Toate dovezile de pana acum arata ca oamenii s-au nascut sa fie doar vegetarieni, si nu carnivori. Oamenii sunt foarte similari cu alte animale ierbivore si total diferiti fata de alte animale carnivore. Stiinta ne-a demonstrat pana acum ca, odata cu cresterea consumului de carne, cu atat devenim mai bolnavi si suntem expusi unor boli grave ca diabetul, cancerul, bolile de inima sau osteoporoza. Daca mancatul carnii ar fi fost un lucru atat de natural pentru oameni, atunci nu am mai fi facut aceste boli.
Vom incepe mai intai sa demontam cateva mituri conform carora omul ar fi un „carnivor natural”:
1) „Oamenii dintotdeauna au mancat carne”. Nu, nu din totdeauna. Doar pentru ca noi presupunem ca oamenii au mancat intotdeauna carne, acest lucru nu-l face sa fie adevarat. E ca şi cum, in viitor, peste vreo 20.000 de ani, antropologii de atunci vor spune ca oamenii au mancat dintotdeauna McDonald’s, doar pentru ca noi mancam atat de des la McDonald’s in zilele noastre.
2) „Oamenii au dinti canini, asa ca ei sunt carnivori”. Adevarul e ca asa-zisii nostri dinti canini sunt „canini” doar cu numele. Dintii canini ai omului nu seamana deloc cu dintii canini ai animalelor pradatoare carnivore (de exemplu, tigrul), In plus, alte animale absolut vegetariene (gorilele, cimpanzeii, caii, hipopotamii etc.) poseda si ele un dinte canin, ce este folosit adesea in scopuri defensive si nu pentru mancat. Uitati-va, de exemplu, la imaginea din stanga a cimpanzeului, si veti vedea un canin de toata frumusetea, mai accentuat ca la om. Si amintiti-va ca cimpanzeul e 99% vegetarian, iar 1% din mancarea non-vegetariana e formata din termite.
Iata ce spunea dr. John McDougall intr-o lucrare privind acest subiect: „Dentitia noastra a evoluat pentru a procesa fructe, legume si verdeturi, nu si pentru carne. Mult citatul dinte canin nu se compara absolut deloc cu caninul ascutit si puternic al adevaratilor carnivori.”
3) „Noi suntem capabili sa mancam carne, deci suntem omnivori. Caz inchis”. OK, bine. Dar si pisicile sunt omnivore. Unele alimente de pisica gata preparate, care se vand in supermarket-uri, contin orez, porumb si grau. De asemenea, unii oameni isi hranesc pisicile doar cu lapte, branza si alte alimente ce nu contin carne. Dar, spre deosebire de oameni, pisicile chiar sunt carnivore veritabile. Totusi, noi nu le spunem ca ar fi „omnivore” doar pentru ca mananca si alimente contrare naturii lor; ar fi o prostie. Pentru pisici nu pastram acelaşi rationament, dar pentru oameni o facem. Asa ca… ori nu mai spunem ca oamenii sunt omnivori (doar pentru ca putem consuma carne), ori aplicam acelasi standard si altor animale si spunem ca si pisicile sunt omnivore.
Ce spun specialistii? Erau primii oameni mari consumatori de carne?
Dr. Robert W. Sussman, profesor de antropologie, a tinut o scurta conferinta de presa cu subiectul „Meniul primilor oameni”. Primii oameni nu erau ucigasi agresivi, caci ideea „omului-vanator” s-a dezvoltat din ideologia iudeo-crestina conform careia omul s-a nascut a fi rau, agresiv si ucigas. Cercetarile dr. Sussman s-au bazat pe studierea fosilelor vechi de cateva milioane de ani si care demonstreaza ca omul nu era deloc un vanator. De exemplu, specia Australopithecus afarensis nu detinea dentitia pentru a putea consuma carne. Pana la inventarea si controlul focului, omul n-a mancat deloc carne. Iar focul n-a aparut mai devreme cu 800.000 de ani in urma. Citeste mai multe in acest articol din limba engleza: http://news.bio-medicine.org/biology-news-3/Early-humans-on-the-menu-8054-1/.
Care e diferenta dintre un adevarat carnivor si om?
