra..Eu ii apreciez mult pe astrologi si cred ca merita sa discutam despre ei…Dincolo de datele tehnice,pe care trebuie sa le stapaneasca f bine, trebuie sa aiba calitati umane deosebite…Prin ei parca se conecteaza cerul si pamantul,,Unii…se pierd aiurea…dar exista astrologi care vad, si simt cu inima….vad si simt cu mintea…si au harul de a ne transmite ceea ce vad si simt ei….Este un dar divin acesta ..Eu cred ca astrologia este astronomia umanizata…

 3. Ceea ce nu prea spune nimeni despre astrologi este ca ei folosesc sistemul … geocentric. Miscarea retrograda a lui XXX este data numai de miscarea aparenta a planetei respective fata de pamant. Nu stiu daca este gresit acest fundament pentru explicarea influentei astrelor (de fapt a planetelor), unde apropierea sau indepartarea de Pamant este mai importanta decat pozitia lor fata de soare (sistemul heliocentric).
  Poate ca ceea cxe spun ei e de luat in seama pentru ca organismele vii sunt niste receptoare extrem de sensibile la variatia parametrilor mediului. Omul, in partea lui constienta, nu prea simte asta, dar de cele mai multe ori inconstientul reactioneaza la acesti stimuli. Ex. un camp magnetic mai puternic si fluctuant ne dezorienteaza si creaza anxietate. Cati dintre noi au si un detector de nivel de camp ca sa corelelze starea lor efemera de discomfort cu variatia campului magnetic? Cel mai bine o resimt porumbeii calatori care in timpul eruptiilor magnetice sunt cam dezorientati si ajung cu intarziere acasa.

 4. dragos…astrologia nu ne face destinul…ne influenteaza in viata de zi cu zi…ne ajuta sa ne dam seama de anumite lucruri ce3 au loc in viata noastra daca suntem atenti…ba chiar ne previne de anumite pericole..trebuie doar sa ne aflam la punct cu detaliile astrologice referitoare la noi. in rest, da desatinul ni-l facem noi…dar daca nu avem grija…s-ar putea sa nu fie tocmai ce ne-am dorit.

 5. Iasmina care este la tine diferenta intre a ne face destinul si a ne influenta viata, eu cred ca ai spus doua cuvinte avand aceeasi semnificatie, o stea, mai exact lumina de la ea ajunge pe terra la sute de mii de ani dupa ce omul s-a nascut de mult, cate zodii zunt ???? 12???? gresit 13, iar daca le recompilam imaginandu-ne alte forme, ne pot da mai multe zodii, ideea este cum le vezi si ce forma vezi aliniind punctele respective ce se formeaza din stele.

 6. Newton avea dreptate. Cine vrea sa inteleaga sau sa se convinga de veridicitatea astrologiei nu are decat sa o studieze si sa o inteleaga. Atunci va putea trage singur concluzii si isi va putea exprima o parere bazata pe cunoastere si nu pe presupuneri, auzite sau vorbe in vant. E libertatea fiecaruia sa creada ce vrea, pana la urma. Stelele ne influenteaza sau nu destinul ? Din punctul meu de vedere, astrele nu ne controleaza destinul, ci ne ofera in primul rand un anumit potential, un “aluat” sa zic asa pe care noi alegem, fie sa il dezvoltam, fie sa ramanem la un nivel minim, subestimandu-ne capacitatile, alegand inconstienta, viciile si alte atatea. PLANETELE NE OFER ANUMITE TENDINTE, INCLINATII, liberul arbitru ramanand tot noi, noi alegem ce drum sa urmam, pana la urma. Am observat ca sunt multi asa zisi-astrologi care nu numai ca fac din astrologie o chestie pur comerciala, absolut dizgratioasa, indrugand verzi si uscate fara un substrat, fara o esenta, cazurile sunt foarte multe,deci e normal ca majoritatea celor care vad, citesc sau aud asemenea lucruri sa-si formeze o parere cum ca astrologia ar fi o chestie de ghicitura, vrajitorie ( poate fiindca si multi astrologi practica si alte tehnici cum ar fi tarotul, chestii legate deja de domeniul vrajitoriei) sau o MARE NAIVITATE, . Desigur, sunt atatia astrologi cu experienta care stiu ce vorbesc, care au studiat, au observat, au intuit si folosesc astrologia cu scopul de a ajuta oamenii in evolutia lor, de a le arata ca astrele formeaza o anumita ipostaza, NU O INTAMPLARE EXACTA, CA SI CLARVIZIUNEA, asa cum vezi ca spun multi asa-zisi astrologi. Nu e asa usor sa interpretezi corect tot ce vezi si sa stii exact cum si unde “bate”, doar experienta, inclinatia, intuitia si perseverenta dau rezultate stralucitoare.Fiecare ce crede..eu nu vreau sa conving pe nimeni, eu mi-am expus parerea mea personala.

Lasă un comentariu