marți, decembrie 6, 2022
AcasăReligieYoga nu este stiinta, ci religie! Asadar, nu poate fi practicata de...

Yoga nu este stiinta, ci religie! Asadar, nu poate fi practicata de crestini!

Yoga nu este stiinta, ci religie! Asadar, nu poate fi practicata de crestini!

Dati like si inscrieti-va AICI pe pagina oficiala de Facebook a site-ului Almeea.ro

https://www.facebook.com/almeea2008

yoga religieSa cercetam afirmatia pe care tot o auzim pe cei care practica yoga: „Yoga nu este religie, ci o stiinta ca oricare alta”. Aceasta inseamna ca oricine poate practica yoga, inclusiv un crestin, un musulman sau un hindus. Dar oare asa sa fie? Sa fie vorba doar de stiinta pura?

„Nucleul tare” al hinduismului il reprezinta poporul indian si, geografic, tara Indiei, de unde si numele. Astazi, dupa o izolare de secole, se fac eforturi sustinute pentru popularizarea lui pe toate continentele: Europa, Australia, America de Nord si de Sud, Africa, inclusiv Rusia Asiatica si Japonia. Hindusii sunt despartiti in sute de erezii sau scoli divergente doctrinar, care pastreaza totusi ca punct comun recunoasterea autoritatii Bhagavad Gitei, „evanghelia” hinduismului. Este un text unanim acceptat drept „sfant” si „insuflat de Dumnezeu”. Acest text este studiat sistematic de catre yoghini, si cantat zilnic ca forma de adorare a zeului Krishna.

Ce este Bhagavad Gita? Un dialog in forma de poezie, intrunind toate elementele unei teogonii, comparabil intrucatva cu poemul antic al lui Hesiod ce descrie nasterea zeului Olimpului, sau cu Iliada lui Homer, in care razboiul Troiei devine pretextul multor prietenii sau invrajbiri intre zei si oameni. Asadar, in Gita, zeul Krishna ii descopera yoga prietenului si ucenicului sau, Arjuna. Convorbirea dintre cei doi are loc cu putin inainte de inceperea unei mari batalii. Imparatul luptator Arjuna intreaba, iar Domnul (Krishna) il invata. Sa dam cuvantul textului insusi, care este extrem de revelator:

* „Dupa cum ti-am spus si inainte, o, tu, cel fara de pata, in aceasta lume exista doua cai: cea a scolii Samkhya cu yoga cunoasterii si cea a scolii Yoga cu yoga faptei” (III, 3).
* „Chiar aceasta yoga din vremea inceputului ti-am explicat-o astazi. imi esti credincios si prieten; aceasta este taina suprema” (IV, 3).

Prin urmare, conform Gitei, yoga nu este o descoperire sau o creatie omeneasca, asa cum este spre exemplu stiinta. Yoga este o revelatie „dumnezeiasca”, un dar pe care zeul Krishna, „Domnul Yogai”, il ofera omenirii prin mijlocirea lui Arjuna. Mai mult decat atat, yoga este o forma de adorare prin care zeul doreste sa fie venerat de catre adeptii sai. Krishna spune:

* „Insa oamenii cu suflet mare, care au sprijin in mine, care nu au alt gand, o, fiu al lui Prtha, au parte de Natura mea divina, cunoscandu-l pe Cel Neclintit, Obarsia existentelor. Glorificandu-ma mereu, infranandu-se credinciosi legamintelor, inchinandu-mi-se, ma adora cu daruire, mereu concentrati” (IX, 13-14).
* „Mereu multumit, yoghinul cu sinele stapanit, care-si tine hotararile, nazuind spre mine cu inima si cu mintea, cel daruit mie, acela mi-e drag” (XII, 14).
* „Si cel care va cerceta acest dialog despre Lege dintre noi doi, acela, socot, ma va adora prin sacrificiul Cunoasterii” (XVIII, 70).

Zeul Krishna arata deci ca nu doar practicarea yoga, ci fie si numai simplul ei studiu teoretic este socotit o forma de adorare a sa! Inutil sa subliniem ca adorarea este un act pur religios, nicidecum stiintific.

Tot in Bhagavad Gita, Krishna invata ca yoga este o forma de jertfa adusa lui. Nu este nevoie sa insistam nici asupra caracterului „stiintific” al unei jertfe. Sa urmarim textul:
* „Unii sacrifica toate activitatile simturilor si ale suflurilor vitale in focul stapanirii de sine aprins de Cunoastere. Unii asceti care tin legaminte aspre fac sacrificiul bunurilor materiale, sacrificiul ascezei, sacrificiul yoga si sacrificiul Cunoasterii si al recitarii Vedelor” (IV, 27-28).