Adevaratele animale carnivore saliveaza la ideea de a manca o prada atunci cand o vad. Asa se intampla, de exemplu, cu un leu atunci cand vede o gazela, sau cu o pisica atunci cand observa un soricel. Oamenii nu saliveaza. Ati vazut vreodata vreun om salivand de pofta atunci cand vede un porc viu cand se afla in cotet!? Omului ii place sa manance nu tot animalul, ci numai anumite bucati din el, dupa ce acesta a fost prelucrat si gatit.
De asemenea, multe animale carnivore au o placere in a vana, ucide animale si a le manca toata carnea cruda. Desigur, exista si oameni carora le place sa vaneze animale (cu pustile sau cu arcul), dar care n-o fac pentru a le consuma carnea in starea cruda si cu sange pe ea, asa cum o fac toti carnivorii. Marii majoritati a oamenilor le vine rau si nu pot suporta ideea de a vedea carne sfasiata, cu sange pe ea. Aceasta arata ca noi, ca oameni, nu ne-am nascut pentru a consuma carne.
Pe de alta parte, ia ganditi-va bine: atunci cand vedeti animale moarte pe marginea drumului, ce faceti? Va opriti ca sa le mancati ca pe o gustare? Salivati la vederea unui porumbel mort cu sange? Sau a unui pisici calcate pe strada, plina cu mate si sange? Atunci cand vedeti o vaca, va incita ideea de a la omori cu propriile maini si de a le consuma carnea cruda? Daca raspundeti cu „nu” la toate aceste intrebari, felicitari! – sunteti un om normal ierbivor, si nu carnivor. Oamenii pur si simplu n-au fost creati pentru a consuma carne.
Caracteristicile principale ale carnivorilor si ierbivorilor
Mai jos, puteti citi fiziologia omului, comparativ cu cea a carnivorilor autentici si a ierbivorelor. Si veti vedea cu cine ne asemanam noi mai mult, oamenii:
1) Carnivorii au gheare de infascat prada.
2) Ierbivorele n-au gheare.
3) Oamenii n-au gheare.
1) Carnivorii au un dinte din fata ascutit, pentru a sfarama carnea.
2) Ierbivorele nu au un dinte din fata ascutit.
3) Oamenii nu au un dinte din fata ascutit.
1) Carnivorii nu au un dinte molar pentru a marunti hrana.
2) Ierbivorele au un dinte molar pentru a marunti hrana.
3) Oamenii au un dinte molar pentru a marunti hrana.
1) Carnivorii au glande salivare foarte mici in gura (nu sunt necesare pentru predigestia cerealelor si fructelor).
2) Ierbivorele au glande salivare bine dezvoltate, necesare predigestiei cerealelor si fructelor.
3) Oamenii au glande salivare bine dezvoltate, necesare predigestiei alimentelor.
1) Carnivorii au o saliva acida, iar glandele salivare nu secreta ptialina (necesară predigestiei cerealelor).
2) Ierbivorele au o saliva alcalina, iar glandele salivare secreta ptialina (necesară predigestiei cerealelor).
3) Oamenii au o saliva alcalina, iar glandele salivare secreta ptialina (necesară predigestiei alimentelor).
1) Carnivorii au o cantitate mare si concentrata de acid hidrocloric in stomac, necesara digestiei muschiului si oaselor animalelor consumate.
2) Acidul din stomacul ierbivorelor este de 20 de ori mai slab decat cel din stomacul carnivorilor.
3) Acidul din stomacul oamenilor este de 20 de ori mai slab decat cel din stomacul carnivorilor.
1) Lungimea tractului intestinal al carnivorilor este doar de 3 ori mai mare decat lungimea corpului, astfel incat resturile alimentare digerate sa treaca mai repede si elimina din organism.
2) Lungimea tractului intestinal al ierbivorelor este de cateva ori mai mare (pana la de 10 ori) decat lungimea corpului, astfel incat resturile alimentare digerate trec si se elimina mai incet din organism.
3) Lungimea tractului intestinal al oamenilor este de cateva ori mai mare decat lungimea corpului, astfel incat resturile alimentare digerate trec si se elimina mai incet din organism.
Tinand cont de toate acestea, nu se poate trage concluzia, cat se poate de naturala, ca oamenii s-au nascut pentru a fi vegetarieni, si nu carnivori?
Mai putem adauga si ca diferite legende ne spun ca omul a fost ierbivor si ca a fost blestemat sa manance carne.
