Almeea

 
Facebook

 
Orgoni Crystal

 
27

Are Satana puterile pentru a vindeca oamenii?

In acest articol, pentru a raspunde la intrebarea din titlu, vom face o analiza pe baza textelor din Biblie.

In primul rand, in Psalmi 102:3 putem citi urmatoarele: “Dumnezeu (…) Cel ce curateste toate faradelegile tale, Cel ce vindeca toate bolile tale”. De asemenea, in Exodul 15:26, Dumnezeu spune ca “Eu sunt Domnul Dumnezeul tau Care te vindeca”. Si apostolul Pavel scrie in Corinteni 12:28 ca “Si pe unii i-a pus Dumnezeu, in Biserica: intai apostoli, al doilea prooroci, al treilea invatatori; apoi pe cei ce au darul de a face minuni; apoi darurile vindecarilor, ajutorarile, carmuirile, felurile limbilor.” Asadar, Dumnezeu are puterea de a vindeca si El isi exercita aceasta putere in special prin “instrumentele umane”.

Vorbind de falsii profeti care predica un alt Iisus, Pavel scrie urmatoarele in II Corinteni 11:4 si 11:13-15: “Caci daca cel ce vine va propovaduieste un alt Iisus, pe care nu l-am propovaduit noi, sau luati un alt duh, pe care nu l-ati luat, sau alta evanghelie pe care nu ati primit-o, – voi l-ati ingădui foarte bine (…) Pentru ca unii ca acestia sunt apostoli mincinosi, lucratori vicleni, care iau chip de apostoli ai lui Hristos. Nu este de mirare, deoarece insusi satana se preface in inger al luminii. Nu este deci lucru mare daca si slujitorii lui iau chip de slujitori ai dreptatii, al caror sfarsit va fi dupa faptele lor.”

Care e una din posibilitatile prin care trimisii Satanei sa para a fi trimisii lui Dumnezeu? Prin demonstrarea anumitor “miracole”, inclusiv vindecari aparente. In cartea Exodului, la inceputul capitolului 5, putem vedea cum magicienii de la curtea faraonului erau capabili anumite acte similare cu miracolele lui Dumnezeu, produse prin slujitorul Sau, Moise. Acestea au fost lucruri pe care Dumnezeu i le-a permis Satanei sa le faca, prin servitorii Satanei, ca parte a procesului de “călire” a inimii faraonului, astfel incat faraonul sa fie martor la puterile lui Dumnezeu.

Vindecarea in Biblie este posibila pentru cei posedati de un demon si nu sufera de o infirmitate fizica. Gasim acest lucru la Luca 13:11-13: “Si iata o femeie care avea de optsprezece ani un duh de neputinta si care era garbova, de nu putea sa se ridice in sus nicidecum; Iar Iisus, vazand-o, a chemat-o si i-a zis: Femeie, esti dezlegata de neputinta ta. Si Si-a pus mainile asupra ei, si ea indata s-a indreptat si slavea pe Dumnezeu.” Acesta e un exemplu a unei persoane care nu avea un handicap fizic, si a carui corp era posedat de diavol. Iisus a alungat diavolul din ea, si femeia s-a vindecat.

Caderea pe spate si caderea pe fata

Adesea, cand au loc “vindecari” ce nu sunt de la Dumnezeu, cei implicati par sa-si piarda autocontrolul si cad pe spate. Dar, observati urmatoarele versete biblice: “Atunci a cazut Avram cu fata la pamant, iar Dumnezeu a mai grait si a zis (…)” (Geneza 17:3); “Avraam a cazut atunci cu fata la pamant si a ras, zicand in sine (…)” (Geneza 17:17); “Si mergand putin mai inainte, a cazut cu fata la pamant, rugandu-Se si zicand (…)” (Matei 26:39); “Cele ascunse ale inimii lui se invedereaza, si astfel, cazand cu fata la pamant, se va inchina lui Dumnezeu, marturisind ca Dumnezeu este intr-adevar printre voi” (I Corinteni 14:25).