In alte versete, zeul Krishna se proclama pe sine Dumnezeu creator al cosmosului. Proclama ca el este centrul si scopul in jurul caruia graviteaza si spre care tintesc toate componentele practicii hinduismului: scrierile „sfinte” (Vedele), jertfele, slujbele, mantrele, sunetul sfant OM, exercitiile yoga – toate sunt… Krishna. Sa dam cuvantul textului:
* „Eu sunt stradania sacrificiului, eu sunt sacrificiul, eu sunt ofranda adusa strabunilor, eu sunt iarba magica, eu sunt mantra, eu sunt untul sacrificiului, eu sunt focul, eu sunt jertfa. Eu sunt tatal acestei lumi, muma, oranduitorul, strabunul, ceea ce trebuie cunoscut, mijlocul de purificare, silaba sacra OM, Rk, Saman si Yajus, Calea, sustinatorul, stapanul, martorul, popasul, salasul, prietenul, inceputul si nimicirea lumii, locul, asezarea, samanta, Cel Neclintit. Eu dau caldura, opresc si dau drumul ploilor; eu sunt nemurirea si moartea, si tot eu sunt – o, Arjuna! – Fiinta si Nefiinta” (IX, 16-19).

In sfarsit, sa vedem care este mobilul exersarii yoga, si totodata telul sau final:

* „Fii cu mintea la mine, daruit mie, sacrifica-mi mie, cinsteste-ma pe mine; la mine vei veni, da, ti-o fagaduiesc, mi-esti drag” (XVIII, 65).

Asadar, scopul si punctul terminus al exercitiilor yoga este unirea cu Dumnezeul Krishna, cu inventatorul, creatorul si invatatorul yogai! (de altfel, aceasta si inseamna cuvantul „yoga” – unire cu Dumnezeu). Este ceea ce invata insusi „Dumnezeul” Krishna (sau cel care se ascunde in spatele sau), si „cartea sfanta” Bhagavad Gita!

Concluzii

Yoga, filosofia pe care ea se articuleaza si din care decurg toate practicile sale, este intemeiata pe un set de conceptii fundamental religioase:
– existenta si nemurirea sufletului;
– metempsihoza sau reincarnarea;
– legea karmei, care postuleaza rasplatirea faptelor bune sau rele ale omului de-a lungul unor vieti
succesive;
– existenta unui Dumnezeu care ii calauzeste pe oameni catre El.

Gurusii stapanesc insa arta pervertirii cuvintelor si a deturnarii sensurilor. Rationamentul lor este simplu: „in lumea occidentala stiinta se bucura de autoritate, deci ar fi util sa adoptam masca stiintei”.

ATENTIE!

Site-ul almeea.ro nu-si asuma nicio responsabilitate juridica sau de orice alta natura pentru articolele legate de vindecarea fizica / psihica / spirituala, prin folosirea sau nefolosirea anumitor alimente, medicamente, exercitii si / sau alte terapii. Aceste articole au doar rol informativ. Daca doriti sau nu sa folositi sfaturile din aceste articole depinde doar de voi. Va recomandam sa cereti un consult specializat inainte de a pune in practica aceste sfaturi.

10 Comments

 1. Mi-am permis sa citez cateva secvente sa le lamuresc, din cauza ca gasesc si cateva contraziceri, si unele chestii care sunt fortate rau de tot.

  ‘…Inutil sa subliniem ca adorarea este un act pur religios…’
  Daca eu imi ador copiii…cum sa traduc asta? Imi ador sotia…imi ador prietenii…e cam ciudat. Nu sunt de acord cu ceea ce ai spus. Pornesti de la afirmatii gresite sau fortate, deci rezultatul va fi eronat.

  ‘…Yoga este o revelatie “dumnezeiasca”…’
  In principiu, asa ar fi cam toate revelatiile. Mai sunt si altfel? Ca sa nu ma lungesc cu exemplele, vin cu cel mai simplu. Einstein a avut o multime de revelatii. Deci cei care sunt de acord cu el nu mai au dreptul sa aibe alta religie… Ei au devenit ‘einsteinieni’?

  ‘…de altfel, aceasta si inseamna cuvantul “yoga” – unire cu Dumnezeu…’
  Ups! Deci practicantii sunt deja crestini.

  Sincer, ce pot sa inteleg din aceste lucruri, din acest articol? Te-ai complicat sa incerci sa demonstrezi ceva ce nu exista. Pentru ca yoga nu este o religie.
  Nu sunt practicant de yoga, dar totusi stiu ce este o meditatie. Si nu se poate confunda meditatia cu religia.