Se face o mare confuzie cand se compara fiinta umana cu animalele.omul este superior animalelor deci are si o alimentatie mai complexa si mai adaptabila………..in functie si de necesitati el are o dieta diferita , daca vrei de exemplu sa ti dezvolti masa musculara ai nevoie de foarte multa proteina animala , si de cele mai multe ori se foloseste carnea , in fine e foarte mult de povestit dar in principiu carnea aduce si avantaje si dezavantaje .
Mario, comentariul tau arata inca o data cat de egocentric este omul. Intotdeauna s-a crezut superior fata de celelalte fiinte. Si eu vin si pun intrebarea: superior din ce punct de vedere? Al ratiunii/logicii, da. Dar din alte punct de vedere nu.
Silivriano
Si atunci omul de ce are canini? In istorie dupa ce omul a inceput sa manance carne creierul lui datorita compozitiei carnii a inceput sa se dezvolte asa repede.
„Uitati-va, de exemplu, la imaginea din stanga a cimpanzeului, si veti vedea un canin de toata frumusetea, mai accentuat ca la om. Si amintiti-va ca cimpanzeul e 99% vegetarian, iar 1% din mancarea non-vegetariana e formata din termite.”
Ce gluma buna :)) .
Daca ati fi putin mai mult informati ati sti ca cimpanzei consuma si carne .Sunt atatea documentare despre cimpanzei in care ii arata cum vaneaza alte animel si alte maimute le vaneaza si le mananca.
Si noi din cate stiu „ne tragem” din cimpanzei 🙂 .
Omu e clar omnivor .
Sa numi ziceti ca oameni care locuiau in africa unde nu se prea pot cultiva prea multe. mancau doar fructe si legume cu atatea animale in juru lor.
Sau oamenii de la polu nord cultivau ceva…
E chiar penibil articolul ! 🙂
Ziua buna .
Cuvântul erbivor se scrie fără i.
Ideia conform careia, carnea dauneaza sanatatii a prins in ultima vreme din cauza asa zisilor nutritionisti care vor sa se afirme. De fapt au si dreptate intr-un fel; daca stai si bagi in tine carnati si slanina si apoi te intinzi la televizor cu burta in sus, normal ca dauneaza sanatatii. Da intoarce-te 100 de ani in timp, nu mai mult si hraneste-l pe badea Gheorghe care tinea de plug toata ziua, cu cereale si iaurt. Pai la prima brazda trasa cadea mort.
Daca depui un efort sustinul zi de zi, NU poti trai cu fructe ,legume si cereale.Omul a apelat la carne ca hrana, pentru a suplimenta organismul cu energie. Cereale si legume tre’ sa mananci de 7 ori in zi ca sa poti face munca fizica; cu carnea e altfel.
Deci pentru fetiscane de astea de nu mai stiu ce e mersul pe jos, e bun si un Danone si 1 mar pe zi, ca nu au nevoie de mai mult. Pentru ceilalti care mai pun mana pe treaba din cand in cand, bucurati-va de o friptura buna !
mananca tu 1 an de zile numai legume fructe etc fara pic de carne lapte oua etc si ai sa-ti schimbi total parerea nu ai tinut in viata ta un post de 40 zile si ne spui noua ca omu sa nascut vegetarian de-a lungul a sute de mii de ani de evolutie daca omu ar fi fost ierbivor pamantul era populat acum cu maimute si da omul este superior oricarui animal de pe acest pamant dar asta nu le face mai putin importante
Oamenii sunt tot animale,din prea multa aroganta ne credem superiori oricarei fiinte dp aceasta planeta dar singurul lucru care il avem in plus este capacitatea spirituala (care e metafizica)si niste neuroni in plus care nici aia nu suntem in stare sa-i utilizam la capacitate maxima.Mario sa nu uitam totusi ca teoria evolutionismului e o prosteala (si cu asta am cam spus tot).Ma incumet sa spun ca in ziua de azi sunt ”oameni”(creaturi doar) care jignesti regnul animal daca faci o comparatie.In ziua de azi mare parte din populatia globala nici nu merita sa existe la cat si-a batut joc de ”mama natura ” si….deja nu mai are rost sa continui,ati prins ideea.
Mda, ce ar mai fi de comentat aici?
Omul nu este carnivor ci omnivor,ceea ce ,de fapt ne creeaza un mare avantaj fata de restul animalelor „specializate”(exista de exemplu animale care depind in exclusivitate de o anumita sursa de hrana,care daca ar dispare ,atunci ar dispare si specia respectiva).
