Fiecare planta corespunde cate unei planete. Cunoscand semnul zodiacal si planeta care-l guverneaza, putem gasi fara dificultate plantele medicinale cu efect maxim. Contactul cu planetele zodiei noastre ne aduce energie si sanatate, iar atunci cind le folosim ca leac, efectul tratamentului va fi extraordinar, insa trebuie sa respectam natura, sa nu rupem plantele doar asa, fara sa fie nevoie si sa alegem cu multa atentie si grija numai ceea ce ne va fi cu adevarat util intr-un moment greu.
1) Berbecul si Scorpionul se afla sub protectia planetei Marte. Plantele ce corespund acestor zodii vor avea si ele caracteristici „martiene”. De regula, sunt acre sau amare, uneori au un miros foarte puternic si deosebit; adesea aceste plante au tepi sau ghimpi. Dintre ele putem mentiona:
* Paducelul (crataegus) – este indicat pentru cardiaci, hipertensivi, diabetici. Alina durerile din zona inimii, scade tensiunea arteriala. Se folosesc de la planta frunctele, dar si florile si frunzele, din care se prepara extract si decoct. De asemenea, paducelul poate avea si un usor efect colagog (dreneaza fierea).
* Busuiocul – este o planta aromata. Se foloseste in bucatarie, ca mirodenie (condiment). Este un minunat antiinflamator si diuretic. Se foloseste si ca leac in meteorism.
* Dracila (berberis) – are actiune colagoga. Are efect tonifiant si excitant. Este folosita in melancolii si depresii.
* Urzica (urtica) – este buruiana curajului si a „pasiunii”. Este o planta cu o gama larga de actiune si multiple utilizari. Este folosita si in alimentatie, dar si ca leac. Frunzele au actiune de refacere a compozitiei sangelui (aport de fier), sunt diuretice si antifebrile.
* Menta (mentha) sau izma – regleaza functiile intestinului.
Pentru Scorpioni sunt indicate si plantele care au un alt patron – planeta Pluton. Acesta este a doua planeta a zodiei. Plantele patronate de Pluton sunt misterioase, minunate si primejdioase. Atrag prin frumusete, prin aroma, dar ascund o amenintare, daca nu sunt corect folosite. Aceste plante sunt hameiul, pelinul, ciumafaia, usturoiul, socul, macul.
* Hameiul – calmant al sistemului nervos, regleaza functiile hormonale.
* Pelinul – imbunatateste apetitul si digestia.
* Ciumafaia (datura) – este o buruiana otravitoare, care nu se foloseste aproape deloc in medicina populara. Intra in compunerea multor medicamente – preparate impotriva astmului bronsic, al catarului cronic al cailor respiratorii, a nevralgiilor, reumatismului – acut sau cronic.
* Canepa si macul – sunt interzise pentru a fi folosite in conditii „casnice”, deoarece au un puternic efect narcotic. In preparate medicamentoase au efect calmant si de atenuare a durerilor.
* Socul (sambucus nigra) – este folosit – fructele proaspete sau uscate, precum si florile in stare proaspata sau uscata – la prepararea unor remedii cu actiune sudorifica. Acestea sunt folosite in combaterea febrei (raceli, gripe), iar scoarta si funzele sunt diuretice foarte puternice.
2) Taurul si Balanta sunt sub protectia lui Venus. Plantele corespunzatoare acestor zodii sunt deosebit de frumoase, rafinate, cu arome fine. Florile patronate de Venus sunt desavarsite. Este suficient sa le enumeram: zambilele, stanjeneii, micsandrele, crinii, lacramioarele, narcisele, trandafirii, rezedele, cameliile, toporasii.
In tratamentul diverselor boli, pentru Tauri se recomanda urmatoarele plante „venusiene”: vinca, sena (siminichia), roinita, mirtul, salvia, coada-soricelului, rostopasca, stevia, macrisul (dragaveiul).
Balantele trebuie sa dea atentie virtutilor curative ale trandafirului galben si macesului, ca si ale patlaginei, potbalului si plantei numite trei-frati-patati.Ambele semne sint bine tratate in diverse afectiuni, daca folosesc:
* Vascul – este o planta semiparazita. Ea creste pe ramurile mai multor soiuri de foioase, mai ales ale stejarului (radacinile vascului se infig in crengi, folosind seva din ele). Un extract lichid din frunze tinere de vasc este folosit in hipertensiuni, hemoragii pulmonare si nazale, precum si in atonii ale intestinului. In medicina populara vascul este folosit din cele mai vechi timpuri in tratamentul epilepsiei si isteriei, dar si ca vermifug.
* Vinca – cade tensiunea arteriala, curata sangele, opreste hemoragiile si ajuta la cicatrizarea ranilor.