Versetele de mai sus arata ca cei care au simtit prezenta lui Dumnezeu, au cazut cu fata la pamant. In alte versete, se arata clar ca cei care se afla sub influenta unui demon vor cadea pe spatele lor: “Iar Iisus, stiind toate cele ce erau sa vina asupra Lui, a iesit si le-a zis: Pe cine cautati? Raspuns-au Lui: Pe Iisus Nazarineanul. El le-a zis: Eu sunt. Iar Iuda vanzatorul era si el cu ei. Atunci cand le-a spus: Eu sunt, ei s-au dat inapoi si au cazut la pamant pe spate.” (Ioan 18:4-6). De ce? Explicatia se afla in Marcu 1:23-24: “Si era in sinagoga lor un om cu duh necurat, care striga tare, zicand: Ce ai cu noi, Iisuse Nazarinene? Ai venit ca sa ne pierzi? Te stim cine esti: Sfantul lui Dumnezeu.” De asemenea, niciunde in Scriptura, oamenii nu sunt loviti in frunte. Slujitorii lui Dumnezeu ii miruiesc pe cei bolnavi, nu-i lovesc.

Reactiile violente si zgomotoase sunt specifice celor care sunt posedati de diavol. Vedem asta in Marcu 1:26: “Si scuturandu-l duhul cel necurat si strigand cu glas mare, a iesit din el.” Se poate observa, totodata, ce se intampla cu cei care scot diavolii in numele lui Iisus Hristos, in mod nechibzuit si nesabuit: “Si au incercat unii dintre iudeii care cutreierau lumea, scotand demoni, sa cheme peste cei ce aveau duhuri rele, numele Domnului Iisus, zicand: Va jur pe Iisus, pe Care-l propovaduieste Pavel! Iar cei care faceau aceasta erau cei sapte fii ai unuia Scheva, arhiereu iudeu. Si raspunzand, duhul cel rau le-a zis: Pe Iisus Il cunosc si il stiu si pe Pavel, dar voi cine sunteti? Si sarind asupra lor omul in care era duhul cel rau si biruindu-i, s-a intaratat asupra lor, incat ei au fugit goi si raniti din casa aceea.”

Satana nu poate face nimic fara vointa lui Dumnezeu

In timp ce Scriptura arata ca Satana nu poate sa-si scoata proprii demoni (Marcu 3:23-26: “Iar carturarii, care veneau din Ierusalim, ziceau ca are pe Beelzebul si ca, cu domnul demonilor, alunga demonii. Si chemandu-i la Sine, le-a vorbit in pilde: Cum poate satana sa alunge pe satana? Daca o imparatie se va dezbina in sine, acea imparatie nu mai poate dainui. Si daca o casa se va dezbina in sine, casa aceea nu va mai putea sa se tina. Si daca satana s-a sculat impotriva sa insusi si s-a dezbinat, nu poate sa dainuiasca, ci are sfarsit.”), ar fi in avantajul Satanei sa-i faca pe slujitorii sai sa para ca au puteri vindecatoare. Nu uitati ca Satana nu poate sa faca decat ceea ce Dumnezeu ii ingaduie (Iov 1:12: “Atunci Domnul a zis catre Satan: “Iata, tot ce are el este in puterea ta; numai asupra lui sa nu intinzi mana ta”. Si Satan a pierit din fata lui Dumnezeu.”;  Iov 2:6-7: “Si Domnul a zis catre Satan: “Il dau in puterea ta! Numai nu te atinge de viata lui. Atunci Satan a plecat dinaintea Domnului si a lovit pe Iov cu lepra, din talpile picioarelor pana in crestetul capului.”) Si, in plus, asa cum aflam si din Matei 12:43-45, daca o persoana posedata de un demon este eliberata de el, iar mintea persoanei nu este receptiva fata de Cuvantul lui Dumnezeu, atunci demonul se va intoarce in ea, de sapte ori mai puternic: “Si cand duhul necurat a iesit din om, umbla prin locuri fara apa, cautand odihna si nu gaseste. Atunci zice: Ma voi intoarce la casa mea de unde am iesit; si venind, o afla golita, maturata si impodobita. Atunci se duce si ia cu sine alte sapte duhuri mai rele decat el si, intrand, salasluiesc aici si se fac cele de pe urma ale omului aceluia mai rele decat cele dintai. Asa va fi si cu acest neam viclean.”

In concluzie, nu uitati ca Satana nu are nicio dorinta de a vindeca pe nimeni (chiar daca ar detine aceasta putere), pentru ca el nu doreste decat sa insele omenirea si sa-i orbeasca fata de scopul lui Dumnezeu: acela de a vindeca spiritual intreaga lume.


 
banner