De ce omul NU este erbivor,ci omnivor?Va recomand cu caldura studiul manualului de anatomie de clasa a-8-a!
In acelasi timp,rog pe autorul articolului sa dea un singur exemplu de erbivor cu digestie acida si canini.Apropo’,termenul „canin”o veni de la vaca?
Exemplul cu cimpanzeul este de asemenea cat se poate de prost ales,deoarece este singura primata care chiar nu asteapta vreo „ocazie” pentru a consuma carne,ci „organizeaza” adevarate vanatori cu tot ce implica aceasta(cu haitasi care gonesc victima in bratele vanatorilor).Adica nu consuma carne intamplator,ci cu buna stiinta.
De ce nu se reped oamenii la gatul animalelor sau la lesurile de la marginea drumului?Pentru ca oamenii,spre deosebire de animalele salbatice au in dotare un frigider plin cu alimente si o ograda unde isi creste hrana.Dar nu va lasati inselati!In clipa in care frigiderul sau hrana din ograda va disparea din cine stie ce motive,atunci sa vedeti de ce grozavii vor fi in stare oamenii!
In incheiere o intrebare pentru autor: credeti in creatie sau in evolutie?Atentie la raspuns!
Shalom!
In fiecare zi cumpar conserva la pisica mea „omnivora”.Este o tampenie sa spui ca pisica este si omnivora.Pai oameni buni-orez,cereale sau mai stiu eu ce se pun in conserve din ratiuni economice si comerciale.Pisica mananca cumva orez gol??In conserva sunt fierte toate la un loc ca numa gust de orez nu mai are conserva.Lasati o pisica in libertate totala;credeti ca da iama in lanul de porumb si grau sau la cotete si cuiburi?(-:
Pentru cine nu stie si sunt sigur ca se va mira, dar se mira degeaba ,chiar si vaca este 100% carnivor .Am terminat veterinara si asta nu am zis-o eu ci profesorii mei universitari si nu numai ei…Erbivorele nu se hranesc cu iarba (-: ci 100% cu microorganismele care cresc pe mediul rezultat din fermentarea masei vegetale ingerate.Si ele sunt tot din regnul animal,dar suntem tentati sa luam in considerare doar ce vedem cu ochiul liber:”vaca face muuu si papa iarba”
e bine sa consumam din toate fara excese,asta e!
Cristi, da, consuma si termite, furnici si alte insecte asemanatoare, dar hrana cimpanzeului e formata in special din frunze si plante. Vezi mai multe AICI: http://www.nagonline.net/HUSBANDRY/Diets%20pdf/Chimpanzee%20Nutrition.pdf (daca stii engleza). Pentru niste furnici, avea nevoie de un asemenea canin ascutit? Caninii se folosesc pentru sfaramarea oaselor, nu pentru o biata insecta. Penibil probabil ca esti tu.
O zi buna!
Silivriano
Niki68, atunci ce ne facem cu saracul Caragiale? Ca el a scris ierbivor cu „i”… Citeste AICI: http://ro.wikisource.org/wiki/%C5%9Etie_carte_b%C4%83iatu_lui_Papuca!…
Silivriano
alaiops, ai dreptate, omul s-a obisnuit de-a lungul timpului cu carne, incat e foarte greu sa renunte la carne. Insa, mie mi se pare evident ca a consuma carne nu sta in natura originara a omului.
Silivriano
shalom, iti recomand si tie sa citesti linkul acesta despre hrana cimpanzeului: http://www.nagonline.net/HUSBANDRY/Diets%20pdf/Chimpanzee%20Nutrition.pdf. Si-ti pun si tie aceeasi intrebare: caninul cimpanzeului e folosit pentru a sfarama oasele furnicilor?
Cat priveste cuvantul „canin” e normal ca acesta provine de la „caine”. Nu inteleg care insa e scopul acestei intrebari.
Cat priveste exemplul cu frigiderul, e penibil si prost ales. Oamenii nu aveau frigidere in secolul 19 si totusi nu se repezeau la gatul animalelor. In plus, in articol eu ma refeream de omul de la inceputuri, nu omul pervertit de-a lungul zecilor de mii de ani, care a ales constient sa consume si carne. Pe cand daca te uiti la o felina, toata structura ei fiziologica tradeaza faptul ca aceste animale sunt carnivore din nastere.
In ceea ce priveste credinta in evolutionism sau creationism, nu acesta e subiectul articolului.