* Sena (siminichia) – se recomanda ca un bun purgativ (luat cu miere).
* Podbalul – are o gama larga de utilizari, dar de cele mai multe ori este un leac in bolile sistemului respirator.
* Trei-frati-patati (viola tricolor) – se foloseste, de asemenea, in tratarea aparatului respirator, dar, in plus, este un bun leac al bolilor de piele cronicizate – scrofuloza („bube dulci”), furunculoze, rani purulente etc. Totodata se foloseste in avitaminoze, ulcere trofice greu vindecabile (care se cicatrizeaza lent), reumatism poliarticular.
* Roinita (melissa) – se foloseste ca ceai (infuzie, decoct). Este reconfortant, calmant al sistemului nervos, antispasmotic; normalizeaza functiile ficatului, inimii, imbunatateste vederea.
* Mirtul – folosit ca inhalant lecuieste migrenele, iar maceratul (extractul) de flori de mirt intinereste pielea.
* Patlagina – se foloseste in boli gastro-intestinale, in hipoaciditate, precum si ca antiinflamator si cicatrizant.
* Rostopasca – are o intreaga gama de proprietati curative. Este antiinflamatoare si dezinfectanta. Se foloseste in tratamentul cancerului si intra chiar in compunerea unor preparate farmaceutice oficial recunoscute.
3) Gemenii si Fecioara sunt guvernate de planeta Mercur. Plantele adecvate acestor zodii sunt:
* Valeriana – un mijloc extraordinar impotriva tulburarilor nervoase si crizelor de inima.
* Trei-frati-patati – trateaza toate congestiile organelor interne si starile febrile.
* Musetelul – este un foarte bun dezinfectant al cavitati bucale si tractului digestiv.
* Lemnul dulce – este un remediu care scade colesterolul in sange si tensiunea arteriala. De asemenea este un bun expectorant.
* Banutii (Paralutele) – vindeca stomatita (aftele) si purifica ficatul.
* Socul – este sudorific, diurectic, folosit foarte mult in enterocolite.
Intre plantele specifice zodiei Fecioarei se afla si rozmarinul, cimbrul, levantica (lavanda). Ceaiul obtinut din aceste plante aromate are un efect tonic asupra nativilor din Fecioara.
Pentru Gemeni este foarte indicat anasonul, folosit ca expectorant in bronsite.
* Bobul (fasolea) – este indicat in diabet, dar nu se recomanda in guta.
* Telina – este folosita cu succes ca diuretic si este indicata in combaterea calculozei renale.
* Sfecla – este recomandata Gemenilor in anemie, pentru regularizarea activitatii intestinului, precum si in afectiuni renale. Este recomandata si persoanelor cu tulburari functionale ale glandei tiroidei.
Dintre plantele medicinale recomandate Fecioarelor si Gemenilor fac parte:
* Plaminarica (mierea ursului) – este o planta medicinala folosita in bolile pulmonare si anemie.
* Ciubotica-cucului – este o pretioasa sursa de vitamine. Decoctul din radacina si frunze este folosit in durerile articulare, precum si in bolile de nervi.
* Radacina de lemn dulce – se recomanda in boli pulmonare, ca si in afectiuni alergice cutanate.
4) Racul este o zodie guvernata de Luna. Plantele „lunatice” corespunzatoare Racului cresc in apropierea apei sau in apa. De regula, ele au frunze si radacini supradimensionate, nu au miros sau, dimpotriva, au miros imbatator. De asemenea, acestui semn zodiacal ii apartin plantele spongioase.
* Ciupercile – sunt o excelenta sursa de proteina vegetala.
* Laptuca – este un aliment cu virtuti de medicament. Purifica singele, combate tusea, iar foile de laptuca asezate pe cap sunt un remediu excelent impotriva durerilor de cap.
* Castravetele – este excelent in salate. Este racoritor, are proprietati depurative si diuretice.
* Piperul baltii sau dintele dracului – este un vechi remediu din medicina populara. Este folosit in diaree, malarie, hemoragii uterine si hemoroizi.
* Trifoiul de balta – ca decoct sau extract, este folosit pentru trezirea apetitului, imbunatatirea peristaltismului gastro-intestinal. Este indicat in hipoaciditate gastrica.
* Salvia este eficienta in combaterea racelii, dar si a bolilor hepato-biliare. Salvia se foloseste in nevroze, in palpitatii ale inimii, neurastenii. Dar putini stiu, probabil, ca salvia este si foarte eficienta in sterilitate.
* Ledul (ledum palustre) – este un minunat remediu in astmul bronsic, tuberculoza, reumatism, guta, diabet.