  Si in ciuda faptului ca sunt crestin…mai curat mi se pare un yogin decat un preot crestin.

 2. Curios ca pe aceasta „arena ezoterica” a aparut articolul!!!
  Sa comentez si incep cu un citat care – consider eu – este imperios necesar sa fie adancit, continuat cu elemente lamuritoare:
  „Gurusii stapanesc insa arta pervertirii cuvintelor si a deturnarii sensurilor. Rationamentul lor este simplu: “in lumea occidentala stiinta se bucura de autoritate, deci ar fi util sa adoptam masca stiintei”
  ––––––

  Guru-ul este abil in alterarea (deformarea) si pervertirea cuvintelor si intelesului lor.
  El pune valul pe stiinta, ca lupul imbracat in piele de oaie…
  Scopul Yoga este „unirea cu Divinitatea”.
  Literalmente, Yoga asta inseamna: uniurea cu Divinitatea, cea din Yoga si nicidecum cu generica Divinitate pe care Ortodoxul o considera a fi Dumnezeu…
  Aceasta unire nu este impersonala de fapt, este unirea cu o Divinitate spcifica, Krishna care este inventatorul si instructorul de Yoga!
  Daca guru-ul ne convinge ca aceste lucruri nu sunt „religie”, nu este departe de a ne convinge ca noi nu suntem persoane care gandesc liber ci … „roboti” controlati spiritual!
  La inceput, cineva poate – cu adevarat – simti o stare de „bine”, chiar o re-intinerire!
  Se sugereaza ca aceasta este posibil datorita unor „puteri ascunse”, unei „intelepciuni mistice” care este … ascunsa in exercitii (la yoghini sunt asanele si mantrele, la altii.. afirmatiile si conditiile organizate pentru a sile repeta!).

  Voi reda extrase in limba Engleza, despre cei care au preluat Yoga si au “cosmetizat”-o in “spirit” eretic cu folosinta metodelor psihologice impanate cu citate biblice atent selectate pentru spalarea mintii si pervertirea celor de buna credinta in vanztori ai propriului suflet pentru a-si cladi propriulk rai pe pamant, in timpul propriei vieti….
  (ROg sa scuzati ne-traducerea,…incerc sa traversez cea mai spurcata perioada din viata…)
  Oricum, se vede legatura dintre britanici, hinduism/Yoga- protestantism – manipulare psihologica…

  Lista – cei care au creat aparenta stintifica-spirituala a tehnicii de “dezvoltare personala” si de realizare a dorintelor, “acum si aici”!

  1. Troward was a divisional Judge in British-administered India.
  His avocation was the study of comparative religion.

  2. Emmet Fox (July 30, 1886 – August 13, 1951) was a New Thought spiritual leader of the early 20th century, famous for his large Divine Science church services held in New York City. He came to know the prominent New Thought writer Thomas Troward.

  3. Ernest Shurtleff Holmes (January 21, 1887 – April 7, 1960) was an American spiritual writer, teacher, and leader… was the founder of a Spiritual movement known as Religious Science, a part of the greater New Thought movement, whose spiritual philosophy is known as „The Science of Mind.”
  Holmes had previously studied another New Thought teaching, Divine Science, and was an ordained Divine Science Minister.

  4. Joseph Murphy (May 20, 1898 – December 16, 1981) was an Irish born, naturalised American author and New Thought minister, ordained in Divine Science and Religious Science.
  … A meeting with Divine Science Association president Erwin Gregg led to him being reordained into Divine Science, and he became the minister of the Los Angeles Divine Science Church in 1949, which he built into one of the largest New Thought congregations in the country.

  Acest individ, „murphy” -fost Iezuit, scrie cartea (“best-seller”) The Hidden Power of Your Subconscience” – “Puterea ascunsa din subconstientul tau” care este o alta culegere de “povesti” … spirituale (!), “carticica mea” – cum spun amagitii… cu citate viclean alese constituindu-se intr-un indrumar de “rugaciune” [citeste mantre], formator de pseudo-filozofie de viata, plina de anti-crestinisme dar potrivita celor aflati in criza de identitate, departatati de Dreapta Credinta si nestapaniti decat de ispite, frica si dorinta de imbogatire.
  –––––––––––-
  Spune el:
  … In learning how to use your inner powers, you will open the prison door of fear and enter into a life described by Paul as the glorious liberty of the sons of God. … it will help others to trust the same Infinite Healing Presence lodged in the subconscious depths of all men.