Silivriano
Foarte tare:).Nici habar n-aveam de acest lucrur,multumes pentru aceste lucruri intelepte.Si voi astia care criticati cititi cu atentie si ganditiva ca omul acesta munceste ca sa adune informatii pe care ni le da noua gratis…
Nu te lasi Lovendal :D. Poate de acolo vine si zicala cu „paste fericit”. Parca ma si vad legat in zona verde pascand fericit :D. Sa nu indrazneasca vreunul sa zica mai mult decat mine. E deajuns cu ce am zis eu 😀
Zilele trecute pe un canal Tv ma cruceam vazand un tembel care dadea vina pe rasa umana pentru incalzirea globala sugerand ca devina sunt vacutele pe care le papam. Uitase probail ca am taiat ca tembelii „plamanii” planetei sa-i bagam pe foc, sa ne facem futelnite, or cosciuge.
Erbivorele au stomacul mare. Si cand zic mare, ma refer la ceva in care sa incapa mult. Carnivorele au stomacul mare si ele. Mare al naibii, lupul stie cat de mare, ca e instare sa manace pana la 40 % din greutatea sa corporala. Dupa care regurgiteaza si mananca din nou pana digera si ultimul nutrient. Omnivorele au stomacul mic, insa sunt dependente de hrana regulat. Mare si mic in acest caz este luat in functie de masa corporala a animalului respectiv. Omul are stomacul mic, si mic ramane daca nu mananca cat o vaca sau ca un lup.
Caninii carnivorelor sunt pentru „injunghiat” si pentru prins prada. Pentru oase au maselele numite carnasiere. Si omul digera osul in stomac, daca reuseste sa-l inghita fara sa-i stea in gat 😀 .
”daca ar disparea abatoarele nu ar mai fi razboaie” :)) dar cum sa desfintezi salamul unguresc sau snitelul vienez? pai simplu. consumati legume si fructe. de ce? sunt mai sanatoase decat carnea si plus de asta dai dovada de solidaritate fata de ceilalti locuitori ai planetei, etica dusa la extrem. in cazul in care gandesti asa ai putea sa’ti pui la indoiala alimentatia ta vegetariana ca si morcovii sau castravetii au simtamintele lor. oricum, principala indelepnicire a omului ca si a altor animale, defapt a tuturor, este sa se hraneasca si sa supravietuiasca. in cazul in care a’si fi nevoit sa mananc un iepuras micut si dragalas a’si face’o fara nicio retinere morala sau spirituala, dar mai intai trebuie sa fac rost de el…si chiar trebuie.
Draga Silivriano,atunci cand faci afirmatii cu caracter de adevar absolut fara a avea ,de fapt nici cele mai mici cunostinte de biologie sau anatomie animala sau umana eu prefer sa ma retrag din discutie.
Faptul ca te faci ca nu vezi rostul unor intrebari si consideri tot ceea ce nu se pliaza pe gandirea ta ca fiind ridicol nu inseamna ca ai si dreptate.
Fie ca vrei tu sau nu maimutele vaneaza si mananca carne.
Fie ca vrei tu sau nu omul este cel mai rapace animal de prada de pe terra.
Fie ca vrei tu sau nu un animal „proiectat” sa manance iarba NU poate consuma carne
Acestea sunt FAPTE (consemnate si atestate in orice lucrare de specialitate)si nu visele narcotice ale vreunui vegan.
Cat despre faptul ca afirmi despre intrebarea mea cu referire la creationism si evolutionism ca nu ar avea legatura cu subiectul ,de fapt incerci sa scapi de o intrebare incomoda,la care daca ai raspunde(stiu ca tu crezi in creatie) atunci raspunsul tau ar contrazice ceea ce sustii in acest articol,pentru ca aici faci descrierea transformarii unei fiinte erbivore in una omnivora(cu toate modificarile morfologice si fizice ce implica evolutia respectiva).
Shalom!
