Un mister stiintific: iluzia chipului din oglinda. Ce lucruri ciudate se intampla atunci cand ne privim in oglinda pentru mai mult timp?

Social Media

Stiati ca privind intens in ochii cuiva sau in fata voastra (intr-o oglinda), pentru mai mult de 10 secunde, incep sa apara schimbari ale constiintei si halucinatii? Este dovedit stiintific, si puteti incerca. Aceasta iluzie ciudata ramane un mister stiintific si a fost descoperita de cercetatorul Giovanni Caputo de la Universitatea din Urbino (Italia).

Efectele sunt chiar mai ciudate atunci cand o persoana se uita la fata proprie, intr-o oglinda, intr-o camera slab luminata, pentru cateva minute. 90% dintre cei care au participat la experimente au vazut distorsiuni uriase ale propriilor fete, dar si fiinte monstruoase, fete arhetipale, chipuri ale rudelor decedate. Trebuie adaugat faptul ca toti cei 50 de participanti au fost adulti. Din anumite motive, oamenii au pierdut contactul cu realitatea si au experimentat aceasta iluzie.

La sfarsitul sesiunii de 10 minute de vizionare in fata oglinzilor, participantului i s-a cerut sa scrie ceea ce el a vazut in oglinda. Descrierile difera foarte mult intre persoane si au fost urmatoarele: (1) deformari uriase ale fetei (66%); (2) chipul parintelui cu trasaturi schimbate (18%), dintre care 8% erau inca in viata si 10% au decedat; (3) o persoana necunoscuta (28%); (4) o fata arhetipala, cum ar fi cea a unei batrane, a unui copil sau a unui stramos (28%); (5) o fata animala, cum ar fi cea a unei pisici, porc sau leu (18%); (6) fiinte fantastice si monstruoase (48%).

Caputo admite ca nu se stie ce se afla in spatele acestui fenomen ciudat. O posibila explicatie este ca acesta este „consecinta revenirii la „realitate” dupa intrarea intr-o stare disociativa cauzata de lipsa stimularii senzoriale.

Specialistii spun ca, atunci cand ne uitam la un punct central pentru o perioada indelungata, trasaturile de la periferie incep sa dispara treptat. Insa, daca acest lucru ar explica ceea ce pare sa se intample, atunci ne-am astepta ca toate caracteristicile faciale sa dispara treptat, in loc sa apara lucruri ciudate. Altii cred ca efectele ar putea fi cauzate de o combinatie de distorsiuni vizuale de baza care afecteaza sistemul de interpretare a fetei.

Insa, ar mai putea fi o alta explicatie: daca cumva, atunci cand ne uitam in oglinda, patrundem intr-o alta dimensiune? Inca din vechime se stie ca oglinda are proprietati magice…


Social Media

Be the first to comment

Leave a Reply