  Ce “stim” noi (adica ne prefacem ca stim cand bate vantul prin gura dar de cele mai multe ori nu punem in practica!):

  Sfintii parinti ne sfatuiesc sa ne curatim inima urmand poruncile lui Dumnezeu, dupa cum zice si Sfantul Isaac Sirul. Noi nu trebuie sa asteptam sa se curateasca inima noastra de patimi de la sine.
  Caci, precum zice Sfantul Isaac Sirul, „numai invingand patimile reusim si curatenia inimii.”

  … multi Sfinti Parinti pentru care inima e „duhul sufletului”, locul cel mai intim, „adancul mintii”, in care exista un progres in simtirea ei si in care mintea sta de paza pentru a aduce gandurile bune in ea, ca pe un altar.

  … Mintea, refacuta de pe urma scindarii si imprastierii produse de pacat, adunata si unificata in sine, se coboara in inima, decoperind si experiind in acest adanc de taina al sufletului imparatia lui Dumnezeu si bogatia ei. Gandul se uneste cu simtirea, traind taina unirii cu Dumnezeu, in ”abis de smerenie” .

  Diadoh ne explica de ce s-a zis ca tot din inima pornesc si cele rele:
  ”Numai fiindca trupul iubeste pururea si fara masura mangaierile amagitoare, ni se pare ca si gandurile semanate de draci in suflet pornesc din inima.”

  Parintele Staniloae ne spune ca noi pentru ca nu cunoastem inima cea buna de la inceput credem ca totul vine dintr-o singura inima, insa pe masura ce ne deschidem adevaratei inimi ”ni se face vadit ca cele bune vin de acolo de unde se afla Dumnezeu in noi, iar cele rele nu vin de acolo, ci dintr-o zona inferioara, care impropriu e numita inima.”

  In aceasta camara intunecoasa a sufletului, pana la Botez, serpuieste diavolul, izvorand ganduri rele, pacatoase si patimase, sub forma diferitelor ispite. Tot aici se afla si sediul gandurilor bune.
  Asfel, robia mintii face din ea un centru inferior, negativ si patimas, si potrivit antropologiei filocalice a inimii, aici se afla potential ispitele sub forma gandurilor interioare strecurate de diavol.
  Acesta este subconstientul pacatelor si al patimilor, memoria vibratiilor si a faptelor patimase, intiparita in fiinta noastra, legata mai mult de latura biologica.
  –––––
  Asadar, the subconscious depths este „aceasta camara intunecoasa a sufletului unde serpuieste diavolul”
  Astfel, intelegem in ce consta “puterea ascunsa a subconstientului” – in potentialul ispitelor sub forma gandurilor interioare strecurate de diavol!
  ….
  Si „sfatuit” de de acest demonizat irlandez sectant… prin preluarea constienta a ritualurilor (cand si cum sa te “rogi”, la ce anume sa te “gandesti”.. as zice obsesiv, cum anume sa formulezi invocarile si “multumirile”) si formulele lui verbale pervertite din satanismul yoghin … nu se poate produce un singur efect: APOSTAZIA, lepadarea de Hristos.
  Apeland la „gandirea pozitiva” si la „puterea subconstientului”, se intrevede… „dezvoltarea personala” la care aspira ratacitii; se produc efecte reale si destul de repede – relativa insanatosire, apare „pofta” de distractii, creste „puterea” de munca si chiar imbogatire – diavolul este activ pe Pamant, are slujitori care-i dau sprijin fara sa constientizeze iar individul trebuie „ajutat” sa mearga pe acest drum fara intoarcere spre mosia lui Satan cu ceea ce mintea slaba, corupta [si] de societate pricepe – banul si distractia!
  Cand incepe insa sa inteleaga ce a „dat” – sufletul!… ori este prea tarziu, ori este foarte, foarte greu sa revina la Calea Dreapta si niciodata prin puterea proprie! (Pacatul din ispita „increderii in sine”!)

 3. Da de ce ti-e frica bre asa de tare de yoga ? esti cumva echipat cu fusta neagra pe model jidovesc si mare „fan” al stelei lui David?? N-ai inteles nimic si esti si rau intentionat ! Citeste sutras-urile lui Patanjali si ai sa te lamuresti ! Totul e clar acolo …raport cauza efect ! Apoi…e condamnabil sa practici niste asane…ca vii tu,un neica nimeni, sa pui etichete ? Bravul tau crestinism este doar o afacere …pe baza lui Isus S.R.L. …NU VEZI CA APERI UN CAL MORT ?