Si acum si partea cealalta a monedei. Daca o luam strict din punct de vedere anatomic, avem clar 90 % o structura vegetariana. Asta e clar, exemplele punctate de tine mai sus sunt evidente, DAR. Exista un dar si e cat Everestu. Pentru a vedea ce se intampla exact, trebuie sa vedem de ce a devenit omul mancator de carne. Pai dintr-un singur lucru. Motorul dezvoltarii speciei umane a fost cu siguranta carnea. Omul primordial, era vanator si pescar mult mai mult decat agricultor. Adica culegea si fructele de prin pomi, da sa nu uitam ca astea erau sezoniere. Insa asa a reusit sa umple pamantul. Apoi a devenit agricultor si crescator de animale. La inceputuri isi folosea forta fizica pentru a supune natura. Munca si alimentatia l-au creeat pe omul modern. Din tot ceea ce am invatat despre alimentatie se desprinde clar ideea ca daca esti nemancat nu ai forta fizica. Se poate face analogia cu o soba in care bagi combustibil sa produca energie. Vegetalele fiind aici lemnele care „nu tin foc” ( alea de esenta moale ). Pana la urma in functie de activitatea pe care o prestezi, trebuie sa te alimentezi cu combustibilul necesar sa poti sa rezisti. Un sportiv vegetarian, poate fi intradevar extrem de puternic, da nu-l tine. E specializat in ceva, isi face treaba, timp de aproximativ 90 de minute (la fotbalisti) dupa care trece la repaus recuperare, relaxare etc. Da daca-l duci 10 zile la muncile campului si-l indemni sa depuna un efort sustinut pe durata a 10 ore, sau il duci la sapat de santuri si-l pui sa faca norma pe ziua respectiva ( sapat de santuri acolo unde nu se poate folosi excavatorul ), am vazut cu ochii mei ca nu prea poate. Problema e cata carne mancam si cu ce o combinam. Problema e ce munca depunem ca sa si mancam carne. IAR ce este mai grav, ce fel de carne mancam, cum a fost conservata , etc. ?
nu am vazut o ineptie mai mare:)
ce ziceti de faptul ca omul a fost, este si va fi omnivor prin excelenta?
prea suna a lobby pentru vegetarianism.
sunt curios cati sportivi de performanta sunt vegetarieni:D
iar comparatiile din articol sunt nefondate stiintific. in concluzie, fiecare crede ce vrea:D
pbună afirmaţie, shalom, dacă am fi ierbivori n-am suporta carnea, dar eu chiar o visez toată ziua, de ce eu om să fiu carnivor şi ceilalţi erbivori?
Sincer nu inteleg ce ai vrut sa zici …
Eu am spus ca cimpanzei vaneaza si mananca carne …
Acum numi spune ca ai crezut ca mam referit ca vaneaza furnici :)) ?
Deci am vazut cv documentare despre cimpanzei in care vanau foarte organizati , cum a spus si shalom . Vanau ceva maimute mai mici si erau destul de sadici cu prada 🙂 .
Si consuma ei plante din lene cred ca o gasesc usor ca din cate stiu eo nu prea ii mananca nimic pe ei .
Cimpanei sunt omnivori ca si oameni punct.
Dar in ziua de azi cred ca neam putea descurca doar cu plante/fructe . deoarce masinarile fac munca grea in mare parte .
Acum eo nu inteleg ceva …
Sa zicem ca am fo vegetarieni …
Dar cum iti explici ca am supravietuit acum 800 de mi de ani cu coltzi defensivi ? alergam tigri/lupii cu coltzi defensivi ?
Si nu cred ca nici acum 800 de mi de ani nu fugeam mai repede ca animalele nici nu stiam sa ne cataram si nici forta care o are un cimpanzeu care cica mananca doar verdeturi .
Deci numi explic coltzi/gheare nu , viteza nu , forta nu . ne inmultim si greu fata de multe animale … in mod normal ar fi trebuit sa disparem ca vegeterieni … zic eu …
Frumos cimpanzeul „vegetarian” din poza! Cred ca era intr-o criza paranormala de foame, dupa atata regim cu loboda si poftea la pulpa ingrijitorului gradinii zoo…
Dar, pentru mine, cimpanzeul din poza nu e convingator.
Convingator ar fi mielul de Paste cu canini ca ai omului. Atunci ma voi trezi din primitivismul meu carnivor si voi intelege ca am dantura mielului, drept urmare voi rumega iarba pentru tot restul vietii. :))
Mai grav ar fi un miel de Paste cu caninii mai ascutiti decat ai mei. Ar insemna ca am luat tzeapa si am cumparat, drept miel, un caine comunitar proaspat eutanasiat.
„Vegetarianismul” este un deranjament mintal care se poate trata medical sau, pentru fanii ideilor expuse pe acest site, se poate tratat prin aplicarea de pietre zodiacale magnetizate pe ochiul intern din frunte.