5) Leul este guvernat de Soare. Intre plantele „solare” se inscriu arnica, folosita in medicina populara ca cicatrizant, care este eficienta in resorbirea hematoamelor si un bun calmant in bolile de inima. Sunatoarea, rostopasca si vetricea sint plante „solare” tipice. Alaturi de acestea se mai pot adauga angelica, piciorul-cocosului si floarea-soarelui (reprezentantul tipic al Soarelui pe Pamint, chiar si ca aspect exterior).
* Sunatoarea este folosita in tratarea celor mai diverse boli: hepatice, cardiace, ale vizicii urinare, ale aparatului digestiv. Dar este eficienta si in actiuni inflamatorii ale pielii, ca cicatrizant si antiinflamator (chiar si in unele afectiuni ginecologice).
* Vetricea – este vermifuga, colagoga, un bun remediu in colecistita si diaree.
* Roscopasca – are o gama de proprietati curative: remediu al ficatului, curata pielea, este utila in amigdalite (sub forma de gargara).
* Angelica – ajuta digestia, decoctul de radacini vindeca tusea cronicizata, iar extractul alcoolic de radacina vindeca racelile si este folosit la tratarea ulcerului.
6) Sagetatorul trebuie sa aleaga plantele protejate de Jupiter. Acestea sunt mesteacanul, sorbul (scorusul), gutuiul, piersicul, coacazul, curmalul, dafinul (laurul). Plantele lui Jupiter au, in general, maretia acestuia.
* Mesteacanul ne ofera mugurii, frunzele tinere, scoarta crengutelor tinere, seva (primavara). Cu ajutorul lor se purifica sangele, se evacuaza calculii renali si din vezica urinara, se vindeca hepatita (icterul) si chiar hidropizia.
* Sorbul (scorusul) – este pretios prin fructele sale, remediu in raceli, cefalee, indigestii.
* Florile si frunzele de piersic – se folosesc din vechime in medicina populara. Infuziile si decocturile de flori si frunze trateaza eczemele, neurodermitele, iar samburii de piersica, calcinati si transformati in pulbere, se aplica sub forma de pasta (cu putina apa) pe pielea afectata de diateze.
* Gutuiul – este folosit, de la flori si frunze, pana la fructe, seminte si scoarta. Cu ajutorul lor sunt tratate diabetul zaharat, edemele renale etc.
* Calondula – este un bun remediu antiinflamator.
* Albastrelele – se folosesc in medicina populara in bolile vezicii urinare, in guta, scorbut, tulburari menstruale.
Sunt bine cunoscute virtutile magheranului, salviei, brusturelului, ca si vestitul aloe.
7) Capricornul si Varsatorul sunt patronate de Saturn. De aceea plantele corespunzatoare sint ocrotite de aceasta planeta.
* Pinul – este un arbore extrem de benefic. Conurile de pin si cele de brad sunt unul din cele mai bune remedii in afectiunile pulmonare (extractul alcoolic este foarte util si in rani cutanate si reumatism).
* Stejarul – ofera, prin scoarta care contine tanini, un remediu antiinflamator, cicatrizant si astringent.
* Castanul – ne ofera muguri, flori, fructe (castanul salbatic), cu efect curativ in reumatism, tromboflebite, maladii cardiace si afectiuni ginecologice.
* Radacina de obligeana – imbunatateste vazul, auzul, se utilizeaza in boli hepatice, gastrice, in reumatism, guta, boli ginecologice. Pentru a se lasa de fumat, fumatorilor li se recomanda sa mestece radacina de obligeana.
* Traista-ciobanului – are un spectru larg de propretati curative. Opreste sangerarea, vindeca enterocolitele, diareea si bolile ginecologice.
* Patrunjelul – cunoscut ca diuretic, este eficient in bolile de prostata.
* Tortelul sau cuscuta – este putin studiat, dar din surse vechi se cunoaste efectul sau anticanceros.
Varsatorul mai are o serie de plante, patronate de planeta Uranus. Acestea sunt brusturele, zmeura, mararul, sulfina (molotrul alb).
* Molotrul alb (sulfina) – este considerat o planta „barbateasca”. Este eficient in raceli si dureri abdominale.
* Molotrul galben – este insa o planta „femeiasca” si se foloseste in boli de inima si ale sferei genitale feminine. Dupa ultimele date, se pare ca sulfina (molotrul) are si utilizari impotriva cancerului.
8 ) Pestii trebuie sa foloseasca:
* Brandusa de toamna – un minunat remediu in guta, dar si un tonic excelent, mai mult, util in combaterea cancerului. Bulbul are si actiune diuretica.
* Zmeurul – este cunoscut prin efectele tonifiante si vitaminizante ale fructelor, dar si frunzelor (cu continut foarte mare de vitamina C).
* Digitala – este un remediu in afectiunile cardiace.
Comments are closed.