🙂
Noapte buna… Noapte buna…
Interesant, dar am cateva intrebari:
Ce mancau oameni de la POL?
Ce mancau oameni iarna si primavara pana apareau primele fructe?
Ce mancau oameni intr-un an secetos sau din contra ploios cand se stie nu prea mai creste nimic ,sa nu mai vb de faptul ca nu se cultiva nimic si toate erau asa la voia intamplari.
Cum supravietuiau oameni iarna pe langa lipsa hranei de origine vegetala trebuiau sa indure si frigul ( cu stomacul gol).
De unde au aparut desenele din pesteri vechi de mii de ani cu oameni care vanau diverse animale?
De ce nu sunt desenati si oameni care culeg fructe?
In biblie scrie clar ca oamenii consumau carne, dar ca nu aveau voie sa consume si sange asa ca si cei care cred in biblie au acolo dovada clara ca nu au fost creati vegetarieni.
,,Salivati la vederea unui porumbel mort cu sange? Sau a unui pisici calcate pe strada, plina cu mate si sange? ” Nu, nu salivez dar daca as fi foarte flamanda si nu as avea nici o sursa de hrana probabil ca as saliva . Se stie foarte bine ca au fost chiar si cazuri de canibalism ,asa ca sa mananc o mata moarta cand sunt lihnita si nu am alceva….floare la ureche.
Sa nu mai vb ca oricat de foame mi-ar fi acum cand totusi am orice la indemana , nu salivez defel cand vad un mar sau o rosie , si sincer pot trai sa fara carne …dar nu mult.
Omul nu e carnivor.Faptul ca dieta contine carne nu il transforma in carnivor,deoarece nu este hrana preponderenta,iar carnivor inseamna strica numai carne.Fara consumul de carne omul de azi nu ar fi existat.Focul nu a fost inventat ci descoperit de om.Carnea a dus la o dezvoltare a omului,la o crestere a rezistentei in fata intemperiilor naturii.Articolul are atatea aberatii si explicatii lipsite de rationalitate si adevaruru stiintifice.Nu induceti in eroare alte persoane cu informatii false.Omul are nevoie de carne intr-o proportie de maxim 30% din alimentatia zilnica.Sunt atatea studii facute incat nu mai are rost sa rascolim deja un adevar cunoscut.Naivii care s-au lovit la cap cu acest nou curent de hrana sanatoasa si alte tampenii de acest gen ar trebui sa se gandeasca unde e adevarul si unde sunt adevaratele interese de se promoveaza atat de intens asa ceva.M a gandesc la milioanele de saraci din Africa.Numai sanatos nu se alimenteaza.Culmea ca inca e un continent populat.Fiti rationali,ganditi ,studiati,numai asa puteti intelege.
CARNIVÓR, -Ă, carnivori, -e, adj. Care se hrănește cu carne.
citez: „a devora carne este un semn de adoratie pentru lucifer”
ciudat, nu-i asa? probabil ca am fost pacaliti…
un singur om …Bear Grylls raspunde la toate. vaneaza si cu mainile goale, saliveaza cand vede absolut orice creatura(vie) si probabil daca vede o pisica moarta pe marginea unei sosele o mananca …
sunt vegetariana de 15 ani.cand nu veti mai manca carne cel putin un an de zile si veti incepe sa mentalizati ca nu v-ati nascut doar pt a minca ci si pt a evolua spiritual printre altele.spre exemplu veti intelege ca animalul e o fiinta cu acelesi drepturi ca si voi.unde e oare compasiunea umana de pasti spre exemplu?veti constietiza ca acea carne nu este nenecesara.ca se poate trai fara ea.cine a avut oare interes sa ne faca sa mancam carne?aveti idee cum miroase un om care consuma carne?stati un an fara sa mancati si veti simtii pe ceilalti din jurul vostru(pe mancatorii de carne)mirosind a hoit.nu e gluma.incercati si veti avea dovada.cat despre necesitatea proteinei animale e o mare minciuna.sunt destule persoane care demonstreaza clar de o viata cu analize ca sunt super sanatosi fara regim alimentar pe baza de proteina animala.copii mei nu au mancat carne niciodata si sunt super sanatosi si inteligenti.pana la urma de ce aveti nevoie de carne?doar pentruca vi s-a dat?ok,dar poate incepe schimbarea cu tine.dar cine spune ca ar avea nevoie de o schimbare?e dureros sa nu evoluezi….
draga Nicka,trecand peste faptul ca nu sunt de acord cu vegetarianismul(mai ales cu faptul ca nu le-ai oferit copiilor carne…) vreau sa iti spun ca apreciez grija ta ptr animale,alegand sa nu le mananci. cu toate astea pot pune pariu ca si tu si copiii aveti incaltaminte sau haine din piele ori blana… deci grija voastra ptr animale s-a dus… Sunt o mare iubitoare de animale, am acasa un caine si o iguana si daca as avea posibilitati as strange multe altele, dar sa stii ca animalele pe care le mancam noi restul ,sunt crescute de mii de ani ptr ceea ce produc : carne,lapte,oua,blana,lana,piele! nu cred ca au fost vreodata vacile sau oile animale de companie… in fine ..fiecare e liber sa aleaga cum traieste! O viata vegetariana minunata in continuare!
Interesant articol..referitor la primul comentariu al lui Alex…eu stiam o teorie cum ca..inainte cu mult timp in urma..oamenii mancau NUMAI plante..( probabil si fructe si legume)..si ca traiau in armonie cu toate animalele ,si ca din cauza unui cataclism natural..a disparut o specie de planta care continea toate proteinele care se gasesc in carne, si atunci s-a instalat haosul/razboiul/neintelegerea pe pamant, si Dumnezeu a fost d’acord ca omul sa manance carne, ca sa-si recapate proteinele pierdute din acea planta. Este un mit destul de credibil. Eu unu cred. Iar cat despre mine 5 zile din 7 sunt vegetarian.
Si totusi…Elena are dreptate. Dar cu toate astea, fiecare hotaraste pe cont propriu, ce alege sa manance, fara sa-i impuna celuilalt, stilul lui de viata/de mancare/de gandire.
cu vreau sa ma contrazic cu nimeni deoarece fiecare om are alte preferinte in ale mancarii….eu una sincer as rezista fara sa mananc legume mult timp insa daca nu mananc zilnic carne nu am energia necesara….asa ca va rugam nu generalizati deoarece sunt persoane lacto vegetariene care pot traii toata viata fara sa consume carne si persoane cum sunt eu de exemplu la care carnea e principalul aliment
Oamenii pot să mănânce fructe și legume crude, dar carne crudă nu. Carnea dacă nu e preparată cu ajutorul focului nu este comestibilă
SHaloom intai a fost creatia…apoi in timp evolutia…dupa cum stim spatiul e in continua miscare….si nu cred k e involutie ci evolutie….dar pula evolutie fara creatie…fara baza……
SHaloom intai a fost creatia…apoi in timp evolutia…dupa cum stim spatiul e in continua miscare….si nu cred k e involutie ci evolutie….dar p– evolutie fara creatie…fara baza……
Demonyc,esti vegetarian in mod clar dupa incoerenta in exprimare si gandire,adica consumi vegetale de_alea ce_ti incurca sinapsele.
Adaptarea unor specii la conditii noi de clima si (sau) hrana nu inseamna evolutie,ci adaptare,ceea ce este alta mancare de peste.
Insa transformarea unui animal vegetarian in unul carnivor sau omnivor necesuta modificari morfo_fiziologice drastice,care ,din punctul meu de vedere nu au sustinere.
Daca am fost creati,crezi ca acel creator nu ne_ar fi creat „apti” de la inceput?
@Filip,povestea ta este frumoasa,dar, se iveste o problema : ce mancau oamenii in timpul iernii daca ei mancau doar plante?
Nu dragule,omul a fost creat omnivor(tocmai pentru a avea sanse mari de supravietuire ca si specie)si mai mult decat atat ,este cel mai nemilos(si nesocotit) vanator terrestru.
Shalom!
Imi pare rau ca te contrazic admin,dar Dumnezeu a spus ca suntem superiori peste celelalte animale.
Respect parerile tuturor, dar eu unul ma gandesc serios sa devin vegetarian.
In primul rand am observat ca ma balonez foarte rau cand consum carne si in al doilea rand am pe tata cu polipi la colon si o tumora care ar putea fi maligna, el mancand foarte nesanatos toata viata.Sunt convins ca se poate trai fara carne.
Si ganditi-va la animale(cal, magar)care sunt vegetarieni si au muschi puternici si forta sa traga greutate.